Indian summer of hoe je het wilt noemen, wees dankbaar voor een hele mooie zachte fase in Europa. Kijk voor de grap op je barometer en zie dat met name Nederland knallend hoge druk heeft momenteel.

Geen record natuurlijk. De hoogste luchtdruk ooit in Nederland gemeten is 1050,0 hPa op 26 januari 1932 in De Bilt. Afgelopen januari zaten we daar een keertje vlakbij.

De luchtdruk keldert morgen van zeer hoog naar hoog. Zonder neerslag ook.

Hierboven de neerslag in Europa voor de komende 16 dagen. De Alpen springen er enorm uit. Jammer dat ik er niet zit. Maar als tussenseizoen-klusser zit ik in Nederland ook prima. Werk genoeg. Ga zo weer op pad de laatste hand leggen aan een leuk tuinhuis.

Hierboven zie je waar die hoge druk vandaan komt.

… en dan gaan we via teflon door naar ….

… dat begin van de Russische winter waar ik her eerder al over had. Dat gaat echt gebeuren.

In Siberië is het allang winter natuurlijk. Canada loopt voor. Scandinavië en het westen van Rusland loopt zwaar achter. Niets nieuws oder de zon dus. De winter begint er gewoon op tijd.

Waar ook niets nieuws onder de zon is, is rond de noordpool: de zee bevriest daar weer in rap tempo. Natuurlijk met kleine variaties door de jaren heen, zoals je die ook zou waarnemen als je eb en vloed een week lang in de gaten houdt, en ja we zitten lager dan het 1981-2020 gemiddelde. Dat zijn de cycli op schalen van enkele decennia waarvan we allemaal het geluk hebben er enkele in ons korte mensenleventje mee te maken. Het antarctische zeeijs ligt al weer een paar maanden boven gemiddeld.

PS Ik bid tot God dat er een schavuitige boerse hands-on common sense ondernemer in het Witte Huis kan blijven en dat er niet een door leugenachtige media gedekte crimineel, oorlogspromotor en klimaatleugenaar de baas kan worden in het machtigste land ter wereld.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.