De sneeuwval is voorbij. Oostenrijk zegt bedankt voor de 10 tot 40cm. Frankrijk baalt. Zwitserland toch ook wel. En aan de zuidkant is alles ook al oude sneeuw. Vanaf nu is het grand beau. Kaiserwetter mag je in Oostenrijk terecht zeggen want voorlopig is er nog genoeg sneeuw. In het Montafon is de lucht is zwanger vanochtend van het hoog Varnia die vanuit het zuidwesten binnenschuift. 

montafon0812

De dalen zijn de aankomende periode steeds het koudst. Daar kan sowieso kunstsneeuw gespoten worden. Alle dalafdalingen open- hogere liften gesloten. Dat zou nog eens wat zijn. Nee zo gaat het niet. Want de aangestampte pistesneeuw krijgt het zwakke winterzonnetje niet weg. En ook een paar graden dooi krijgt er nauwelijks vat op. Maar offpiste? Wordt daar alles groen? Dat moeten we echt een beetje nowcasten samen.

  lesmenuires0812

In de Franse Alpen is het is al begonnen natuurlijk. En hier is de kou ook in de dalen niet gegarandeerd. Man wat zullen de ervaren paragliders smullen van de zeldzame winterthermiek! En ook ideaal voor je beginnerscursus want er zijn geen gevaarlijke turbulenties. Dit is Les Menuires. Open sinds gisteren. En het is de laatste dag dat je de wintersportvakantie voor 4 personen t.w.v. 1500 euro kunt winnen door hierrr mee te spelen.

valdezcasay0812

 

Spanje en de Pyreneeeën zitten natuurlijk al dik onder het hoog. Deze webcam uit de Rioja vond ik wel mooi. Dit is Valdezcasay.

kar-yagisi

En in Turkije heeft het voor het eerst gesneeuwd nu. In Istanboel is het nu  3°C. Het warmt de komende dagen weer iets op en dan komt dinsdag de grote ijzige klap dat het in heel Turkije en natuurlijk vooral in de bergen decimeters kan sneeuwen.
varnia

Hier de actuele grondanalyse weerkaart. Welkom Varnia.

ens0812_00

 

Alleen in de meteofiction boven +240 uur – ma 19 december – van het GFS model raken we Varnia weer kwijt voor iets beters. Geen winter in Nederland maar wel weer sneeuw en afkoeling in de Alpen. Hier een punt rond het Montafon. De pessimisten hebben nooit gelijk. Het kan altijd nog netjes voor kerst enorm gaan dumpen in de Alpen. Vergeet ook niet dat je niet te hard om sneeuw moet smeken want in de afgelopen winters waren wintersporters het soms goed zat om dagenlang in een sneeuwstorm te zitten waarbij de hogere liften sluiten. Bruin thuiskomen heeft altijd nog een zekere hogere waarde. Heerlijk op een bergrestaurant op terras de zon opvangen…. en voor de actievelingen die beginners paragliding cursus. Twee kilo val je er zeker van af. Graag in de reacties hoe jullie hiermee omgaan… en natuurlijk de discussie van de ECMWF pluim die nog moet komen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=6dNmSAild1g

De Zwitser Patrick Kueng heeft vannacht de Super-G van Beaver Creak gewonnen voor een dolgelukkige Otmar Striedinger. Deze “nieuwe” Oostenrijkse naam gaf zijn visitekaartje af. 

httpv://www.youtube.com/watch?v=mFkkkjx2k2c

Januari 2011 klaarde Patrick Kuen in Beaver Creek dit mirakel. Je kunt hem niet genoeg kijken om te begrijpen hoe alle krachten in het menselijk lichaam en via de ski’s op de sneeuw werken….

En mensen, Vandaag de laatste kans om mee te spelen met deze prijsvraag!! Win een wintersportvakantie voor 4 personen in Les Menuires Trois Vallées. Doe mee


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

73 reacties

Gesloten voor reacties.