Het windveld hierboven is zo anders. Dit is de Föhn die het aan de noordelijke voet van de Alpen overal nog eens lekker laat opwarmen vandaag. In Nederland zitten we te dicht op het front om de warmte te voelen. Het is steeds duidelijker dat we nu in een weerpatroon komen dat het mogelijk wel eens een paar weken gaat volhouden. 

ecmwf1510

Zie hier een van de laatste kaarten van het Europese weermodel. Mooi herfstweer in de Alpen. Nederland net als vandaag vol in de wind en zeker ook niet droog. Opvallend is de sneeuw in Noorwegen terwijl de aanvoer bepaald niet koud is. Daar botst dus al wat. 

gfs2110

Het Amerikaanse weermodel speelt nog wat met kansjes op een herstellend hoog maar wij malen er niet om te erkennen dat dit allemaal slappe hap is in de nieuwe hoofdrun. Nee, ook het Amerikaanse model gaat nu vol mee in het herfstige scenario met bovenstaande kaart als best aannemelijke meteofiction voor 21 oktober. In deze berekening is het nog niet koud genoeg voor sneeuwval op uitgebreide schaal in de Alpen. Maar dat kan nog wel eens anders uitpakken. Zelf ben ik tegen die tijd al in Oostenrijk dus zal ik je live kunnen berichten. Nu snel tegen de zuidenwind op de fiets naar het station om een afspraak te halen. Prettige werkweek allemaal! Enne natuurlijk vanmiddag nog wel een leuk themabericht!  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.