kals2404

Zo mooi worden we vanochtend wakker na sneeuwdump Rachel. Dit is Kals in de Hohe Tauern pal achter de Grossglockner. En ja Rachel is een zuivere DUMP want….

rh2404

…. aan de andere kant van de hoogste berg van Oostenrijk bij de Rudolfshütte in de Gletscherwelt-Weisssee heeft het echt gedumpt! Ik heb net gebeld en kan 65CM VERSE POEDER MELDEN ROND DE RUDOLFSHÜTTE! RACHEL GEFELICITEERD! Dit skigebied trouwens is nog open tot en met zondag!

obertauern2404

We bekijken nog een paar plaatjes en gaan dan snel door naar de weerkaarten want vanaf 27 april gaat er in een week tijd misschien wel meer dan een meter sneeuw vallen in een groot deel van de Alpen! Hierboven Obertauern dat nog open is tot 3 mei!

zellamseekaprun2404

Zell am See vanochtend! Tja Valentijn schrijft erover: “Gisteren terug van Karinthië naar Zell am See gereden. Zit je een dag eerder nog met 25 graden in de zon aan de Millstättersee, rij je terug en zit je opeens in de dikke sneeuw. Het sneeuwde gisteren tot in Bischofshofen (550m) en vanochtend is het hier in Piesendorf wit tot in het dal… ”

badischl2404

Gisteravond zagen we het stevig sneeuwen op de Katrinalm (1400m) boven Bad Ischl. Die dump heet dus Rachel. En nu hebben we weer een nieuwe naam nodig. Weest er snel bij (via het formulier) want ik heb ook 4 kinderen!

kolmsaigurn2404

Gisteravond hadden we ook al het natuurhuis Kolm-Saigurn in het nationaalpark Hohe tauern… het ligt op bijna 1500m. En dit is hoe we het vanochtend zien.

kolmsaigurn2404hrzoom

Als we inzoomen zien we duidelijk dat er wel 20cm is gevallen!

rauris2404

Even verderop in het skigebied Rauris dat al dicht is na Pasen zou je ook zo nog de piste op willen.

dietauplitz2404

En dat geldt ook voor Die Tauplitz….

tauplitz2204

Eergisteren zag het daar nog zo uit en spotten we eindelijk eens een paar toerskiërs. Het is echt géweldig om te toerskiën in een reeds gesloten skigebied. Dan voel je je echt een koning die de aarde bezoekt na het uitsterven van de mens of zo.

voordesneeuw

Nu de weerkaarten… we beginnen met regen  in de Alpen. In de Europese berekening duurt het tot maandagavond laat tot de Alpen serieus gaan afkoelen. Dus neem dit als startmeting van wat er nog vooral als regen valt. Die 105mm bij Tessin zijn echt regen onder 2500m! Wel goed voor het verdere herstel van de gletsjers natuurlijk. Maar pak eens Vorarlberg en Portes du Soleil als prikpunten! Laten we zeggen 30mm en 45mm als uitgangssituatie.

nadesneeuw

Zes dagen later zou er dan boven 1000m minstens 50cm zijn gevallen in de Portes du Soleil en een meter in Vorarlberg. En aan de zuidkant van de Alpen ook op veel plaatsen een halve meter in bonus. Waanzin dus!

gfs2404

Prikpunt Kleinwalsertal. En dit is dan het Amerikaanse model. Gaat echt helemaal los op de 27e en dus netjes binnen mijn zevende boude voorspelling. Die heb ik echt al op zak denk ik. Het Amerikaanse model laat het op woensdag de 29e heel tijdelijk flink opwarmen maar dat is juist in een fase zonder neerslag in de Alpen om dan begin mei de volgende dump te produceren (zie de zwarte lijn van de hoofdrun, weliswaar als koude uitbijter in het ensemble). In het Europese model zit die warme tussenfase er helemaal niet in. En is ook de accumulatie hoger in de berekening. Hoe dan ook! Er staan mooie dingen te gebeuren.

dutchweek2404

Kijken we nog even specifiek voor de Dutchweek zien we dit…. beetje hetzelfde laken en pak als aan de Oostenrijkse noordkant. Alleen is de koude uitbijter hier nog geprononceerder en het vertrouwen in een koud vervolg lager.

gfs2404div

Hoe zit het met de betrouwbaarheid van de modelberekeningen vanochtend? Die is sterk gestegen! De modellen gaan gelijk op tot zaterdagochtend 2 mei! Dan ontstaat verschil omdat het Amerikaanse model een hogedrukblokkade heeft die geen nieuwe depressie toelaat.

ec2404div

In het Europese model is zelfs dan eigenlijk alles precies hetzelfde behalve dan die ras naderende depressie zonder blokkade met het occluderende front tussen Ierland en noordwest-Spanje. Dat gaan we dan maar even snel in de twee maal dagelijkse prognosehorizon invullen! Dat betekent ook dat de prognose van veel sneeuw in de Alpen fors solide is. Dames en heren, jongens en meisjes: mooie tijden ook al sluiten de meeste skigebieden deze dagen. Vandaag doet Les Menuires dat!

PS

[metaslider id=59597]

Even nog het momentje dat het Amerikaanse model warm wordt in de Alpen terwijl ECMWF koud blijft. Dat hangt samen met de positie van het felle laag respectievelijk over London versus over Bretagne. Dat is een klein tijdelijk verschil dat binnen 48 uur wordt gladgestreken in de berekening die dus tot zaterdag 2 mei verder gelijk is.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.