Zelden hebben we het GFS-model zo consistent dagenlang zo’n extreme weersomslag zien berekenen. Ik schreef er vrijdag al over. En het staat steeds vaster in het ensemble. Er is eigenlijk geen ontkomen meer aan nu. De kou en de kwak sneeuw zoals hierboven komen eraan. 

[fbphotos id=491723294195214]

De vraag is niet meer of het aankomend weekeinde in Nederland een paar graadjes gaat vriezen, maar of het oktoberrecord van -3,8°C eraan gaat. Misschien worden er ook in de Alpen – waar de afgelopen dagen warmterecords zijn gebroken – volgend weekeinde kouderecords gebroken. Temperaturen tot -17°C staan nu op de kaarten voor hogere dalen zoals het Engadin. Dat zal straks heus wel iets gaan meevallen, maar we hebben altijd nog de Kälteseeen zoals Glattalp en Funtensee waar ook gekkere temperaturen mogelijk zijn. En dan niet te vergeten de world cup op de Rettenbach-gletsjer in Sölden. Dat wordt klappertanden.

Afsluitend hier het ensemble voor de Wintersport-Arena Sauerland. Een hele serie dagen met lichte vorst. Maar hel weinig neerslag erbij. Benieuwd of ze dan wel of niet al kunstsneeuw gaan produceren. Het is nog wel erg vroeg in het seizoen. 

Toegift met dank aan Ab

Prachtig diagram op basis van ECMWF hier te vinden op KNMI-site. Zaterdag, zondag en maandag dik meer dan 50% kans op nachtvorst in De Bilt. Op vier dagen kansje van een paar procent dat kouderecord gaat sneuvelen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.