patricia-mexico

Ronaldo kan er later vandaag in komen met zijn visie op hurricane Patricia die met een lagere kerndruk dan ooit eerder gemeten (<890hPa) op weg is naar de Mexicaanse oostkust. Op weather.com zijn de ontwikkelingen goed te volgen. De timing kort voor de klimaatconferentie in Parijs begin december is natuurlijk uitstekend: extreem weer is koren op de molen van diegenen die beweren dat ons klimaat op tilt is geslagen. Onlangs hadden we in South-Carolina al een “eens in 1000 jaar overstroming”. Misschien nuttig hierrr even bij statisticus William Briggs te lezen dat zo’n uitspraak wiskundig eigenlijk nergens op slaat.

09-comparison-surface-v-tlt-averages

Natuurlijk heeft de ontwikkeling van deze hurricane ta maken met de sterke El Ninjo waar we momenteel in zitten. Die is minstens zo sterk als de El Ninjo van 1997-1998. Wat opvalt is dat satellietwaarnemingen van de temperatuur op aarde laten zien dat we met de gemiddelde temperatuur op aarde nog lang niet in de buurt zitten van de piek van 1998 (zie okerkleurige lijn). Dat zou eigenlijk zorgelijk zijn want dat zou betekenen dat we na de El Ninjo een stuk kouder uitkomen. In de temperatuurreeksen die op langthermometers zijn gebaseerd kruipen we wél naar een temperatuur vergelijkbaar met 1998 toe. De eerste temperatuurreeks toont daarom ook geen opwarming over de laatste 18 jaar terwijl de rode lijn er met moeite nog een klein opwarmingkje uit perst. We leven in een spannende tijd! Meer grafieken hierrr en hierrr. Voor de Mexicanen zal het vandaag allemaal niets uitmaken. Net als elk ander plantje, diertje en mensje is hun belangrijkste zorg altijd weer: hoe kom ik de huidige dag door?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.