Wat een mooi nazomertje weer in de Alpen. Dat maakt ook vliegverlangens los zodat er volop gevlogen wordt. Niet in de Hollandse duinen want de wind is om naar oost. Hoog Manfred bouwt zich op. Aan de oostflank daarvan boven Zweden is een depressie gegroeid die gisteren een oplossend front naar de Alpen stuwde. Dan zie je weer mooi hoe in de Alpen ook bij hogere luchtdruk veel neerslag mogelijk is. Dit was de op één na laatste vlucht gisteren vanaf de Schmittenhöhe. Vandaag “weekend” want dus in die regen …

In Nederland niets dan zon en strak blauw. Ochtendmist wellicht? Wat en mooie flatline voor komend weekeinde. Mensen: allemaal naar buiten! Nog een keer echt genieten. In de laatste week van de maand dan toch een kentering ….

… met in de Alpen weer kans op sneeuw vanaf 1500m. Dat loopt op naar 35% op de 28e. Echt een flinke temperatuurcrash op de 25e met redelijke steun in het ensemble.

Het Europese model komt met een variant die juist weer heel weinig sneeuw zal opleveren. In beide gevallen wel een einde aan de indian summer en voor mij misschien tijd om weer eens richting Nederland te tuffen. Ben je de komende week in de buurt van Zell am SeeKaprun en je wilt tandemvliegen zeker even contact zoeken met sky-42.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.