Kühtai

Lente, lente. Hoe ouder ik word, hoe meer ik intrinsiek fan blijk te zijn van dit seizoen. De eerste warmte, de veranderende geuren. Hmmm, heerlijk. Ook het echte voorjaarskiën vind ik helemaal top. OK, de sneeuw kraakt dan niet meer zo lekker, maar met goede dooiwax onder je latten is firnsneeuw je beste vriend. In de voormiddag harde carvepistes en in de namiddag een stevige workout om je op een meer oldschool-manier door de hopen papsneeuw te werken. En niets moet, alles mag. Zin om in je T-shirt even op een terras te gaan zitten? Geen probleem, in het voorjaar kan het allemaal. Die omstandigheden heersen momenteel in de Alpen. En het ziet er naar uit dat dat ook komende week zo gaat zijn. Enig minpunt. De Oostenrijkse en Zwitserse Noordkant moeten komend weekend een Touch&Go-front verwerken. En trouwe lezers weten wat dat betekent. Juist … hoge en zelfs stijgende sneeuwgrens.

dachstein west

Dachstein West

Maar voor het zover is eerst nog vier dagen topweer. Of je nu in Oostenrijk zit, …

aletsch arena

Aletsch Arena

… Zwitserland …

courchevel

Courchevel

…Frankrijk …

brenner zuid tirol Amthorspitze

Zuid Tirol Amthorspitze

… of ergens aan de Zuidkant, overal is het momenteel genieten.

neveitalia

bikiniski in Italië

En omdat die zo leuk is, doen we deze uit het avondbericht van gisteren nog een een keer.

zillertal

Hier een beeld van vanochtend uit de Zillertaler Alpen. Twee belangrijke dingen zien we hierop. Ten eerste dat het ijs op het stuwmeer begint te ontdooien. Ja, het is warm momenteel in de Alpen. En ten tweede, dat er toch wat wolken zijn hier.

radar

Ja, we hadden het al aangekondigd. De oostelijke Alpenhelft kan vooral vanmiddag en morgennamiddag af en toe wat wolkenvelden te pakken krijgen. Zelfs een enkel buitje is niet uitgesloten, maar veel gaat het niet voorstellen. OK, dus toch niet overal prima weer. Maar ach, slecht wordt het zeker niet. Bovendien neemt de zon vanaf donderdag weer overal de overhand.

rart_17031800_17031400

Maar dan … het weekend wordt … euhm … anders. Het begint vrijdagavond en -nacht al wanneer een eerste front de Noordkant van de Alpen schampt. Het is een koufront. Goed nieuws zo op het eerste zicht. Alleen lost het ter plaatse op en schuift het niet goed door. Dat wil dus zeggen dat de sneeuwgrens niet echt naar beneden zakt. Sneeuwgrens ligt op 1500m zowat. Maar er is nog marge ter verbetering. Schuift het front toch wat dieper de Alpen in kan die sneeuwgrens toch nog lager uitpakken. Zo gaat EC vanochtend voor een sneeuwgrens van slechts 1000m wat voor de tweede helft van maart toch al niet slecht is.

rsum_17031806_17031400

Tien tot vijftien cm kan er aan de Oostenrijkse Noordkant uit dat eerste front vallen. Minder voor Zwitserland en niets voor Frankrijk.

rart_17031818_17031400

Jammer genoeg is er minder marge voor het tweede front. Een echte Touch&Go-front waarbij de sneeuwgrens op het einde helemaal opveert door het instromen van zachte lucht. Geen goed nieuws dus. GFS is ronduit pessimistisch en gaat voor een sneeuwgrens die we uiteindelijk in de buurt van 1800m moeten gaan zoeken. Gelukkig is EC ook hier wat optimistischer en legt de sneeuwgrens een 200-tal meter lager.

rsum_17031918_17031400

In ieder geval zit er heel wat neerslag op. Absoluut rekening mee houden dames en heren, zeker omdat GFS er de voorbije keren toch wel goed op zat wat sneeuwgrens betreft. Voor de lagere gebieden lijkt het me in ieder geval stilaan het einde van het seizoen.

output_wvUQ2v

Hoe gaat het daarna verder? Gisteren zag ik even het bos niet door de bomen toen ik voor het eerst in week weer naar de kaarten keek. Tja, wat maak je van verschillende uitkomsten zoals de weermodellen gisterenavond lieten zien.

gfs-0-162

Ondertussen heb ik er toch al wat meer zicht op. Nog steeds zijn de modellen niet in overeenstemming. Alles lijkt te maken te hebben met ‘of’ en ‘in welke mate’ er zich begin volgende week een kleine koudebel ten westen van Portugal afsnoert. EC ging gisterenavond voor een extreem dikke koudebel, maar vanochtend voor een heel kleintje. GFS zit er de drie voorbije runs consequent mooi tussenin. Daarom dat dit me momenteel het meest kansrijke scenario lijkt. De koudebel duikt naar het zuiden, terwijl het Azorenhoog er haasje over mee doet, op koers richting West-Europa. Daardoor draait de wind begin volgende week even naar het zuiden en kan er aan de Zuidkant en zuidelijke Franse Alpen even wat stuwingsneerslag ontstaan. Wel met hoge sneeuwgrens.

gfs-0-186

Net voor het Azorenhoog zich boven West-Europa nestelt en het lenteweer verlengt, kan aan de oostflank ervan nog wat koude lucht tegen de Noordkant uitstromen met wat sneeuw erbij. Goed, zoals gezegd, geen zekerheid, maar wel het meest kansrijke scenario. Benieuwd wat de volgende runs gaan doen. Vanavond maakt Ronaldo het mooie weer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

20 reacties

Gesloten voor reacties.