snow-japan0812

Het past niet echt op deze website anders zouden we openen met de overstromingen op de Filippijnen als gevolg van de tyfoon Hagupit. Kijk hierrr zelf maar even wat 400mm neerslag en extreme windsnelheden zoal hebben aangericht. Ons past een kiek uit Japan al meer. Daar hevige sneeuwval met de nodige overlast (zie hierhier en hier). Een soort Lake Effect Snow natuurlijk. Ook in China is het mis zoals deze video van ijverig sneeuwscheppende soldaten toont.

azie0812

Hier zie je Hagupit nog net uitrazen op de weerkaart. Je ziet ook het Lake Effect bij Japan.

buieneuropa0812

Ook in Europa hebben we bij het binnenzwaaien van extreme kou op 5km hoogte te maken met stevige buien die op de warme Atlantische Oceaan en Noordzee op gang komen. Spectaculaire opklaringen en dikke buien zullen elkaar afwisselen. Zie deze video-uitleg op Wetteronline.de. Hier in Krommenie vooralsnog alleen opklaringen. In Noord-Frankrijk al onweer erbij. En we weten inmiddels dat het einde van de middag in de Ardennen gaat sneeuwen uit dit buienfront dat als het land voldoende opgewarmd is ineens de sprong naar het binnenland zal maken! In de ochtend heb je nog de aflandige wind van de nacht.

mostsnowfall

Een bijzonder tussenkomend bericht is dat analyse achteraf toont dat de afgelopen herfst op het noordelijk halfrond de meest sneeuwrijke is geweest sinds het begin van deze observaties 46 jaar geleden. Ja en de komende jaren gaan we meer dingen zien die alleen zijn voorgekomen in de tijden dat we nog geen satellietwaarnemingen hadden. Dat die satellieten net zijn gekomen in een tijd dat de aarde snel opwarmde heeft onze indruk van de processen op aarde nogal verstoord ook al probeert een ijverige journalist van de Washington Post er een andere draai aan te geven. Hou voor jezelf het ezelsbruggetje aan meer sneeuw en ijs wijst op meer kou. Lastig onthouden hè? 😉

sneeuwNH0812

Op dit moment zien we enerzijds dat Amerika de winter even helemaal kwijt is. Japan, het Midden-Oosten en Centraal-Azië zijn nu de extra winterse plekken. En Europa gaat langzaam maar zeker meedoen. Scandinavië zal al snel geen achterstand meer hebben en Schotland gaat snel de vorige winter achterna. De “verwitting van de Alpen” zoals Frederic het noemde is op gang gekomen en wanneer de grote klap komt wachten we nu gelaten af. Komend weekeinde blijft een van de beste kanshebbers.

monsterEU1012

Dit is een orkaan. Tot 20 meter hoge golven op de oceaan! Schotland krijgt de volle laag! Compleet noodweer. Whiteout in de Hooglanden! En Zuid-Scandinavië doet mee. Nu nog een achterstand in sneeuwbedekking maar dat wordt even snel weggepoetst! Laten we zeggen op hoogtes boven 300m. Aan de kust zal het nog wel voornamelijk regen zijn. Net als in Nederland. Maar in Duitsland kan het al een verkeerschaos worden woensdag met sneeuw. Zuid-Oost Europa loopt ook weer verder uit qua sneeuwdek. Woensdagmiddag bereikt het front dan de Alpen en daaruit kan het dan tot donderdagavond blijven sneeuwen. We weten dat het Oostenrijkse weerbericht al dagen van wat lichte sneeuwval rept, maar ik sluit nog niet uit dat we die twee dagen een verrassende accumulatie kunnen krijgen. Ik zet dat op 25% kans.

tweedefront1212

De grotere klap moet in het weekeinde komen en voor de Alpen gaat erg veel verloren door de vele sneeuw in Spanje. Ik zie de nieuwskoppen al “Valencia wit”! Voor de noordkant is het dubbel jammer want door die impuls naar de Middellandse Zee activeert ook bij de Alpen de neerslag vooral aan de zuidkant. Dat zien we nu steeds terug. Het wordt een sneeuwsandwich met ofwel 50-50 verdeling ofwel de zuidkant trekt aan het langste eind. Ik zeg er wel bij: als we het voor woensdag en donderdag nog niet helemaal weten zijn er voor het weekeinde zeker nog verrassingen mogelijk.

ec-accu0812-00

Berekende neerslag binnen de BV periode in het Europese model.

gfs-accu0812-00

En het Amerikaanse model zegt dit. Bij beide berekeningen is de kans op het halen van mijn BV nog lang niet verkeken, hoewel het er toch ook de schijn van heeft dat er nog veel sneeuw bij gaat komen ná de 16e!

[metaslider id=50033]

Zo eindigt het Europese model vandaag bijvoorbeeld. De kerst zit gewoon echt helemaal snor…. ga alvast maar duimen voor een paar zonnige dagen in plaats van alleen maar sneeuw! 😉

monster0812

Over dat weekeinde zie ik bij Japan dit monster passeren en die wilde ik nog even memoreren. Ja ik ben in dichterlijke stemmingen want jullie hebben gedicht als de lemmingen. We zijn al druk bezig met de uitslag wie er straks naar Westendorf mag! Nog paar uurtjes geduld, voor iemands hand is gevuld.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

122 reacties

Gesloten voor reacties.