Het zijn normale bewegingen dat de gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak met wel bijna een kwart of halve graad verspringt. Met drie stappen ben je zo terug in de negentiger jaren met de laatste elfstedentochten en met nog 3 is de hele opwarming van de laatste eeuw weer foetsie. Daar kun je op speculeren maar je moet het toch afwachten. Nu in elk geval is er voor het eerst in lange tijd een flinke sprong omlaag neergezet.

Je kon erop wachten met alle berichten over kouderecords in Siberië en andere delen van Azië inclusief vooral China. En het is o zo logisch dat er grote groepen mensen bij dit bericht denken: “Ja het zal allemaal wel”. En dat is eigenlijk ook een goede houding. Zowel qua opwarming als qua afkoeling. Gaat zo traag allemaal dat je in een heel mensenleven amper wat meemaakt. En als je het al mee maakt zie jet het pas scherp als je over de laatste 10, 25 of 50 jaar terugkijkt. Binnen mijn paradigma kan het niet anders dan dat de hele opwarmingsgolf van 1975-1998 ergens de komende jaren weer verdampt. Is ook de enige kans om mensen eindelijk te de ogen te openen dat het vrijwel niets met CO2 te maken heeft. Zou het blijven opwarmen heeft het nog steeds vrijwel niets met CO2 van doen, maar dan ga je het argument niet winnen.

De vorige run was nog heel mooi voor sneeuw in de Lage Landen. De nieuwste juist weer slecht. Ik zie dat er op andere sites weer veel over SSW wordt geneuzeld…. maar ook die doet niks causaals. Kan allemaal zo weer omflippen in volgende runs. Allemaal krampachtige pogingen iets onvoorspelbaars te willen voorspellen. Wat wel kan is zeggen of het morgen gaan regenen of sneeuwen. KNMI spreekt nog van regen met in het zuid-oosten en in Limburg sneeuw. Maar ik zou me verbazen als het ergens regent morgen. Ik zeg overal een beetje sneeuw.

Groeten uit Oostenrijk!

Donaties blijven welkom om dit plekje op internet open te houden!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen om te reageren, doe je via deze link.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Tije · 3 januari 2021 op 22:03

Geneuzel over SSW? Volgens mij heeft Artus vorig jaar een paar papers op deze site gezet, waarin te lezen was dat het fenomeen SSW’s samenhangt met verminderde zonne-activiteit. De ionosfeer verandert daardoor qua samenstelling waardoor instraling op hogere breedtegraad makkelijker gaat. Zoiets…
Maar goed, de SSW kan elk moment beginnen en volgens Britse Met Office volgt in twee van de drie gevallen een koude periode. Een op de drie heeft geen enkel effect.

    Hajo · 3 januari 2021 op 22:09

    SSW is natuurlijk een bestaand fenomeen. En als weerfreak mag of moet je er ook naar kijken. En als je per sé wilt voorspellen neem je elk stukje info mee. Er is welgeteld één situatie geweest van een SSW die vooraf ging aan een ijskoude periode in Europa. Februari 2012 misschien. Zelfs het KNMI is zeer sceptisch over de voorspellende waarde van een SSW. Op dit platform zijn zeker al 15 keer SSW’s en koude periodes aangekondigd die uiteindelijk niet kwamen. Ik doe er niet meer aan mee. Ik hou het bij de leuke winterse dingen uit de actualiteit en bij wat indicaties uit de modellen. En natuurlijk regelmatig een comment over de korte termijn…. zoals nu mbt die sneeuw in Nederland.

Kirsten_dl · 3 januari 2021 op 23:29

Nou nee @Hajo, CO2 is wel degelijk schuldig aan de opwarming van deze planeet.
Lees het zelf maar hoe tig wetenschappers erover denken. 😉 😆

https://insideclimatenews.org/news/03012021/five-aspects-climate-change-2020/?amp

Regen of sneeuw morgen in het vlakke land maakt mij niet uit, ik ga eindelijk een dagje richting Ardennen waar het wel volop sneeuwt en al een mooi laagje aanwezig is.

    berg · 4 januari 2021 op 12:33

    niemand kan dat bewijzen , vroeger had je lange koude perioden, ook een periode zonder noordpool ijs maar dan praat je over perioden van 200 jaar, dus CO2 BS

Carl · 4 januari 2021 op 08:03

Hoop dat je het bij het rechte eind hebt. Sneeuw in plaats van regen

Hjs · 4 januari 2021 op 10:06

“Zou het blijven opwarmen” Poe poe, na 10 jaar de afkoeling aan te kondigen begint er nu eindelijk wat twijfel door te sijpelen.
Nog niet een mogelijke verklaring maar wie weet.
Einde van de “koudegolf” is al weer in zicht, dan zijn we al weer 2 maanden winter verder.

Michel · 4 januari 2021 op 11:51

“KNMI spreekt nog van regen met in het zuid-oosten en in Limburg sneeuw. Maar ik zou me verbazen als het ergens regent morgen. Ik zeg overal een beetje sneeuw.”

Helaas, alleen regen zoals verwacht. Volgens mij was dat ook niet zo moeilijk, aangezien we over een golvend warmtefront spreken en temperaturen aan de grond ook ruim in de plus.

    carl · 4 januari 2021 op 13:01

    inderdaad, regen en nog geen vlok gezien. Ook de komende dagen ziet het buiten de hogere gelegen gebieden in belgië niet naar uit dat er sneeuw gaat vallen en zelfs blijven liggen. Balen pfff… Zijn geen winters meer dan vroeger.

sneeuwfanaat(Ron) · 4 januari 2021 op 12:17

Wat een slechte run van gfs 6 zojuist,lijkt eerder lente te worden dan winter!Alle mooie winterse opties vrijwel verdwenen.Word het weer zo,n winter als verleden jaar? Gaat er wel op lijken zo.

Wim · 5 januari 2021 op 20:30

Onder labo omstandigheden is perfect te simuleren wat het effect van CO2 op een gasmengsel is. Vanwaar dan de stelligheid dat CO2 onmogelijk voor opwarming kan zorgen?

Gesloten voor reacties.