Op dit moment heeft echt het Europese weermodel het voortouw qua sneeuwprognose voor de Lage Landen of zelfs specifiek Nederland. In de laatste berekening zelfs een echt sneeuwbommetje met de pittigste sneeuwval van heel Europa juist in Nederland.

Met 8 mm neerslag per zes uur zou er lokaal een sneeuwdek van tussen de 5 en 10cm kunnen ontstaan. Met bij de “m” van Amsterdam zelfs even meer dan 10. Neerslag is zo wisselvallig als wat in de berekening. Dus dat kan nog slingeren van 0cm op de grond tot 20cm. Nog maar even de pluim van het Europese model om er wat wijs uit te worden.

Nou het gaat dus gewoon dik sneeuwen. Daar laten 50 lijntjes en het gemiddelde geen twijfel over bestaan.

En die temperaturen!! Ja de tweede helft van april kan wat worden… maar een maximum van 5ºC op 10 april?

Op hetzelfde moment zien we ook iets gebeuren wat natuurlijk in de sterren stond: de uiteindelijke keldering van de wereldtemperatuur op enig moment na de Super El Ninjo van 2015-2016. Ten opzichte van het gemiddelde over de laatste dertig jaar zijn we helemaal terug bij af. Maar dit is natuurlijk nog maar het begin.

Aan het begin van het jaar is de baseline van deze grafiek verhoogd met 0,12ºC omdat 1991-2020 warmer was dan 1981-2010. Wat dat betreft zitten we nog 0,11ºC boven dat oudere tijdvak. Maar ten opzichte van nog maar een maand geleden hebben we 0,21ºC verloren. De grootste duikeling was in december toen er 0,25ºC afging. Met nog en paar van die stappen zullen we de komende maanden of jaren eerst terugkomen bij de Elfstedenperiode van de tachtiger en negentiger jaren, dan verder dalen naar de situatie van de mini-ijstijd van de zestiger jaren om uiteindelijk binnen een jaar of twintig en fase in te gaan die gaat lijken op de enige echte kleine ijstijd.

En dat allemaal vanwege die nu inslapende of al ingeslapen zon die de tweede helft van de twintigste eeuw zo op volle toeren heeft gedraaid.

Dan heb je ook nog deze grafiek die we maar liever niet in de ogen kijken. Ja natuurlijk begint ergens na een jaar of 12.000 na de laatste ijstijd ook de nieuwe grote ijstijd weer. Laten wij duimen voor wat elfstedentochten en dat de echte ellende ons en onze kinderen en kleinkinderen nog bespaard blijft.

Wel een mooie grafiek om in de ogen te kijken: de sneeuw op het noordelijk halfrond. We zaten al hoog en leken op weg naar beneden, maar ineens is er nog even 250 Gigaton bijgekomen en de komende week sneeuwt het nog eens heftig op verschillende continenten. Ach, fijne Pasen allemaal. Beetje Witte Pasen ook want tweede paasdag kan op de valreep nog wit worden.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Tijs · 4 april 2021 op 18:48

De grafiek van Roy Spencer is de leidraad voor de ontwikkeling van de wereldwijde temperatuur. Althans dat denk ik en zo wordt het o.a. op deze site ook gepresenteerd. Toch zie je deze grafiek nooit in de reguliere media. Sterker, daar zie ik nooit een grafiek van de wereldwijde temperatuurontwikkeling. Zou je dat in een artikeltje eens willen toelichten? Hoe betrouwbaar is deze grafiek? Op welke wereldwijde temperatuur ontwikkeling focussen de mensen die wel zeggen te geloven in de de klimaatcrisis?

Gesloten voor reacties.