rart_15111812_15111612

Ja het kan verkeren dames en heren. Eind oktober waren we vertrokken voor een lange warme periode, misschien wel weer een warme winter, waarbij continu zeer zachte subtropische lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten richting West-Europa werd geblazen. In een reactie op een van Hajo’s berichten zei ik toen dat we de weerkaarten in november elke run nauwgezet gingen moeten volgen, want dikwijls worden dan pas patronen zichtbaar die vaak de rest van de winter aanhouden. Denk maar aan de aanhoudende westcirculatie twee winters geleden, of de uitloper van het Azorenhoog dat vorige winter continu veel sneeuw uit de westelijke Alpen wegdrukte. Dit jaar loopt het anders, en deze kaart is wat mij betreft de meest veelzeggende weerkaart van het moment. Warme lucht van over Florida wordt binnen een kleine twee dagen recht naar de Noordpool geblazen. Duizenden kilometers lang, recht van zuid naar noord. Het wijst op een sterk meanderende straalstroom, en net dat is wat we moeten hebben als we het hier in de Lage Landen willen laten winteren.

ECM1-120

Het gevolg van die warmteboost over de oostkust van Noord-Amerika richting de Noordpool is bekend. Er bouwt zich een hoog net ten zuiden van Groenland op dat al snel verbinding zoekt met het Azorenhoog. West-Europa komt daardoor in een noordwestelijke hoogtestroming waarbij polaire lucht tot over onze neus wordt gedrukt, en dat zullen we geweten hebben.

rart_15112018_15111612

Hajo noemde het deze ochtend bijna de overgang der overgangen. Ietwat overdreven natuurlijk, maar spectaculair is het zeker. Vanaf vrijdagvoormiddag begint het in de Alpen vanuit het noordwesten te regenen. De sneeuwgrens ligt dan nog zowat op 2500 meter, maar is snel dalende.

rart_15112112_15111612

Een dag later sneeuwt het langs heel de Alpenboog, aan de Noordkant zelfs tot onder de 1000 meter. Ja, die eerste Boude Voorspelling haal je dik binnen Hajo! Kijk eens wat een machtig langgerekt koufront, vanaf de Azoren overgaand in de warme variant.

graphe3_1000_560_426___

Het ensemble voor de Noordwestelijke Alpen is gewoon waanzin. In dit ensemble voor Portes du Soleil zit een ensemblelid verscholen dat in 48 uur zelfs 150 mm neerslag berekent. Een meter sneeuw moet dus perfect mogelijk zijn. Pas zondagavond wordt het aan de Noordkant weer droog.

rart_15112306_15111612

Voor de Lage Landen blijft het ongemeen spannend of er plaatsen in het laagland zijn die even wit gaan worden. Vooral zaterdagavond en in de nacht op maandag is er kans. Hier zie je de kaart van het EC-model voor maandagochtend. Kleine depressiekern pal boven de Lage Landen. Het is momenteel nog erg onzeker waar die kern juist komt te liggen en wat de exacte timing ervan gaat zijn. Komt die wat meer naar het westen, dan komt een vrij groot deel van de Lage Landen in net wat koudere lucht en stijgt de kans dat de sneeuw daar even gaat blijven liggen. Hoe dan ook zou ik er voor de westelijke helft van Nederland en Vlaanderen niet op rekenen. Daarvoor is de invloed van de nog warme Noordzee veel te groot. Maar diegenen die in de oostelijke helft wonen mogen gerust hun duimen in gang draaien, moest dat nog niet gebeurd zijn natuurlijk.

gfs-0-228

 

Hoe het daarna verder gaat is nog onzeker. De kans is zeer reëel dat we na volgend weekend terug op westelijke oceaanlucht overschakelen. Over en uit voor de winter zou je dan denken, maar dat is niet wat ik momenteel in de kaarten zie! Want ook op de langere termijn blijft West-Europa in een koele noordwestelijke hoogtestroming, en dat is een enorm verschil met de winters van de voorbije twee jaar! Goed nieuws voor ons winterliefhebbers, want de Alpen zijn dan verlost van de boterzachte temperaturen. En net zoals je op deze meteofictiekaart kan zien, zijn er kansen op winterse (lees: sneeuw-) verrassingen in de Lage Landen.

graphe4_1000___-21_5625_38_25000000000001_

Waarom denk ik dat? Wel, hier zie je het luchtdrukensemble voor een plek net ten oosten van de Azoren. Zoals te verwachten zijn hier duidelijk signalen voor hogedruk, maar eenduidig is het niet.

graphe4_1000___-37_96875_39_375_

Anders aan de westelijke kant van de Azoren. Daar lijkt de luchtdruk veel stabieler hoog te blijven, mogelijk een gevolg van het kouder dan normale zeewater daar. Wat wil dit in de praktijk zeggen? Wel dat het Azorenhoog nu verder de oceaan opligt dan de voorbije jaren, en waardoor het algemene stromingspatroon in West-Europa noordwestelijk gekanteld is en mogelijk zo nog een hele tijd blijft.

gfs_z100_nh_f240

Eenzelfde beeld hogerop in de atmosfeer, zowel op 10km waar de straalstroom waait als nog hoger in de stratosfeer. Hogedrukrug boven de oceaan en West-Europa in een koele noordwestelijke stroming.

eps_pluim_tt_06260

Zijn we daardoor vertrokken voor een koude winter? Dat is nog voorbarig, maar temperaturen in de dubbele cijfers zitten er de komende weken waarschijnlijk niet meer in.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

30 reacties

Gesloten voor reacties.