Op een gegeven moment is het klaar met winter 2019 en kijk je uit naar winter 2020. Sowieso in de Lage Landen heb je dat dat je de schaatswinter snel opgeeft en de blik weer vooruit richt. In de Alpen heb je soms nog een dagje sneeuw. Maar nu is het wel bar. De sneeuw van afgelopen winter is nog niet weg en het sneeuwt al weer terug. Hans tipte bovenstaande webcamkiek van Val Gardena. Rechts in het dal zie je wat groen.

Zo ga je bijna denken dat je Alpenkalenders zou moeten veranderen… voorjaarsfoto pas in juni tonen….

Ik ben ook nog weer volop aan het stoken thuis omdat de CV van mijn zuinige verhuurder al een paar weken uit staat. ook nog niet al het hout is op dus inderdaad slimmer om het even op biomassa te doen. Hoe lang nog?

Het dieptepunt is dinsdag. En misschien misschien krijgen we een mooi weekeinde. Dat ziet er goed uit. Maar daar zit dan meteen ook weer onweer bij. Echt stijgen wil de luchtdruk niet in de Alpen. Of beter gezegd….

… het huidige slechte weer wordt aangejaagd door hoge druk juist! Ja dat waarvan het in de Lage Landen momenteel goed toeven is. En dan pas komt de eigenlijke duikeling in luchtdruk. Dus dubbel zuur. Moet je je voorstellen. We komen zo helemaal niet meer uit het slechte weer tot eind mei!

Later verschuift dat hoog naar het gebied tussen Oslo en Moskou. Europa blijft weersoep of erger nog….

Weersoep is de afwezigheid van duidelijke druksystemen. Maar hier zie je een berekening hoe spiegelbeeldig ten opzichte van een Genualaag aan de noordoostkant van de Alpen zo maar ineens een depressie kan ontstaan. Waardoor de luchtdruk keldert en de regen navenant toeneemt. Of dat echt gebeurt is de vraag. Het is maar een oplossing. Maar had hem zo niet eerder gezien. We hebben dus keuze uit weersoep of erger!

In de Alpen dan. Want pak je deze pluim zie je toch veel kans droogte in Nederland. Hoe zit dat?

Hier zie je hoe het flubberhoog in het noorden samengaat met mooi weer in de Lage Landen en doffe ellende in de Alpen. We gaan toch hopelijk niet terug naar de zomers van voor Rudi Carell’s liedje “Wann wird es mal wieder echt sommer!”

Kijk vanaf 29 minuten en je weet waar ik bang voor ben: dat de ingeslapen zon ons nu snel terug gaat brengen naar het klimaat van tijdens en na zonnecyclus 20.

Nu ik goed kijk zie ik heel duidelijk dat je dus twee zeer actieve fases had van de zon die beide gepaard gingen met snelle opwarming. Die van de jaren dertig is door de wereldwijde weerbureau’s weggemoffeld maar valt toch niet te ontkennen. Even was er dus die afkoeling waarschijnlijk al bepaald door de een beetje verlengde cyclus 19 en dan door cyclus 20. In de jaren tachtig groeiden de gletsjers ook weer een beetje. Altijd met vertraging en dus sterk bepaald door het weer in de zomer in de Alpen. Een koude en natte september en de gletsjers redden het prima. Een late zonnige zomermaand september is juist de genadeklap. En die hebben we veelvuldig gehad de laatste jaren. Maar waarom is het in cyclus 24 dan nog niet afgekoeld? Terwijl het met de sterkere cyclus 20 wel gebeurde. Door de hogere CO2? Ach we weten er allemaal nog te weinig van. Afwachten gewoon en hopen op het beste. Liever gewoon mooie zomers in de Alpen want dat is toch waar je het als tandempiloot van moet hebben.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.