patricia-mexico

Ronaldo kan er later vandaag in komen met zijn visie op hurricane Patricia die met een lagere kerndruk dan ooit eerder gemeten (<890hPa) op weg is naar de Mexicaanse oostkust. Op weather.com zijn de ontwikkelingen goed te volgen. De timing kort voor de klimaatconferentie in Parijs begin december is natuurlijk uitstekend: extreem weer is koren op de molen van diegenen die beweren dat ons klimaat op tilt is geslagen. Onlangs hadden we in South-Carolina al een “eens in 1000 jaar overstroming”. Misschien nuttig hierrr even bij statisticus William Briggs te lezen dat zo’n uitspraak wiskundig eigenlijk nergens op slaat.

09-comparison-surface-v-tlt-averages

Natuurlijk heeft de ontwikkeling van deze hurricane ta maken met de sterke El Ninjo waar we momenteel in zitten. Die is minstens zo sterk als de El Ninjo van 1997-1998. Wat opvalt is dat satellietwaarnemingen van de temperatuur op aarde laten zien dat we met de gemiddelde temperatuur op aarde nog lang niet in de buurt zitten van de piek van 1998 (zie okerkleurige lijn). Dat zou eigenlijk zorgelijk zijn want dat zou betekenen dat we na de El Ninjo een stuk kouder uitkomen. In de temperatuurreeksen die op langthermometers zijn gebaseerd kruipen we wél naar een temperatuur vergelijkbaar met 1998 toe. De eerste temperatuurreeks toont daarom ook geen opwarming over de laatste 18 jaar terwijl de rode lijn er met moeite nog een klein opwarmingkje uit perst. We leven in een spannende tijd! Meer grafieken hierrr en hierrr. Voor de Mexicanen zal het vandaag allemaal niets uitmaken. Net als elk ander plantje, diertje en mensje is hun belangrijkste zorg altijd weer: hoe kom ik de huidige dag door?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.