Het zijn normale bewegingen dat de gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak met wel bijna een kwart of halve graad verspringt. Met drie stappen ben je zo terug in de negentiger jaren met de laatste elfstedentochten en met nog 3 is de hele opwarming van de laatste eeuw weer foetsie. Daar kun je op speculeren maar je moet het toch afwachten. Nu in elk geval is er voor het eerst in lange tijd een flinke sprong omlaag neergezet.

Je kon erop wachten met alle berichten over kouderecords in Siberië en andere delen van Azië inclusief vooral China. En het is o zo logisch dat er grote groepen mensen bij dit bericht denken: “Ja het zal allemaal wel”. En dat is eigenlijk ook een goede houding. Zowel qua opwarming als qua afkoeling. Gaat zo traag allemaal dat je in een heel mensenleven amper wat meemaakt. En als je het al mee maakt zie jet het pas scherp als je over de laatste 10, 25 of 50 jaar terugkijkt. Binnen mijn paradigma kan het niet anders dan dat de hele opwarmingsgolf van 1975-1998 ergens de komende jaren weer verdampt. Is ook de enige kans om mensen eindelijk te de ogen te openen dat het vrijwel niets met CO2 te maken heeft. Zou het blijven opwarmen heeft het nog steeds vrijwel niets met CO2 van doen, maar dan ga je het argument niet winnen.

De vorige run was nog heel mooi voor sneeuw in de Lage Landen. De nieuwste juist weer slecht. Ik zie dat er op andere sites weer veel over SSW wordt geneuzeld…. maar ook die doet niks causaals. Kan allemaal zo weer omflippen in volgende runs. Allemaal krampachtige pogingen iets onvoorspelbaars te willen voorspellen. Wat wel kan is zeggen of het morgen gaan regenen of sneeuwen. KNMI spreekt nog van regen met in het zuid-oosten en in Limburg sneeuw. Maar ik zou me verbazen als het ergens regent morgen. Ik zeg overal een beetje sneeuw.

Groeten uit Oostenrijk!

Donaties blijven welkom om dit plekje op internet open te houden!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen om te reageren, doe je via deze link.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Tije · 3 januari 2021 op 22:03

Geneuzel over SSW? Volgens mij heeft Artus vorig jaar een paar papers op deze site gezet, waarin te lezen was dat het fenomeen SSW’s samenhangt met verminderde zonne-activiteit. De ionosfeer verandert daardoor qua samenstelling waardoor instraling op hogere breedtegraad makkelijker gaat. Zoiets…
Maar goed, de SSW kan elk moment beginnen en volgens Britse Met Office volgt in twee van de drie gevallen een koude periode. Een op de drie heeft geen enkel effect.

  Hajo · 3 januari 2021 op 22:09

  SSW is natuurlijk een bestaand fenomeen. En als weerfreak mag of moet je er ook naar kijken. En als je per sé wilt voorspellen neem je elk stukje info mee. Er is welgeteld één situatie geweest van een SSW die vooraf ging aan een ijskoude periode in Europa. Februari 2012 misschien. Zelfs het KNMI is zeer sceptisch over de voorspellende waarde van een SSW. Op dit platform zijn zeker al 15 keer SSW’s en koude periodes aangekondigd die uiteindelijk niet kwamen. Ik doe er niet meer aan mee. Ik hou het bij de leuke winterse dingen uit de actualiteit en bij wat indicaties uit de modellen. En natuurlijk regelmatig een comment over de korte termijn…. zoals nu mbt die sneeuw in Nederland.

Kirsten_dl · 3 januari 2021 op 23:29

Nou nee @Hajo, CO2 is wel degelijk schuldig aan de opwarming van deze planeet.
Lees het zelf maar hoe tig wetenschappers erover denken. 😉 😆

https://insideclimatenews.org/news/03012021/five-aspects-climate-change-2020/?amp

Regen of sneeuw morgen in het vlakke land maakt mij niet uit, ik ga eindelijk een dagje richting Ardennen waar het wel volop sneeuwt en al een mooi laagje aanwezig is.

  berg · 4 januari 2021 op 12:33

  niemand kan dat bewijzen , vroeger had je lange koude perioden, ook een periode zonder noordpool ijs maar dan praat je over perioden van 200 jaar, dus CO2 BS

Carl · 4 januari 2021 op 08:03

Hoop dat je het bij het rechte eind hebt. Sneeuw in plaats van regen

Hjs · 4 januari 2021 op 10:06

“Zou het blijven opwarmen” Poe poe, na 10 jaar de afkoeling aan te kondigen begint er nu eindelijk wat twijfel door te sijpelen.
Nog niet een mogelijke verklaring maar wie weet.
Einde van de “koudegolf” is al weer in zicht, dan zijn we al weer 2 maanden winter verder.

Michel · 4 januari 2021 op 11:51

“KNMI spreekt nog van regen met in het zuid-oosten en in Limburg sneeuw. Maar ik zou me verbazen als het ergens regent morgen. Ik zeg overal een beetje sneeuw.”

Helaas, alleen regen zoals verwacht. Volgens mij was dat ook niet zo moeilijk, aangezien we over een golvend warmtefront spreken en temperaturen aan de grond ook ruim in de plus.

  carl · 4 januari 2021 op 13:01

  inderdaad, regen en nog geen vlok gezien. Ook de komende dagen ziet het buiten de hogere gelegen gebieden in belgië niet naar uit dat er sneeuw gaat vallen en zelfs blijven liggen. Balen pfff… Zijn geen winters meer dan vroeger.

sneeuwfanaat(Ron) · 4 januari 2021 op 12:17

Wat een slechte run van gfs 6 zojuist,lijkt eerder lente te worden dan winter!Alle mooie winterse opties vrijwel verdwenen.Word het weer zo,n winter als verleden jaar? Gaat er wel op lijken zo.

Wim · 5 januari 2021 op 20:30

Onder labo omstandigheden is perfect te simuleren wat het effect van CO2 op een gasmengsel is. Vanwaar dan de stelligheid dat CO2 onmogelijk voor opwarming kan zorgen?

Gesloten voor reacties.