De Texaanse zeeschildpadden hebben overal het nieuws gehaald. Dus dat ga ik hier niet herkauwen. Wel even deze video voor het nageslacht.

We kunnen niet genoeg herhalen dat er niet één periode in de wereldgeschiedenis aan te wijzen is, waarin de mens zo goed was voor de natuur, diersoorten en individuele dieren als nu. Wilde dieren zijn tienduizenden jaren lang overal uitgeroeid waar we maar langs kwamen, landbouwdieren zijn eeuwenlang nog schoftiger behandeld dan een oude tractor en pas nu is de mens overal waar het maar kan actief om dieren te beschermen. Natuurlijk heb je altijd en ook nu een paar klootzakken. Klootzakken die dieren wél mishandelen en klootzakken die hun zakken vullen met leugenpraatjes dat de mens juist nu een bedreiging vormt voor de natuur. Of de overbevolking. Gaap.

Terug naar het nieuws. Op de website climatreanalyser.org kun je allerlei klimaatdata bekijken zoals ook de actuele temperatuur van de aarde op een bepaalde dag en ook het verschil met het klimatologisch gemiddelde en dan niet het opgewarmde tijdvak 1980-2020 maar tien jaar eerder vanaf het begin van het satelliettijdperk met nog een staartje van de koude periode daarvoor (aka mini-ijstijd van de jaren zestig). Welnu: gisteren was de aarde als geheel 0,1ºC kouder dan het gemiddelde op die dag in dat hele tijdvak. Dus je neemt 30 jaren 17 februari. Je middelt dat en dan zet je het af tegen 17 februari 2021. Nog grappiger: het verschil zit hem op het zuidelijk halfrond! Het spektakel bij ons is weer eens puur yin en yang. Opwarming, afkoeling, je kunt er veel over zeggen, maar je moet toch minstens ook zien dat het om pietluttige stapjes gaat waar nog geen zeeschildpad zich ooit druk om zou maken. Laat staan soepschildpadden die voor veel heter vuren komen te staan.

Terug naar Texas. Geen ontbijt vandaag. Sorry! Stroomprijzen die naar naar 9000 dollar per kilowattuur schoten op de spotmarkt.

Twitteraar @lukelegate komt tot de volgende wrange humor:

A helicopter running on fossil fuel spraying a chemical made from fossil fuels onto a wind turbine made with fossils fuels during an ice storm is awesome.

De video is van 2016 maar zo gaat het nu dus ook in Texas. Heus maar een paar dagen. Zaterdag gaan ze weer in de plus op de Celsius schaal. En maart gaan ze binnen met behaaglijke 20ºC. Happy turtles!



Tegen die tijd hebben wij ons voorjaar er alweer opzitten. Onze warme golf maakt dat we niet zo heel serieus en dramatisch naar Amerika kijken. Wat dat betreft jammer dat het niet gelukt is de twee koudegolven samen te laten vallen, wat op 6 februari nog wel leek te lukken. Maar wij gaan dus frisjes de nieuwe maand in met kans op nachtvorst zelfs op en beetje sneeuw. Mooi Wim Hof weer dus voor in je T-shirt op de fiets.

Ondertussen hebben we nog wel van dittem nu. Die gaan we nooit meer vergeten en die zal net zo zeldzaam gaan blijken als onze december 2010 was. Die grote vlek gaat binnen een week verdwijnen, maar …

… hier zitten we nog wel even mee… ruim meer sneeuwvolume dan gemiddeld over 1982-2012. En dat op de top van het seizoen. Interessant te zien of we nog hoger gaan stijgen de komende weken. Wel allemaal gefriemel in de marge natuurlijk. Leuk dat we kunnen inzoomen op zo’n grafiek en dat we er iets spannends van kunnen maken. Maar in de praktijk heb je gewoon in de zomer geen sneeuw en in de winter een boel sneeuw. Zeeijs ook: in de zomer weinig. In de winter een boel. Is daar iets spannends aan? Eigenlijk niet.

Wat dan wel weer spannend is: een nieuwe Deense studie naar de zeewatertemperaturen bij Groenland op basis van metingen in sediment. Krijg je deze grafiek. Altijd als je in dit soort zuivere tijdseries op één plek kijkt en niet in de Orwelliaans statistisch verrommelde globale datasets van de grote meteorologische instituten, krijg je exact hetzelfde ook super logische plaatje: een opmerkelijk warme tijd rond de jaren dertig, dan de mini-ijstijd waar ook 1963 in viel en vervolgens de Modern Warme Periode (MWP) waar we nu in zitten die vaak nog wat achter blijft bij de warmte in de jaren dertig. Laat staan dat het nu warmer zou zijn dan in de voorbije echte warme tijden zoals in de Middeleeuwen, in de Romeinse tijd, de Minoïsche tijd en nog eerder tijdens het Holocene Climate Optimum. Recent onderzoek in Noord-Zweden heeft bevestigd dat het daar 9300 jaar geleden 3ºC warmer was dan nu. Op deze website schreven we ook al eens over het belangrijke werk van de Zwitserse Professor Schlüchter op dit gebied.

