Zelden hebben we het GFS-model zo consistent dagenlang zo’n extreme weersomslag zien berekenen. Ik schreef er vrijdag al over. En het staat steeds vaster in het ensemble. Er is eigenlijk geen ontkomen meer aan nu. De kou en de kwak sneeuw zoals hierboven komen eraan. 

[fbphotos id=491723294195214]

De vraag is niet meer of het aankomend weekeinde in Nederland een paar graadjes gaat vriezen, maar of het oktoberrecord van -3,8°C eraan gaat. Misschien worden er ook in de Alpen – waar de afgelopen dagen warmterecords zijn gebroken – volgend weekeinde kouderecords gebroken. Temperaturen tot -17°C staan nu op de kaarten voor hogere dalen zoals het Engadin. Dat zal straks heus wel iets gaan meevallen, maar we hebben altijd nog de Kälteseeen zoals Glattalp en Funtensee waar ook gekkere temperaturen mogelijk zijn. En dan niet te vergeten de world cup op de Rettenbach-gletsjer in Sölden. Dat wordt klappertanden.

Afsluitend hier het ensemble voor de Wintersport-Arena Sauerland. Een hele serie dagen met lichte vorst. Maar hel weinig neerslag erbij. Benieuwd of ze dan wel of niet al kunstsneeuw gaan produceren. Het is nog wel erg vroeg in het seizoen. 

Toegift met dank aan Ab

Prachtig diagram op basis van ECMWF hier te vinden op KNMI-site. Zaterdag, zondag en maandag dik meer dan 50% kans op nachtvorst in De Bilt. Op vier dagen kansje van een paar procent dat kouderecord gaat sneuvelen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

38 reacties

Gesloten voor reacties.