2010_la

 

Ondanks de mindere vooruitzichten voor de komende tijd wil ik toch laten zien dat in diverse gebieden er echt keihard gewerkt wordt om het winterseizoen succesvol te laten starten. Uit ervaring weet ik dat echt alle gebieden in het Alpengebied op het ogenblik echt dag en nacht bezig zijn met het produceren van kunstsneeuw. Moeder natuur wil even niet meewerken, maar ik weet zeker dat in heel veel gebieden de komende week veel liften open gaan. De bovenstaande foto is natuurlijk een toppertje uit Karinthië van de Mölltaler Gletsjer. Dan zit je boven de 2500 meter. Vorig jaar zomer was ik daar nog in juli, en toen werd er volop geskied. Heerlijk hoor zomerskiën. Het feit dat er nu weinig sneeuw ligt gaat de vergelijking met zomerskiën natuurlijk scheef, maar door kunstsneeuw is er niets verloren.

2000_la

Kijk eens naar de situatie in Zell am See Kaprun. Tot in het dal ligt gewoon een laag sneeuw op de pistes.

1600_la

Vanmiddag nog niet echt, maar met een dalende temperatuur in de avond en met een kunstsneeuw productie van 9 kubieke meter per uur per kanon, en vele sneeuwkanonnen op de diverse pistes, ik zeg…..dat moet dan toch goedkomen? Geloof me: alle gebieden in het Alpengebied willen met de kerst en daarna gewoon de toeristen tevreden stellen met sneeuw op de pistes. OK, toegegeven, de romantiek van een wit plaatje, met sneeuw in het dorp, op de bomen, op de daken en in de straten zit er dit jaar wellicht niet in. Maar kerst is nog 12 dagen weg. Dus snel naar de kaarten.

Recm962

 

Helaas kunnen we er geen doekjes om winden. Een westcirculatie ligt op de loer. Toch is de straalstroom verre van standvastig. En dat betekent ook mogelijkheden tot een mooie opfrisser voor de noordkant  en de zuidkant. Op dinsdag zie ik voldoende mogelijkheden tot een mooie laag sneeuw, de zogenaamde sneeuw sandwich. Een flauwe noord-west stuwing en de ontwikkeling van een flauw laag boven de Middellandse zee doet beide kanten profiteren van een laag sneeuw. Toch blijft het lastig om in deze situatie een hoeveelheid mee te geven. 10 cm – 20 cm wellicht? Het zijn de krenten uit de pap de komende tijd.

rart_14121618_14121212

 

De hele noordelijk Alpenboog profiteert aanstaande dinsdag van die flauwe stuwing. En ai ai….Karinthië zit dan in de regenzone….boven de 1500 meter. Aan de zuidkant zijn de hoeveelheden niet echt om over naar huis te schrijven.

rsum_14121712_14121212

En tot woensdag is dit dan de accumulatie. Het is niet veel, maar alle kleine beetjes (inclusief de kunstsneeuw) zijn meer dan welkom. Wil je ên passant toch nog even een weekendje vertrekken naar de sneeuw of een midweek even knallen, dan kun je in Obertauern denk ik je hart ophalen. Check dan even op de site of alle liften in bedrijf zijn. Of op een van onze andere partnergebieden zoals: KleinwalsertalLes Menuires of Livigno.

livigno

En laten we eerlijk zijn. Dit ziet er toch fantastisch uit. Ik krijg er enorm zin in als ik dit zie. En hoe gaat het verder?

franse alpen

 

Ik wil jullie absoluut niet bombarderen met diverse weerkaartjes, dus kijken we even naar de pluimen van de diverse gebieden. Deze is van de Franse Alpen. Dinsdag wellicht iets minder, maar voor donderdag zijn er dan diverse leden die een mooi sneeuwmoment laten zien. Sneeuwgrens? Tussen 1200 en 1500 meter.

montafon

 

Dit is prikpunt Montafon. Dinsdag dan een flauwe laag van zo’n 10 cm met een sneeuwgrens van 1300 meter met een beetje duimen. En dan op donderdag een nieuwe mogelijkheid. Met steun van de CTRL wellicht een goede mogelijkheid. Wel gezegd: de westcirculatie is op volle toeren, dus ik heb zo mijn twijfels met betrekking tot deze accumulatie.

obertauern

 

Kijken we naar de oostkant: prikpunt Die Tauplitz en Obertauern. Ook hier dinsdag een fraai laagje. Donderdag…..we zullen zien.

zuidkant

 

En dit is een prikpunt aan de zuidkant: Val Gardena, Breuil-Cervinia en Livigno krijgen op dinsdag ook een laagje zoals het er nu uitziet. Maar daarna is het “the dry season”.  Maar weet je: niets is zeker de komende periode. De westcirculatie knalt erin de komende dagen. Is er dan helemaal niets goeds te melden de komende tijd buiten het sneeuwmoment op dinsdag?…..jawel!

Recm1922

 

We zitten dan wel op een periode die iets verder weg ligt, de zogenaamde meteofictie, maar laten we ons vasthouden dat het dan echt goed komt. Duimen mag, van mij part ga je naar het bidaltaar in de kerk om een sneeuwritueel op te voeren en de weergoden te verzoeken om sneeuw naar de Alpen te brengen. Doe je ding wanneer je er gelukkig van wordt. Houdt er rekening mee dat gebeden niet altijd verhoord worden.

Voor iedereen – halleluja – en een fijn weekend


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

88 reacties

Gesloten voor reacties.