PS Misschien wel leuk om even te noemen dat ik mijn langste wintersportvakantie ooit nu zo langzamerhand kan gaan afsluiten met de weet dat ik immuun ben voor covid met dank aan het mooiste vaccin wat er is: het virus zelf. Vorig jaar begin maart tijdens het NK freeride in Kappl opgelopen na een kort bezoekje aan Ischgl en er een week later een paar dagen hoge koorts mee gehad, zonder verder veel klachten.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! Spoedig komt de eerste e-mail naar de selecte groep donateurs. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Willem · 18 februari 2021 op 13:50

Uistekend artikel!

Tije · 18 februari 2021 op 15:21

Mooi verhaal, Hajo! Verfrissend.
Het zijn interessante tijden!

Pol · 18 februari 2021 op 16:26

De prijs is niet per kilowattuur maar per megawattuur, nog steeds niet goedkoop overigens maar scheelt wel een factor 1000.

    Hajo · 18 februari 2021 op 19:10

    Ik dacht er ook nog aan dat het anders een beetje te gek zou zijn. Dank

Kirsten_DL · 18 februari 2021 op 19:30

Zweden roept de overheid op om geen stofzuiger te gebruiken omwille van stroomtekorten vanwege de aanhoudende koude…
U weet wel, dat land waar Greta turnbroek vandaan komt en al enkele jaren roept en tiert dat onze planeet binnen enkele jaren altijd zal aanvoelen als een sauna.
Nogal vrij ironisch als je ’t mij vraagt…

“Even stoppen met stofzuigen, is het devies van de Zweedse omroep SVT. Beter voor het milieu en de eigen portemonnee. Aanleiding van de wat betuttelende boodschap is een acuut elektriciteitstekort. Het ongewoon strenge winterweer van de afgelopen weken maakt dat het landelijke energieverbruik omhooggeschoten is.

En dat terwijl het koudefront weinig wind heeft meegebracht – de windturbines staan er dezer dagen nogal lethargisch bij.”

Bron : https://www.trouw.nl/buitenland/stroomtekort-in-zweden-door-windstille-strenge-winter~bbce7e69/

DM · 18 februari 2021 op 20:47

Wat een warrig verhaal Hajo, kan niet helemaal volgen wat je nu precies probeert duidelijk te maken. Je weerberichten zij super, maar als klimaat scepticus vind ik je wat minder.

    Hajo · 19 februari 2021 op 11:12

    Als het je aan het denken zet is het goed. Ik ben geen scepticus. Ik ben klimaatdeskundige, wetenschapsjournalist en filosoof. Tuurlijk ben ik ook sceptisch. Dat is algemeen een goede grondhouding. “Klimaatscepticus” is een label. Dat zal ik altijd ontglippen. Kennis is vloeibaar als water.

Evelyne · 18 februari 2021 op 23:24

Hi Hajo, even een heel andere vraag. Ik liet vandaag een schaatsfilmje van afgelopen weekend zien aan mijn buitenlandse collega’s. Op dit filmpje was heel mooi het zingende ijs te horen. Prachtig! Maar hoe ontstaat dit? Heb er op gegoogled maar kom nergens een uitleg tegen. Enig idee?

    Hajo · 19 februari 2021 op 11:13

    Goede vraag… zal er eens in duiken. Kan me er wel iets bij voorstellen… het is natuurlijk een trilling van en gespannen plaat. Ook een plaat ijzer kan zulke geluiden maken. Ja toch?

      Aart · 20 februari 2021 op 11:55

      Een simpele verklaring is dat hoe dunner het ijs hoe harder “het zingt”. Als het te dun is, zegt het krak/plons 🙂 . Het ‘zingen’ is het produkt van het scheuren van het ijs. IJs is weinig flexibel/buigzaam, het breekt eerder dan dat het buigt. Op heel dik ijs zingt het ook bijna niet meer, tenzij je met veel mensen tegelijk op 1 plek schaatst.
      Er is een techniek (akoestische emissie) die luistert of er scheuren ontstaan in het staal/lassen van drukvaten, opslagtanks tijdens een hydrostatische beproeving. Dat is dan wel supersonisch geluid afkomstig van het eventueel microscopisch scheuren van de metaalstructuur. Vrij ingenieuze onderzoekmethode.
      Deze video laat het zingen van ijs mooi horen: https://youtu.be/TBK_Zk96rBU . Eigenlijk dus te dun ijs om op te schaatsen, want die scheuren zorgen later voor valpartijen….

Gesloten voor reacties.