Spannende fase voor de wintersport

Klik voor serie kaarten groot formaat

Kijk hierboven naar de weersontwikkeling vanaf zaterdagavond. Er komt een grote weeromslag maar hoe die precies gaat verlopen is erg onzeker. Alles hangt af van de positie die het laag gaat volgen of liever nog de baan die het laag gaat kiezen. Een sneeuwfeest in de Alpen wordt het pas als het laag snel naar Denemarken trekt.

[fbphotos id=295290923838453]

In eerdere modelruns hebben we al gezien wat er gebeurt als het laag doorschuift naar Denemarken (zie eerder bericht). Dan krijgen de Alpen ook hun decimeters sneeuw. De GFS00 doet niet mee helaas. Hierboven zien we de nieuwste ensembles. De groene lijn van de hoofdrun geeft Oostenrijk nog net wat sneeuw in de nacht op zondag. Tja, en dan Noorwegen! Je ziet het resultaat op de derde kaart met het sneeuwdek op 30 november.

Duimen
Voor de Alpen blijf ik focussen op de afwijkende lijnen zoals de blauwe controlerun. Tot aan het weekeinde zal de onzekerheid voor de eerste decemberdagen groot blijven. We kunnen het laag dus nog de goede kant op duimen. Zodat mijn eerste gewaagde voorspelling van seizoen 2010/2011 netjes uitkomt. Doe je mee?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.