OK. Hier wil je wel een reis heen boeken. Een kerstweek. Pure romantiek. Ooit afgetrapt door Charles Dickens met zijn Christmas Carol. In de tijd dat olie werd ontdekt en wij mensen niet meer zo bang hoefden te zijn voor kou. Dus waar kunnen we dit boeken? In Roemenië! Alles is gevallen in Griekenland, Bulgarije en Roemenië. WSWM heeft in de vorm van Maarten een eigen man daar die regelmatig in de reacties van zich laat horen. Ik neem me bij deze voor hem snel eens op te zoeken.

Ook de video is uit Roemenië. Ja het is genieten. Ware het niet dat we een lichte zorg beginnen te krijgen over de Alpen.

Bovenstaande sneeuwverdeling is toch best opmerkelijk. Het is veranderlijk als de wind hoor. Een grote nieuwe weersituatie en die blauwe en rode vakjes worden weer heel anders geschud en dan vooral in de herfst. Maar toch… Scandinavië en het zuiden van Rusland sneeuwvrij terwijl het allang sneeuwbedekt had moeten zijn en heel Zuid-Oost Europa omgekeerd…. tja wat moeten we ermee. Ik zeg altijd: als we over een jaar of 150 echte lange complete dataseries hebben van weersituaties dan gaat AI (artificial intelligence) er interessante patronen uit filteren en dat gaat dan het weer misschien weer iets voorspelbaarder maken. Over 150 jaar dus.

Amerika nog lang koud

Komend weekeinde warmt het in Amerika plotseling op om dan weer te gaan koudkwakkelen en dan rond sinterklaas pas is er een cluster lijnen dat kans biedt dat Amerika de winter even verliest. Op sinterklaas kom ik straks nog terug.

Kijk dit is weer Return On Emigration (ROE): een eerste ijsdag bij mij thuis in de Kitzbüheler Alpen en ook nog aan de voet van de Alpen in Beieren en in een brede band over het Beierse Woud van Sachsen helemaal naar Kärnten.

Kunstsneeuw is alles momenteel

Maar overal in de skigebieden is het evident dat het van de sneeuwkanonnen moet komen. En dat gaat hard. Verschrikkelijk hard zeg. Die pistes komen er wel.

Het is echt niet meer dan poedersuiker

Hierboven nog eens het duidelijke oordeel: het is niet meer dan poedersuiker….

Vandaag de dag dat heel Nederland een avondspits met sneeuw had kunnen krijgen. Toen werd er niets meer berekend en nu toch weer voor de noordelijke provincies. Wat zegt het KNMI? Het is zwaar bewolkt en droog. Vanavond valt er in het (uiterste) noordoosten en noorden af en toe lichte (natte) sneeuw. De kans op gladheid is echter klein.

Ensemble Nederland

Hierboven het nieuwste ensemble voor Nederland. Waar ik op wil wijzen is de volatiliteit vanaf 27 november. Het kan letterlijk alle kanten op.

Nieuwste run Oostenrijkse noordkant

Dat geldt ook voor Oostenrijk en de hele Alpen. Ik ga er geen pijl op trekken. Hier zien we toch drie dagen sneeuw aan de noordkant nog voor de maand om is. De redding voor mijn tweede boude voorspelling?

Dump Alpen als cliffhanger

De run van middernacht was op een bepaalde manier leuker…. met een hele dikke dump in aantocht rond sinterklaas. Maar ook die run toont hoe dicht warm en koud, regen en sneeuw momenteel bij elkaar liggen…. kijk maar eens….

Ik laat bewust niet de nieuwste run zien. Om te onderstrepen dat het allemaal meteofiction is. Het ligt dicht bij elkaar. Let ook op de kans op een late herfststorm. Twee te zien in dit setje kaarten. Dus misschien is dat het inzicht van vanochtend. Dat het ietsje stormachtiger gaat worden allemaal? En laat dan 1 zo’n storm vol tegen de Alpen knallen ajb en niet uit het westen maar uit het noordwesten. Hoewel: eentje uit het westen neem ik op de koop toe omdat Les Menuires dan bijvoorbeeld de meter sneeuw krijgt die nodig is om netjes op 8 december te openen.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.