Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ontsnap aan het dagelijkse leven in deze prachtige omgeving.

Welkom herfst maak er wat moois van en geef dan het stokje over

check ook eens

24 Reacties

 1. Winterpret schreef:

  Eindelijk weer wat wind! Onze houten vloer staat zó hoog door het klamme weer van de afgelopen weken, dat er een aardige skateboardbaan is ontstaan!

 2. Stéphan Mommers schreef:

  Hallo!! Vanaf 19 oktober lekker 5 dagen wandelen in het Kleinwalsertal! Lees dat jij dan ook in Oostenrijk bent!?!? Ben benieuwd of we de eerste sneeuwvlokken gaan zien tegen die tijd! Vorig jaar eind oktober 3 weertypes gehad op tijd van 5 dagen Kleinwalsertal. zon, regen wind (föhn) en sneeuw! 😀

 3. Valentijn schreef:

  Zolang er (ruim) vóór 8 november (eerste dag van Salzburger Super Ski Card) maar een leuk pakje sneeuw boven de 2000m is gevallen is het prima. Niet voor niets is de webcam op de Kitzsteinhorn momenteel wat ingezoomd… 😉

  Daar boven is sneeuw op korte termijn meer dan welkom. Maar ach, prachtig wandelweer heeft nu nog wel even de voorkeur 🙂

  • Frederic schreef:

   Vooral de laatste paragraaf spreekt boekdelen @Mike 😉
   Meer onderzoek nodig.

   • MikeZaandam schreef:

    Tja, gezien de krachtige kop van het verhaal waarin weinig ruimte is voor twijfel : “Oceaanopwarming BLIJKT lange tijd onderschat”, vond ik ook de zin: “De onderzoekers voegen toe dat ook hun metingen nog niet erg exact en betrouwbaar zijn” wel om te lachen 😉

  • michel schreef:

   Lees je dit: “De onderzoekers voegen toe dat ook hun metingen nog niet erg exact en betrouwbaar zijn. ”

   Dan denk ik laat maar….

  • Hajo schreef:

   Ik ben even te lui om het hele paper op te snorren… maar als dit een indicatie is: “In de nieuwe studies combineerden de onderzoeksteams satellietbeelden, zeespiegelmetingen, temperatuurbepalingen en resultaten van klimaatmodellen.” Dat hoor je dus niet te doen: metingen en modeluitkomsten mengen in je dataset….

   • Leo schreef:

    Ofwel de alom geaccepteerde circelredenatie: we stoppen alle ons bekende (of gewenste..) gegevens in het model en kijken of die theorie KAN kloppen. Als dat dan (ongeveer) uitkomt hoeven we verder nergens naar te kijken en kunnen we de overige mogelijkheden links laten liggen en verzwijgen.
    Los daarvan snap ik het ook niet meer. Onlangs kreeg juist de diepzee de “schuld” van de missende opwarming. Dit verhaal spreekt e.e.a. toch juist tegen en ontkracht het zelfs?
    @Hajo: hier het bronbericht:
    http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate2389.html
    Je bent niet te lui maar hebt het te druk vermoed ik 😉
    Klusje voor Rypke of Theo @climategate misschien?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Van dit soort berichten raak ik in de war…. Ik ga er daarbij dan gemakshalve van uit dat er vooral naar meetpunten op land is gekeken. Omdat ik altijd geleerd heb dat land veel sneller warm wordt dan de zee, vastgesteld is dat de temperaturen op land gemiddeld gezien de laatste 15 jaar niet zijn gestegen hoe kan het dan dat de zeetemperatuur (bovenste laag) wel is gestegen ?? Als de zon direct zoveel invloed heeft op de temperatuur van het zeewater en indirect via aflandige winden en opgewarmd rivierwater) dan nog zou de temperatuursverandering van de oceanen een fractie zijn van de gemeten (veranderde) temperatuur op het land.. Nu deze de laatste 15 jaar niet of nauwelijks is veranderd zou de temperauurstijging van de oceanen van de afgelopen decennia vooral ontstaan moeten zijn vóór de afgelopen 15 jaar… voor de rest is de kop van het artikel te schandalig voor publicatie gezien de inhoud ervan..

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Excuses, begin van mijn berichtje is verkeerd (ik moet ook geen 2 dingen tegelijk doen..) . Ik bedoelde aan te geven dat voor wat betreft de stabilisering van de temperatuur over de afgelopen 15 jaar vooral naar landmeetpunten is gekeken.. Dat als uitgangspunt nemende is het dan vreemd dat de zeetemperatuur wel is gestegen..

 4. Frederic schreef:

  Bij deze claim ik de winst @Hajo 😉
  Woensdag 2 weken geleden al gezegd dat we vanaf afgelopen weekend de opstormende depressies van over de oceaan niet meer gingen kunnen tegenhouden. En sinds zaterdagavond is het idd van dat.
  Eerst leek het op de kaarten bij die ene depressie te blijven (zie mijn weerbericht van vorige zondag), maar ondertussen komt het toch tot een opeenvolging van storingen. En dat was exact wat ik 2 weken geleden bedoelde.

 5. Asten (Harmelen) schreef:

  Krijgen jullie ook al weer jeuk van die hardnekkige opbouw/aanwezigheid van hogedruk boven (Zuid)oost Europa.. Het is pas oktober maar voorlopig zit een winterinval voor de Alpen er niet in omdat de stroming steeds net ‘verkeerd’ is. Echte doorbraak van depressies voorlopig niet aan de orde en dus ook geen west/noordwest circulatie met veel sneeuw boven de 1.500/2.000 meter hoogte..

  • Frederic schreef:

   Al opgemerkt @Asten. Maar jeuk? Nee, nog niet. Dat Oost-Europees hoog moest wel ergens naartoe trekken, en ZO-Europa is een logische trekrichting.
   De komende weken even bekijken hoe stabiel die daar blijft. En dan zal het (misschien) beginnen jeuken.

 6. Ab schreef:

  Ben benieuwd naar morgen best een interessante herfstdag in NL met kansjes op supercels!! Wie weet weer fotogenieke momenten overdag bij het naderen van die buientrog 😉

 7. Ik zeg; WEG met het akelige grijze weer !!
  Bah, vindt ik helemaal vies en niks gezond aan.
  Dan liever verzengende hitte of diepvriestemperaturen maar alles is beter dan het huidige bewolkte saaie herfstweer !

 8. Frederic schreef:

  GFS12 is trouwens razend interessant. Een arctische uitbraak zou het noorden van Scandinavië en Rusland wel eens een stuk vroeger dan vorig jaar diep de winter in kunnen sturen.

  • Ab schreef:

   @Frederic, bij GFS12z na 168h vooruit toenemende hogedruk vanuit Groenland richting GB maar EC 12z wil daar niets van weten en blijft de depressie handhaven boven GB. 1 ding is wel zeker dat deze week wisselvallig en onstuimig verloopt maar na komend weekend onzekerheid. We zien wel de komende dagen

   • Frederic schreef:

    En @Ab, zoals je zelf al zegt, wat mij aan de avondruns opvalt (en zeker bij EC12) is de relatief zuidelijke positie van de laagje op de Atlantische Oceaan, zonder de aanwezigheid van een moederlaag bij IJsland. Atypisch heet dat dan 😉

 9. Frederic schreef:

  Belangrijkste zaken uit de nieuwe EC12-pluim:
  Omdat het polaire front de komende dagen in de lengterichting in de buurt van de LL zwabbert, kan het regionaal nog goed meevallen met de neerslaghoeveelheden.
  Na komend weekend toenemende kans op flink koudere nachten.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.