Op wintersportweerman doen we niet aan politiek maar laten we vanochtend toch eens beginnen met de optimistische vaststelling dat de Nederlander zijn gezonde boerenverstand nog heeft en dat men in een soort referendum knalhard nee heeft gezegd tegen de godsdienstwaanzinnige klimaatwet. Jullie weten misschien ook dat ik voor méér CO2 uitstoot ben voor een groenere aarde en voor simpel, goedkoop én biologisch terug opvangen van die CO2 in landbouwbodems middels permacultuur (nooit meer ploegen en de grond nooit braak laten liggen) en holistic grazing (droge bodems verbeteren met meer beter beheerd vee). Dat is mijn aardse paradijs! Windmolens zijn leuk voor op de caravan of het zeiljacht. En er zijn wereldwijd een handvol plekken aan de kust waar je rendabel mega-windmolens kunt poten. In Nederland is maar één zo’n plek en dat is de Tweede Maasvlakte. De rest draait op subsidie. Zonnepanelen zijn leuk om je mobieltje mee op te laden of de accu van je caravan. En in woestijnen kun je grootschalige zonnecentrales bouwen. Behalve dat daar niemand woont en dat we pas een rijkere én groenere aarde krijgen als je in arme landen steenkoolcentrales bouwt in de buurt van de grote steden. Wel met alle filters natuurlijk want we willen méér CO2 en schone lucht. Aanleiding voor deze uitweiding is het zonnepaneel op de foto beneden achter de Schafstall langs de lange dalafdaling van Kappl. Kies zelf of je het mooi vindt. Sowieso zijn zonneboilers natuurlijk toe te juichen voor de incidentele warme douche. Maar die plek van het zonnepaneel daar kan in de zomer ook een terrasvormige bloemen-, kruiden-, en bessentuin zijn, waar de kok zijn verse gerechten mee bereidt? Wel echt zo’n typisch Oostenrijke – of moet ik zeggen Tiroolse – gezellige plek langs de piste. Kappl biedt freeride maar ook alles wat de doorsnee skiër of snowboarder zoekt.

In de Alpen is vannacht de volle maan te zien geweest. Welkom ook in het voorjaar samen vandaag op 21 maart.

In het noorden was bewolking en mist waardoor Nederland de volle maan heeft gemist op het uiterste zuiden na. Hierboven de temperatuurkaart van Duitsland afgelopen nacht. De vorstgrens is tevens de grens tussen bewolkt en onbewolkt.

In Nederland was het afgelopen nacht zo aan de grond. En ik protesteer wederom voor het zielige weglaten van Vlaanderen dan wel heel België op deze kaart.

Vannacht is de bewolking weg maar komt er mist voor terug omdat de wind helemaal wegvalt. Ook in de Alpendalen kan ist optreden. In de Lage Landen sowieso.

Hierboven de sneeuw aan de noordkant maandagavond. Al dan niet met ook wat nattigheid of wat vlokjes in Nederland. Het is een frissen vrij droge noordelijke stroming die in de Alpen door stuwing toch een paar centimeter sneeuw gaat opleveren. De sneeuwgrens daalt laag dus het kan nog even een heel mooi plaatje worden. Over de meteofiction voor 1 april zeggen we vanochtend even niets.

En zo eindigde mijn NK Freeride avontuur in Kappl! Vandaag door naar Montafon. Gezellig. Bij Censcia en Dennis op bezoek. Die harde werkers trakteer ik weer op tandemvluchten.

PS Ik heb me gister voor het eerst deze winter een heel klein beetje verbrand in het skigebied. De zon heeft nu dus al kracht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.