Indian summer of hoe je het wilt noemen, wees dankbaar voor een hele mooie zachte fase in Europa. Kijk voor de grap op je barometer en zie dat met name Nederland knallend hoge druk heeft momenteel.

Geen record natuurlijk. De hoogste luchtdruk ooit in Nederland gemeten is 1050,0 hPa op 26 januari 1932 in De Bilt. Afgelopen januari zaten we daar een keertje vlakbij.

De luchtdruk keldert morgen van zeer hoog naar hoog. Zonder neerslag ook.

Hierboven de neerslag in Europa voor de komende 16 dagen. De Alpen springen er enorm uit. Jammer dat ik er niet zit. Maar als tussenseizoen-klusser zit ik in Nederland ook prima. Werk genoeg. Ga zo weer op pad de laatste hand leggen aan een leuk tuinhuis.

Hierboven zie je waar die hoge druk vandaan komt.

… en dan gaan we via teflon door naar ….

… dat begin van de Russische winter waar ik her eerder al over had. Dat gaat echt gebeuren.

In Siberië is het allang winter natuurlijk. Canada loopt voor. Scandinavië en het westen van Rusland loopt zwaar achter. Niets nieuws oder de zon dus. De winter begint er gewoon op tijd.

Waar ook niets nieuws onder de zon is, is rond de noordpool: de zee bevriest daar weer in rap tempo. Natuurlijk met kleine variaties door de jaren heen, zoals je die ook zou waarnemen als je eb en vloed een week lang in de gaten houdt, en ja we zitten lager dan het 1981-2020 gemiddelde. Dat zijn de cycli op schalen van enkele decennia waarvan we allemaal het geluk hebben er enkele in ons korte mensenleventje mee te maken. Het antarctische zeeijs ligt al weer een paar maanden boven gemiddeld.

PS Ik bid tot God dat er een schavuitige boerse hands-on common sense ondernemer in het Witte Huis kan blijven en dat er niet een door leugenachtige media gedekte crimineel, oorlogspromotor en klimaatleugenaar de baas kan worden in het machtigste land ter wereld.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

32 reacties

Gesloten voor reacties.