bikiniski-jasna

Al zo lang ik wintersportweerman ben heb ik een zwak voor bikiniski. Een ondergewaardeerde sport. Olympisch misschien? Zelf ooit in boxershort geskied (zie video) om te laten zien dat het kan maar daar gaat het nu niet om. We hebben het vandaag over de wetenschappelijke publicatie: Constructing masculinized sportscapes: Skiing, gender and nature in British Columbia, Canada van de onderzoeker Mark CJ Stoddart van de Memorial University van Newfoundland in Canada.

Schermafdruk 2016-08-08 13.56.17

Hierboven hebben we het onding. Ik ga de samenvatting maar even vertalen…

Sportsociologie heeft een serieuze hoeveelheid kritisch onderzoek opgeleverd over sekse en sociale ongelijkheid binnen de outdoor sport. Daarbij is er meestal minder aandacht voor de vraag hoe de sociale constructie van sport landschappen machtsrelaties tussen de seksen vormt. Dit artikel onderzoekt hoe wintersportlandschappen worden ontworpen als mannelijke ruimtes. Het sublieme berglandschap is een plaats om atletische risico zoekende mannelijkheid uit te oefenen. Backcountry terrein en rode en zwarte pistes in skigebieden verschijnen ook als mannelijk vormgegeven plekken. ter contrast zijn minder risicovolle gebieden in het wintersportlandschap te interpreteren als “sekse-neutraal” of vrouwelijke plekken. Door te skiën bouwen wintersporters de betekenis op van sekse en plaats om zo de mannelijk gemaakte versies van de sport voorrang te geven.

Dit kan heus nog wel wat mooier vertaald worden maar is zo zum Kotzen dat ik het liever bij de eerste edit houdt. Gatverdamme. Dat er op enige universiteit waar ook ter wereld zulke baarlijke nonsens wordt opgeschreven laat staan gedoceerd is echt god geklaagd. Ik kom zelf uit de wetenschap en heb vanuit de universiteit – waaronder een jaar in Amerika – ook zelf met lede ogen kunnen aanschouwen hoe het mooie oorspronkelijke alfa onderzoek meer en meer verpest is geraakt door een vorm van maatschappelijke gekte. Het is een van de redenen dat ik mijn boek over de Amerikaanse lente van 2016 heb geschreven.

Schermafdruk 2016-08-08 14.07.44

In mijn hoofdstuk 7 getiteld “Wat is erger politiek correct of onbeschaafd?” staat bovenstaande passage. Die doet me niet alleen als wintersporter en bergliefhebber maar ook als student van klimaat echt pijn in de kop als je het leest. Laat staan dat je je gaat voorstellen hoe duurbetaalde docenten en hoogleraren hun studenten op dergelijke wetenschappelijke dwaalsporen brengen. Toen Jasper Dijkstra van Edelweisshaus in Königsleiten me dus dit artikel stuurde over de Canadeese seksistische skipistes studie, was dat voor mij de druppel. Toch even politiek op deze mooie website van wintersportliefhebbers. Toch even samen de vraag: wat is er nodig om die onzin weg te saneren en het geld terug te geven aan de burger dan wel ergens in te zetten waar mensen er nog wat plezier aan beleven. Bijvoorbeeld door het verbeteren van skigebieden in derde wereldlanden? Of het opsturen van oude skischoenen en ski’s naar Nepal of zo? Ik noem maar eens iets.

Bij deze een oproep aan mijn lezers en volgers om mee te denken voor een echt mooi wintersportgerelateerd goed doel waar we ons samen voor kunnen inzetten!

PS Al gezien bij Arend Jan Boekestijn?

Het aanschaffen van mijn boek is ook een beetje voor het goede doel! 😉

Categorieën: Idioot verhaal

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.