Morgen om 22.44 is de herfstequinox. Simpelweg, het herfstpunt. Dit is het moment dat de zon astronomisch recht boven de evenaar staat. Op dat moment zijn de dagen en de nachten overal ter wereld even lang. Zoals op de bovenstaande foto. Op het noordelijk halfrond gaan we richting de winter en worden de dagen korter en de nachten (hopelijk) kouder.  De herfst kenmerkt zich door guur weer, veel wind en veel neerslag. Nou, dan moet de herfst nog even geduld hebben. We gaan eerst een paar dagen na zomeren. Op het menu de komende dagen: Zon, mist, bewolking, temperaturen rond 20° C en weinig wind. Geen neerslag, geen ellende, kortom (nog) geen herfst. OK dan, rustig herfstweer. Een goede optie wat mij betreft.

 Tot en met dinsdag zijn de kaarten geschud. En dat is heel mooi want dan vier ik mijn verjaardag en kan ik met de visite lekker in de tuin zitten. Gewoon lekker weer tot en met dinsdag, maar ook met een gevaar. Mist. En die kan wel eens hardnekkig zijn op sommige dagen in sommige delen van Nederland. Woensdag komen de Lage landen volgens GFS in het zogenaamde zadelgebied te liggen (een soort niemandsland tussen diverse weersystemen) daarna wordt het onzeker.

Het is natuurlijk geweldig dat we midden onder een hogedrukgebied komen te liggen de komende dagen, maar dat is in deze tijd van het jaar geen garantie dat het hoog zomer wordt en strak blauw. Op de foto hierboven zie je een zogenaamde “water vapor” (waterdamp) satellietfoto. De Lage Landen liggen rechts boven de groene cirkel in het gele vierkantje. Het probleem is dat het brongebied waar “ons weer” vandaan komt, stijf staat van de waterdamp en vocht (groene cirkel). Bedankt Humberto. Door z’n warmte pompt hij het Azorenhoog op tot een dynamisch hoog, en pompt hij ook veel vocht in ditzelfde systeem. De warme Noordzee doet ook een duit in het zakje. Je moet het als het ware zien dat “het weer” zich afspeelt onder een glazen kaasstolp. Zodra er veel waterdamp onder de kaasstolp zit, wordt alles vochtig. Dat kenmerkt zich door mist.  Zet er een warme lamp op (de zon) en het vocht zal grotendeels verdwijnen. Wel nu, dat is dus ook het geval de komende dagen. In de nacht en ochtend wellicht hardnekkige mist, maar zodra de mist optrekt kan het een stralende dag worden. 20° C zit er dan makkelijk in. Op lagere termijn is het echter onzeker.

Ook de pluim geeft weinig soelaas. Na 25 september hele vette spreiding. Ik ga mijn handen er niet aan branden. Helaas valt het geweldige bericht van Frederic van gisteren in het water. Maar wat niet is kan nog komen. Daarom laat ik de toekomst, in ieder geval na 25 september, aan één van de andere deskundige weermannen. De trend is kouder, echter zonder neerslag van betekenis.

 Global_tropical_cyclone_tracks-edit2[1]

Gisteren had reageerder Gerard een prangende vraag met betrekking tot Orkanen en Typhonen. Hebben de Typhonen die heersen boven de Grote Oceaan (Pacific) ook invloed op het weer in onze regio? Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig. NEE. Het is natuurlijk een beetje cru om op die manier te reageren. Daarom zal ik beknopt uitleggen waarom niet. Om e.e.a. duidelijk te maken heb ik de bovenstaande kaart gepost. Hierin kun je zien welke route de diverse Hurricanes en Typhonen volgen op aarde. De meeste orkanen ontstaan op de Intertropische Convergentie Zone, de gebieden net ten noorden en ten zuiden van de evenaar. Om tot een orkaan te komen moet er aan diverse eisen voldaan worden. Eén daarvan, en zeker niet de onbelangrijkste, is dat het zeewater meer dan 26° C moet zijn. Daarnaast moeten de overige omstandigheden ook gunstig zijn. (o.a. de wet op vrije convectie en geen droge lucht die kan toestromen) Door het Corioliseffect begint een onweersbui, die een zogenaamde rug van lagedruk ontmoet (trog), te draaien. Een Tropische Depressie is geboren. Deze groeit uit, bij gunstige omstandigheden, tot een Tropische Storm gevolgd door de status van een Orkaan kracht 1 enz.enz. Mexico werd de afgelopen dagen letterlijk ge-sandwiched door 2 orkanen. Boven het Atlantisch basin was het Ingrid en boven de East Pacific was het Manuel. Zeer zeldzaam. Boven de Atlantische Oceaan kunnen deze systemen ook West Europa bereiken. Zodra een orkaan uitgeraast is en boven koeler water van de Noordelijke Atlantische oceaan komt, wordt het opgenomen in de straalstroom. Het systeem behoudt zijn warmte en vocht en kan als motor fungeren voor een hogedrukgebied dat het tegenkomt. Door warmte-advectie wordt de warme lucht het hogedrukgebied ingepompt en daardoor ontstaat een dynamisch hogedrukgebied. Zoals we de komende dagen zien en zoals beschreven door Frederic over Humberto.  Bij pech, dus door het ontbreken van een blokkerend hogedruk gebied, kwakt het z’n vocht gewoon neer in West Europa.  [dc_slider slider=”23436″ captions=”true”] De Typhonen die boven de Pacific heersen schieten het vasteland van China op of buigen af richting Japan. In beide gevallen zijn ze ten dode opgeschreven. Land (in dit geval China) werkt als schuurpapier en bij het noordelijk gelegen Japan is het water te koud om door te ontwikkelen. Ver van huis en geen gevaar voor Europa. Uiteindelijk wordt zo’n systeem opgenomen in de straalstroom ten zuiden van Alaska. Typhoon Usagi, die nu Taiwan teistert is een monster. Nu categorie 5 met snelheden van meer dan 250 kmh. Eenmaal bij Hongkong waarschijnlijk iets in kracht afgenomen, maar toch nog een stevige S3 orkaan. (S staat voor Saffir Simpson).

Tot slot een bestand van de NOAA. Afgelopen augustus was de op vier na warmste ooit, wereldwijd gemeten. Dus voor alle Reiniertjes en andere Climate Warming Fetischisten een foto die ze boven hun bed kunnen hangen. Alleen al bij de gedachte van deze kaart trekken ze al een slakkenspoor achter zich aan. Persoonlijk ben ik slecht op de hoogte van Climate Warming. Eigenlijk is het ook iets meer voor Climategate, je weet wel, die andere site van Hajo. Maar als je weet dat het ijsvolume op Antarctica nog nooit zo hoog is geweest, en het het ijsvolume op de Noordpool 60% hoger is dan vorig jaar, dan ga je toch anders naar zo’n kaartje kijken. Doe er je nadeel meer, of voordeel, wat je wilt. Geniet van de komende dagen. Een paar dagen een ouwewijvenzomer. Ik zeg liever Indian Summer, want ik ben een echte USA freak. En de herfst nog even lekker in de wachtkamer. Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

44 reacties

Gesloten voor reacties.