Op de Duitse Feldberg op 1400m was het vanochtend +11°C. In de dalen vroor het. In de nabijgelegen stad Freiburg was het -5°C. Klik voor de temperatuurkaart. Natuurlijk ging ik meteen daar kijken voor de “inversiecam” van de dag. En dat was niet vergeefs. Als dat geen inversie meer is weet ik het niet. En ik vond nog een mooi plaatje!
Normaal is “schlängeln” het Duitse woord voor “kronkelen” maar bij de Feldberg hebben ze ook een “Krunkelbachtal” oftwewel “Kronkelbeekdal”. Daar duidelijk vorst vanochtend. Op andere plaatjes zie je de sneeuw op de daken. En kijk je omhoog zie je een bergtop in de zon al bruin en groen wezen. Buiten de aangestampte pistes zal het hard gaan met de sublimatie en smelt van de sneeuw vooral op de zuidhellingen waar de zon een handje meehelpt. We gaan dat volgen op de webcams en er niet te veel op vooruitlopen.
Onthoud in elk geval dat de vuistregel 6°C afkoeling per 1000m stijging in heel veel gevallen niet opgaat. Alleen als de gelaagdheid van de lucht wordt opgeheven door sterke convectieve turbulentie (thermiek door de zon van onderen ofwel op grote hoogte binnenstromende koude lucht) heb je zo’n keurig geleidelijk verloop. Dat gaat dus einde van de week helemaal “goedkomen” want de wind en de neerslag klappen ook tegen de Alpen. Aan het einde van ditbericht kijken we naar de verwachte accumulatie daar. Eerst even een blik op het weer bij ons noorderlingen waar ik de Noord-Duitsers ook toe reken.
httpv://www.youtube.com/watch?v=6ShBxyHsTPA
Wetteronline heeft met archiefbeelden een mooi portret gemaakt van wat ons te wachten staat. Ik durf nu de voorspelling wel aan dat Groningen volledig meegaat in bovenstaand plaatje waarbij je dan moet luisteren wat ze zeggen over de “Niederungen”. Tja ons land is één grote Niederung natuurlijk.
Wetteronline heeft ook kaarten met de onweerskans en er is voor de lichtgroene gebieden flinke kans op winteronweer. Dat is toch wel een van de machtigste meteorologische fenomenen. Winteronweer! Sneeuw tot beneden op de grond en toch zulke verticale temperatuurverschillen (meer dan de 6°C per 1000m want dat jaagt de thermiek aan) dat de verticale stromingen zo te keer gaan dat er statische elektriciteit wordt opgewerkt met duizelingwekkend voltage totdat BANG! En dat dat geluid dan toch een beetje gedempt door de sneeuwvlokken doorkomt maar anderzijds juist harder klinkt omdat er geen herrie is van klater regen. Zelf heb ik eens een rit van Lausanne naar de Portes du Soleil gemaakt met overal rond het Meer van Genève winteronweer waarbij ik uiteindelijk zelfs sneeuwkettingen moest omleggen.
Hier dan de vanochtend door het Amerikaanse model berekende accumulatie. Hamburg may I have your votes please? Ik herhaal Oost-Groningen is volledig de klos vrijdag. Code oranje en al. Voor de andere gebieden blijft het spannend tot het gaatje.
Het eerste tegenvallertje hebben we ook al: HIRLAM en ECMWF en GFS berekenen voor vannacht geen sneeuwtje meer voor het zuidoosten. Ach het was zo weinig dat je er toch al niet voor op hoefde te blijven.
Voor we naar de prognose voor de Alpen gaan kijken even nog een blik op de grafiek voor november. Hadden we die al besproken? Of heb ik iets gemist terwijl ik in Ischgl was? In elke geval weer miraculeus hoe dicht maandtemperaturen toch meestal bij het maandgemiddelde blijven. In dit geval dus spot on!
Dan ook nog even een laatste blik op de Lage Landen. Het ensemble van het Amerikaanse model komt tussen 13 en 16 december op wat ijsdagen. Ik zit dan in Val Gardena. Het zal toch niet dat ik dan overuren moet draaien he? In elk geval zien we ook hier nu op middellange termijn een fraai Scandihoog op de kaarten. Dat het model aan het einde weer omhoog koerst is meteofiction die we altijd makkelijk van ons kunnen laten afglijden als we er niet vrolijk van worden. Meteofiction is geen prognose maar iets waar je blij van kunt worden als je de “slechte romannetjes” weggooit en alleen de “goede romannetjes” leest. Pas in de middenfase heeft het iets van een prognose en dat is bij ons op basis van alternatieve scenario’s die we parallel beschrijven met ietsje meer focus op de koude.
