Om te beginnen mijn excuses voor het late publicatietijdstip van dit weerbericht. Na een welverdiende (werk)vakantie viel er voor het eerst weer eens een gaatje in de agenda en moest ik vandaag aan de bak. Er moest nog een andere belangrijke klus af en de inspiratie moest nog opborrelen. Nu ben ik weer warmgedraaid en zal ik pas na de winter weer op lagere toeren gaan draaien. De spanning stijgt al langzaam richting winter. Mede ook door tragische berichten die ons hartje zomer herinneren aan de macht van Koning Thialf. Morgen de uitvaart van Friso. Gisteren het tragische overlijden van een 29-jarige Nederlandse klimmer bij Grand-Montets hoog boven Chamonix (zie foto hieronder; bron). De dagen ervoor al 4 doden in de Franse Alpen, waarvan twee in een lawine in het Mont Blanc-gebied stierven die werd losgemaakt door vallend ijs zoals je ziet op de foto hierboven. Twee anderen vielen in een diepe gletsjerspleet in de Ecrins (bron).
Ach de lijst ongevallen in de bergen is eindeloos. Juist ook in de zomer. En niet alleen bij bergklimmers. Juist ook wandelaars hebben vaak hele domme pech en komen om. In dat licht is het wel spannend te vertellen wat ik van een vriend uit Delft hoorde: hij was enkele dagen geleden met zijn gezin met jonge kinderen aan het wandelen hoog boven Courmayeur. En daar gebeurde ook wat er op de foto bovenaan gebeurde: vallend ijs maakte een lawine los die een plek onder een waterval compleet bedolf waar mijn vriend en zijn zoontje een uur eerder nog hadden gestaan. De sneeuw was afkomstig van het hevige onweer dat ik meemaakte toen ik afgelopen woensdag vanuit Courmayeur over de Petit St. Bernard pas naar Bourg St. Maurice reed. De les kan zijn dat je ’s zomers bij het wandelen in het hooggebergte toch ook even op een stafkaart moet loeren wat er zoal hoog boven en buiten zicht van je wandelpad aan sneeuw en ijs zou kunnen liggen.
Snel door naar het weer in de Lage Landen. Leo stelde gisteren nog de vraag of het gedaan zou zijn met de zomer. Vandaag kunnen we daar bijna al ontkennend op antwoorden. Alle weermodellen wijzen op een nieuwe zonnige droge fase met zeer aangename temperaturen. In bovenstaande pluim zie je dat het Europese model met de hoofdrun wel erg optimistisch is. Ook in vergelijking met de andere modellen. Vooralsnog moeten we uitgaan van temperaturen van 22°C tot maximaal 24°C voor die komende dinsdag startende zonnige fase. Of het nog warmer wordt zien we dan wel weer. Let wel ook op de stippellijn van de controle run: bewolking en lichte regen en ook een dag met felle buien zijn niet 100% uit te sluiten. Benieuwd wat Ronaldo er morgenochtend van maakt!
De mooiste van de drie: de ECMWF. Voor zaterdag 24 augustus. Zo willen we de maand wel uit! Yummie!
Met de huidige prognose eindigt augustus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid als een maand die warmer is dan het gemiddelde. Waarschijnlijk meer dan 1,0°C in de plus.
Neerslag in augustus tot dusver. met name mijn eigen Noord-Holland is nu al maanden veel te droog.
Het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) vanaf het moment dat het optreedt in april. 2013 volgt de mediaan netjes. Alleen als de huidige modelberekeningen uitkomen gaan we serieus de droge kant op.
De zeewatertemperatuur heeft de top van de afgelopen jaren aangetikt en loopt nu alweer wat terug. Er is voor komende winter in elk geval geen “aanloop” meer. In de herfst gaan alle lijnen even stijl omlaag dus daar hoeven we geen verschillen te verwachten. Als we een koude winter krijgen dat moet Koning Thials gewoon echt aanvallen. Hij krijgt het (nog) niet cadeau.
Kijken we afsluitend nog even naar de thermometer van ons hele aardbolletje. Mondiaal is juli iets afgekoeld ten opzichte van juni. Kijk je naar de hele wereld inclusief oceanen zoals deze satelliet dat doet dan zeggen die hittegolven helemaal niets. Het is nog steeds wachten op het negatief worden van de AMO voor we serieus in Kleine IJstijd territorium komen de komende jaren.
Hiernaast kun je dagelijks klikken voor de temperaturen rond de noordpool. Die zijn opmerkelijk laag al maanden lang. De winter is daar alweer begonnen. De noordpoolregio heeft de kortste zomer gehad sinds het begin van de systematische waarnemingen in 1958. Is daar de Kleine IJstijd al begonnen? Als het aan de zon ligt wel. Zie het weer ersntig achterblijven van de zonnevlekken bij de al meermaals omlaag bijgestelde NASA-prognose. We gaan nu ook snel toe naar het september arctisch zeeijs-minimum. Volg dat hierrr. Het lijkt een redelijk normaal jaar te gaan worden. Arctisch zeeijs in september zegt trouwens bijna niets over temperatuur en alles over optredende stormen die het ijs al dan niet uiteendrijven of naar te warme gebieden laat afzakken.
15 reacties
Reacties zijn gesloten.