bikiniski-jasna

Al zo lang ik wintersportweerman ben heb ik een zwak voor bikiniski. Een ondergewaardeerde sport. Olympisch misschien? Zelf ooit in boxershort geskied (zie video) om te laten zien dat het kan maar daar gaat het nu niet om. We hebben het vandaag over de wetenschappelijke publicatie: Constructing masculinized sportscapes: Skiing, gender and nature in British Columbia, Canada van de onderzoeker Mark CJ Stoddart van de Memorial University van Newfoundland in Canada.

Schermafdruk 2016-08-08 13.56.17

Hierboven hebben we het onding. Ik ga de samenvatting maar even vertalen…

Sportsociologie heeft een serieuze hoeveelheid kritisch onderzoek opgeleverd over sekse en sociale ongelijkheid binnen de outdoor sport. Daarbij is er meestal minder aandacht voor de vraag hoe de sociale constructie van sport landschappen machtsrelaties tussen de seksen vormt. Dit artikel onderzoekt hoe wintersportlandschappen worden ontworpen als mannelijke ruimtes. Het sublieme berglandschap is een plaats om atletische risico zoekende mannelijkheid uit te oefenen. Backcountry terrein en rode en zwarte pistes in skigebieden verschijnen ook als mannelijk vormgegeven plekken. ter contrast zijn minder risicovolle gebieden in het wintersportlandschap te interpreteren als “sekse-neutraal” of vrouwelijke plekken. Door te skiën bouwen wintersporters de betekenis op van sekse en plaats om zo de mannelijk gemaakte versies van de sport voorrang te geven.

Dit kan heus nog wel wat mooier vertaald worden maar is zo zum Kotzen dat ik het liever bij de eerste edit houdt. Gatverdamme. Dat er op enige universiteit waar ook ter wereld zulke baarlijke nonsens wordt opgeschreven laat staan gedoceerd is echt god geklaagd. Ik kom zelf uit de wetenschap en heb vanuit de universiteit – waaronder een jaar in Amerika – ook zelf met lede ogen kunnen aanschouwen hoe het mooie oorspronkelijke alfa onderzoek meer en meer verpest is geraakt door een vorm van maatschappelijke gekte. Het is een van de redenen dat ik mijn boek over de Amerikaanse lente van 2016 heb geschreven.

Schermafdruk 2016-08-08 14.07.44

In mijn hoofdstuk 7 getiteld “Wat is erger politiek correct of onbeschaafd?” staat bovenstaande passage. Die doet me niet alleen als wintersporter en bergliefhebber maar ook als student van klimaat echt pijn in de kop als je het leest. Laat staan dat je je gaat voorstellen hoe duurbetaalde docenten en hoogleraren hun studenten op dergelijke wetenschappelijke dwaalsporen brengen. Toen Jasper Dijkstra van Edelweisshaus in Königsleiten me dus dit artikel stuurde over de Canadeese seksistische skipistes studie, was dat voor mij de druppel. Toch even politiek op deze mooie website van wintersportliefhebbers. Toch even samen de vraag: wat is er nodig om die onzin weg te saneren en het geld terug te geven aan de burger dan wel ergens in te zetten waar mensen er nog wat plezier aan beleven. Bijvoorbeeld door het verbeteren van skigebieden in derde wereldlanden? Of het opsturen van oude skischoenen en ski’s naar Nepal of zo? Ik noem maar eens iets.

Bij deze een oproep aan mijn lezers en volgers om mee te denken voor een echt mooi wintersportgerelateerd goed doel waar we ons samen voor kunnen inzetten!

PS Al gezien bij Arend Jan Boekestijn?

Het aanschaffen van mijn boek is ook een beetje voor het goede doel! 😉

Categorieën: Idioot verhaal

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.