Indian summer of hoe je het wilt noemen, wees dankbaar voor een hele mooie zachte fase in Europa. Kijk voor de grap op je barometer en zie dat met name Nederland knallend hoge druk heeft momenteel.

Geen record natuurlijk. De hoogste luchtdruk ooit in Nederland gemeten is 1050,0 hPa op 26 januari 1932 in De Bilt. Afgelopen januari zaten we daar een keertje vlakbij.

De luchtdruk keldert morgen van zeer hoog naar hoog. Zonder neerslag ook.

Hierboven de neerslag in Europa voor de komende 16 dagen. De Alpen springen er enorm uit. Jammer dat ik er niet zit. Maar als tussenseizoen-klusser zit ik in Nederland ook prima. Werk genoeg. Ga zo weer op pad de laatste hand leggen aan een leuk tuinhuis.

Hierboven zie je waar die hoge druk vandaan komt.

… en dan gaan we via teflon door naar ….

… dat begin van de Russische winter waar ik her eerder al over had. Dat gaat echt gebeuren.

In Siberië is het allang winter natuurlijk. Canada loopt voor. Scandinavië en het westen van Rusland loopt zwaar achter. Niets nieuws oder de zon dus. De winter begint er gewoon op tijd.

Waar ook niets nieuws onder de zon is, is rond de noordpool: de zee bevriest daar weer in rap tempo. Natuurlijk met kleine variaties door de jaren heen, zoals je die ook zou waarnemen als je eb en vloed een week lang in de gaten houdt, en ja we zitten lager dan het 1981-2020 gemiddelde. Dat zijn de cycli op schalen van enkele decennia waarvan we allemaal het geluk hebben er enkele in ons korte mensenleventje mee te maken. Het antarctische zeeijs ligt al weer een paar maanden boven gemiddeld.

PS Ik bid tot God dat er een schavuitige boerse hands-on common sense ondernemer in het Witte Huis kan blijven en dat er niet een door leugenachtige media gedekte crimineel, oorlogspromotor en klimaatleugenaar de baas kan worden in het machtigste land ter wereld.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.