Komen we bij de belangrijkste pluim: die van “ons eigen” Europese model. En dan komen we meteen in het vaarwater van een “kleine discussie” met Erwin die gisteren begon. De eerste twee reacties hieronder gaan erop door. De huiskamervraag van vandaag is dan ook: is de bovenstaande pluim leuk of niet leuk voor winterliefhebbers? De rode lijn is de hoofdrun. Die moeten we voor de eerste 3 tot 5 dagen zeker alle voorrang geven met name ook voor de lastigste parameters als neerslag en onweer. On de middenfase van de scenario’s is er wel heel erg veel tegenwicht van een dikke bundel ensembleleden die kouder worden tegen de “subtropische” hoofdrun. En dan in de meteofiction zone? Zeg maar vanafde 13e? Dan zien we toch ook een hele fraaie afkoeling naar waarden onder gemiddeld voor december. Zeker nog geen vorstperiode in het visier, maar wel een mooie tendens.
De hoofdrun van het Europese model is eigenlijk niet te vertrouwen na 7 december. Klik hierrrr voor de daar berekende accumulaties in Oostenrijk. Dan praat je toch over een meter poeder op de Tauplitzalm in Stiermarken. Dat zou gebeuren als het hoog met al zijn warmte van deze dagen uiteindelijk over Nederland en Groot-Brittannië gaat hangen en een stuwing naar de oostkant van de Alpen op gang brengt. Het Amerikaanse model dat meer spoort met zijn eigen ensemble vanochtend bezorgt de Alpen meteen grand beau na de sneeuwval van vrijdag en zaterdag en dan zouden we in de Alpen blijven steken op minder sneeuw erbij dan nu voor de Wintersport-Arena Sauerland wordt berekend. Dat is een realistische inschatting.
[metaslider id=31708]
Komen we bij het wereldwijde sneeuwdek: ik heb geroepen dat het me mogelijk leek dat we de voorsprong in Canada de VS en Azië vast zouden kunnen houden terwijl West-Rusland sneeuwbedekt zou raken. Dat is het hem niet geworden. In tegendeel! We hebben nu een “alarmerend” sneeuwtekort op het noordelijk halfrond. Terwijl het arctisch zeeijs groeit als kool gaat het met de sneeuw niet zo best. Ik zeg dit natuurlijk grappend. Want het komt altijd goed. Maar december 2010 kunnen we niet meer inhalen. Een unieke maand was dat. Zie nog even de kaart van toen.
We hebben boven 80° NB ook een forse temperatuurafwijking naar boven. Toch een aantal volle graden te warm. Altijd nog -25°C maar toch. Laat deze grafiek eerst maar eens afzakken naar -30°C dan praten we weer over de mogelijkheid van een vorstperiode in de Lage Landen. Ik denk dus dat we moeten concluderen samen dat we op een hele fraaie manier zijn bevrijd van de WC waar we vanaf medio oktober wekenlang de pest in hadden afgezien van die leuke storm dan die het opleverde. In schaaktermen gaan we nu van de opening over naar het middenspel en dan moeten we toch vaststellen dat we goede posities op het schaakbord hebben om een spannende voortzetting tegemoet te zien.
httpv://www.youtube.com/watch?v=KtV3IkTpkNY
En de skigebieden? Geloof me: zonder kunstsneeuw zag het er lang niet florissant uit. Echte megadumps zoals wel in de Pyreneeën en in bovenstaande video van Midden-Italië vorige week zijn er in de Alpen nog niet geweest. De Wintersport-Arena Sauerland mag zich vanaf het weekeinde wel in de handjes knijpen. Voor hen is 15cm natuursneeuw een godsgeschenk. Wij gaan in de Alpen nu eerst maar eens kijken naar de schade die de warmte op hoogte aanricht de komende dagen… wetende dat moeder natuur het spoedig weer opfrist.
Zorgenkindje zijn vooral de lagere skigebieden in de Franse Alpen. Kijk eens wat je hier in Manigod op 726m al aan smelt en sublimatie op de zuidhellingen ziet. Daar moeten we de komende dagen samen echt even scherp op letten en nog een beetje duimen dat de sneeuw vrijdag toch ook die kant op trekt.
143 reacties
Gesloten voor reacties.