lafoliedouce

Schitterende sneeuwval vandaag bij après-skiplek La Folie Douce in Espace Killy. Het was al dagen duidelijk dat 6 maart een mooie dag zou worden in de Franse Alpen nadat het met Föhn eerst even flink zacht was geworden. We bekijken samen een mooie serie plaatjes en doen dan de analyse van de weerkaarten.

Vallée_Manchet-2017_0306_123000

Val d’Isère

lesarcs0603

Les Arcs

boarder-cross

Les Gets – Les Portes du Soleil

grandbornand0603

Le Grand Bornand

tignes0603

Tignes

mega_valcenis_replat-des-canons

Val Cenis

Station-2017_0306_114500

Morzine-Avoriaz – Les Portes du Soleil

valloire0603

Valloire

Croisette-2017_0306_a

Courchevel – Croisette

Croisette-2017_0306_125000

Courchevel – Croisette

Wetende dat er snel weer hele zonnige dagen op komst komen, is het schitterend de sneeuwval vandaag te zien. De sneeuwgrens ligt onder 1000m en dus worden ook alle zonbeschenen hellingen nu weer mooi wit. Snel verder met de analyse…

niv_WL5H6KFT7GY

Eerst even een blik op de ontwikkeling van het sneeuwdek. In de Noordelijke Franse alpen en langs de hoofdkam aan de Italiaanse grens is voor het weekeinde nog mooie sneeuw gevallen. Vanaf vandaag gaat de sneeuwhoogte met nog eens een meter omhoog!

output_ev2ylY

Op bovenstaande kaarten zien we de actuele sneeuwval en hoe dat ook morgenochtend nog doorgaat. De noordelijke gebieden krijgen er mogen nog wat centimeters bij. Vanaf morgenmiddag schijnt weer de zon.

fraalp0603

De stevige piek vooraan het ensemble is duidelijk. De eerste pijl wijst de huidige sneeuwval aan die gepaard gaat met een naar -5ºC zakkende temperatuur op 1500m. Daarna is het vier dagen droog gelukkig want het kwik stijgt flink. Elders in de Alpen valt regen in de dalen. De Franse Alpen hebben grotendeels mooi zonnig weer. Ergens komende zondag of maandag is er met de volgende afkoeling een nieuwe sneeuwval. De 10 dagen daarna tonen goede kans op meer sneeuw bij voor maart mooie matige temperaturen.

regen

Komende donderdag zie je elders in de Alpen regen terwijl de Franse skigebieden mooi zonnig zijn.

mooi

Vrijdag is sowieso een grand beau dagje.

nieuwe sneew

En dan zoals gezegd komend weekeinde weer sneeuw met lage sneeuwgrens uit dezelfde windrichting als vandaag. Uit noordnoordwest dus. Hoeveelheid nog niet te zeggen. Volg het hier.

rustigweer

Na volgend weekeinde laat het zich aanzien dat er echte mooie zonnige dagen komen. Echt voorjaarsskiën – ski de printemps – met koude nachten en zachte temperaturen en heerlijke zon ’s middags. Optimaal voor de Poederbaas Freeride die dat weekeinde plaatsvindt in Val Thorens. Ik doe daar samen met Roderik Sillevis (kampioen vorig jaar) en Yoram Terleth aan mee. Dat gaat dus mooie verhalen live uit Frankrijk opleveren.

Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.