Hierboven St. Martin de Belleville op 1450m onder Les Menuires…. Sneeuwgrens dus inderdaad al een heel stuk gedaald… in Les Gets (zie meteo Portes du Soleil) zien we het ook sneeuwen dus laten we zeggen dat de aangekondigde 900m is gehaald. 

lesmenuires_vlokken

In Les Menuires (zie Meteo) zelf deze wervelende vlokken. Rond half tien is er 10cm gevallen. 

zinal2812

Ik kreeg een melding uit Crans-Montana dat er om 20uur al 10cm was gevallen. Arjo uit Les 2 Alpes meldt om haf 8 ook “volop sneeuw”. Hierboven Zinal in het Val d’Anniviers (alle webcams).

accu2812

En hier dan de laatste berekening van de accumulatie tot maandagochtend vroeg van het Europese weermodel. Als er in Beieren 5-10cm sneeuw gaat vallen dan gaat er echt overaal aan de noordkant 10-15cm vallen. De Oostenrijkse zuidalpen krijgen er – oneerlijk is oneerlijk – weer 20cm bij. Zie dat ook de Jura en de Feldberg weer in de hoofdprijzen vallen. Je ziet ook dat de Franse Alpen en West-Zwitserland al snel weer droog zullen worden. Meer dan 25cm valt daar ook niet. Maar dat is samen met wat er eerder viel natuurlijk super! Joepie: om 22.52 meldt Maui in de reacties dat het in Gargellen in het Montafon (zie meteo) flink sneeuwt! 

IMG_20131228_145140

Hier een spaarbekken voor kunstsneeuw onder de Schmittenhöhe (Zell am See-Kaprun) vandaag. Zie hoe er tijdens een dooidag als vandaag gewoon weer water terug in het bekken stroomt! Dat is nog eens recycling van de bovenste plank! De sneeuw die overal op de berg – ook offpiste natuurlijk – smelt, loopt deels terug in het spaarbekken voor kunstsneeuwproductie op smalle stroken. Dat maakt zelfs ondanks de verdamping tijdens warme fasen vast een slok op een borrel uit. Maar liever zouden wij en zij het natuurlijk anders zien. Er zijn nu hoekjes en soms zelfs hele pistes waar het hard zou gaan als er niet snel eens een dump komt. Die 5-10cm morgen zijn leuk maar niet goed genoeg. Zie ik dan de prognose… dan is het nog steeds geen fraai beeld voor grote delen van Oostenrijk. Vrijdag kan het op legio plaatsen regenen in de dorpen en laagste pistes… dat gaat dan in een later stadium weer ijsplaten opleveren…. 

rifflsee-lawine1

rifflsee-lawine2

Van het lawinefront weinig verkwikkends vandaag. Twee Italiaanse toeristische snowboarders offpiste zonder pieper stierven in een kleine lawine in Pila in het Valle d’Aosta. In het Defereggental in Osttirol een Fin met een afbrekende Schneewächte een rotsige helling afgekukeld en niet overleefd. En Pitztal ook in het skigebied een lawine met 1 deels bedolven persoon die zichzelf kon bevrijden en verder een grote lawinekegel dwars over de piste (zie foto’s) die natuurlijk uit voorzorg helemaal uitgekamd moest worden (H/T Leo).   

valtellina2m2812

De VVV van Valtellina twitterde deze foto. Dat is dus 2 meter verse sneeuw! In die streek kwam ook een snowmobiler in een lawine vandaag maar kon zwaar gewond worden gered…

rutgers2712

En hier staan we nu qua sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond. Europa op weg naar een “mislukte winter”? De modelruns van 12u geven weer weinig hoop op winterweer in de Lage Landen tot medio januari. Wij gaan morgen tijdens de sneeuwval maar eens de Tauern Spa verkennen met de hele family! Dat lijkt ons echt waanzinnig… vanaf de Maiskogel zie je de glijbanen en het dampende water… Dan verheugen we ons op de droomskidagen maandag en dinsdag. Dinsdag gaan we zeker de gletsjer op. Het is mijn verjaardag en de jongste van 4 heeft vandaag zo maar in eens besloten dat ze de sneeuwploeg wel kan… staat nu echt “super am ski” zoals de Oostenrijkers zeggen. Dat wordt dan leuk op de blauwe gletsjerpistes! Het Oostenrijks weerbericht houdt het ook woensdag en donderdag droog… maar vrijdag wordt dan weer een “vuile dag” met mogelijk regen in de dalen….. wij gaan dan misschien al rijden…. dat had ik nu niet moeten schrijven natuurlijk… staan we straks toch nog in de file… 

rutgers2712_2010

Arjan gaat vannacht een bericht maken op basis van alle runs inclusief de GFS18 uur. Ik ga hem nu niet het gras voor de voeten wegmaaien met allerlei detailanalyses. Hopelijk kan Arjan nog even de volgorde van frontpassages doornemen deze week… wat worden de echt mooie zonnige momenten en hoe wordt zaterdag als reisdag? Misschien heeft de GFS18 ook wel weer wat leuke meteofiction. Hierboven wat meteo reality uit de oude doos… 27 december ????. Wie weet het jaartal? En dan morgenvroeg allemaal zelf commentaar geven op de ochtendruns ajb…. ik slaap eens een beetje uit!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.