lafoliedouce

Schitterende sneeuwval vandaag bij après-skiplek La Folie Douce in Espace Killy. Het was al dagen duidelijk dat 6 maart een mooie dag zou worden in de Franse Alpen nadat het met Föhn eerst even flink zacht was geworden. We bekijken samen een mooie serie plaatjes en doen dan de analyse van de weerkaarten.

Vallée_Manchet-2017_0306_123000

Val d’Isère

lesarcs0603

Les Arcs

boarder-cross

Les Gets – Les Portes du Soleil

grandbornand0603

Le Grand Bornand

tignes0603

Tignes

mega_valcenis_replat-des-canons

Val Cenis

Station-2017_0306_114500

Morzine-Avoriaz – Les Portes du Soleil

valloire0603

Valloire

Croisette-2017_0306_a

Courchevel – Croisette

Croisette-2017_0306_125000

Courchevel – Croisette

Wetende dat er snel weer hele zonnige dagen op komst komen, is het schitterend de sneeuwval vandaag te zien. De sneeuwgrens ligt onder 1000m en dus worden ook alle zonbeschenen hellingen nu weer mooi wit. Snel verder met de analyse…

niv_WL5H6KFT7GY

Eerst even een blik op de ontwikkeling van het sneeuwdek. In de Noordelijke Franse alpen en langs de hoofdkam aan de Italiaanse grens is voor het weekeinde nog mooie sneeuw gevallen. Vanaf vandaag gaat de sneeuwhoogte met nog eens een meter omhoog!

output_ev2ylY

Op bovenstaande kaarten zien we de actuele sneeuwval en hoe dat ook morgenochtend nog doorgaat. De noordelijke gebieden krijgen er mogen nog wat centimeters bij. Vanaf morgenmiddag schijnt weer de zon.

fraalp0603

De stevige piek vooraan het ensemble is duidelijk. De eerste pijl wijst de huidige sneeuwval aan die gepaard gaat met een naar -5ºC zakkende temperatuur op 1500m. Daarna is het vier dagen droog gelukkig want het kwik stijgt flink. Elders in de Alpen valt regen in de dalen. De Franse Alpen hebben grotendeels mooi zonnig weer. Ergens komende zondag of maandag is er met de volgende afkoeling een nieuwe sneeuwval. De 10 dagen daarna tonen goede kans op meer sneeuw bij voor maart mooie matige temperaturen.

regen

Komende donderdag zie je elders in de Alpen regen terwijl de Franse skigebieden mooi zonnig zijn.

mooi

Vrijdag is sowieso een grand beau dagje.

nieuwe sneew

En dan zoals gezegd komend weekeinde weer sneeuw met lage sneeuwgrens uit dezelfde windrichting als vandaag. Uit noordnoordwest dus. Hoeveelheid nog niet te zeggen. Volg het hier.

rustigweer

Na volgend weekeinde laat het zich aanzien dat er echte mooie zonnige dagen komen. Echt voorjaarsskiën – ski de printemps – met koude nachten en zachte temperaturen en heerlijke zon ’s middags. Optimaal voor de Poederbaas Freeride die dat weekeinde plaatsvindt in Val Thorens. Ik doe daar samen met Roderik Sillevis (kampioen vorig jaar) en Yoram Terleth aan mee. Dat gaat dus mooie verhalen live uit Frankrijk opleveren.

Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.