sneeuw wintersport sneeuwhoogte sneeuwverwachting

Sneeuwverwachting

 

Op de bovenstaande kaarten van Wetter3.de kijken we elke 6 uur weer vol spanning naar wat de sneeuwhoogte en de sneeuwgrens gaat doen de komende 8 dagen. Hierboven de begin en eindkaart van de 00u GFS run. Nog steeds zien we in het oosten van Nederland dat centimetertje sneeuw dat vanaf pakjesavond kan vallen. De toch wel pittige winterinval op de Britse eilanden staat er stabiel op en vanochtend zijn Zuid-Zweden en Denemarken – waar men zich de afgelopen winter nog zeer goed kan heugen – prominent aanwezig.

Cruyff
De Alpen worden wit. Dat is duidelijk. Over het hoe en wanneer en waarom is nog wel het nodige te zeggen. Op bovenstaande kaart moet je vooral opletten op die sneeuw op de Balkan. Wat daar valt, valt niet in de Alpen om het eens op zijn Cruyffiaans te zeggen. Maar het kan in een volgende ronde weerkaarten gewoon weer op de Alpen zitten. De weergoden piesen nu eenmaal als dronken zeelui op een stampend schip. En hoe zit het nu aankomend weekeinde?

Après-ski
Sommige reageerders die aankomend weekeinde naar de wintersport gaan zijn maar wat bang dat de voorspelde sneeuw toch niet gaat vallen. En in de bijbel staat: “waar je bang voor bent dat gebeurt”. Dus is de algemene tip om altijd onbezorgd op wintersport te gaan en altijd te blijven duimen voor een verrassing. En je niet alleen te verheugen op sneeuw, maar ook op rust, après-ski, wellness, lekker eten, goed boek en interessante ontmoetingen.

Ensemble Zwitserland wintersport

Ff serieus. Een blik op het GFS ensemble. Inderdaad zien we in de nieuwe hoofdrun dat de gisteren nog beloofde sneeuwsandwich smoort in te hoge luchtdruk. Dat is de hoofdrun. Twee controleruns (van de 20 en dus 10% kans) schieten nog wel uit naar 10cm per 6 uur. En het grijze gemiddelde is ook goed voor een laagje poedersuiker. Het lijkt in elk geval niet méér te gaan worden dan in de mooiste runs van de laatste dagen. Voor de hele analyse van dit ensemble zie straks mijn Bizztravel wintersportweervideo.

[fbphotos id=299227743444771]

Vandaag moeten we absoluut naar beide grote weermodellen kijken. Het Amerikaanse (GFS) en het Europese (ECMWF). De tweede moeten we zeker in de gaten houden vandaag omdat die veel fraaier is voor de wintersport dan de eerste. Daarom hierboven 6 ECMWF kaarten. Om te beginnen produceert ECMWF aankomend weekeinde nog aardig wat sneeuw en dan met name in de Franse Alpen. Wel is het tamelijk zacht nog en gaat de sneeuwgrens waarschijnlijk niet onder 1400m komen. Vervolgens zien we het ECMWF echt hele leuke dingen doen tot en met 9 december (verder vooruit kunnen we in dit model niet kijken). Een aanhoudende Nordstau met voldoende lage temperaturen voor sneeuw tot in de lagere dalen.

[fbphotos id=299228736778005]

Dat het GFS model vanochtend weer eens iets minder gunstig is zien we als we hierboven GFS en ECMWF vergelijken voor 9 december. De linker kaart toont de noordwestelijke stroming in het Europese model en de rechter de westelijke stroming in het Amerikaanse. De laatste wel met hoge druk boven de Alpen en dus ook nachtvorst en kunstsneeuw. Met wat mij betreft duidelijk veel meer geloofwaardigheid van de eerste en dus veel betere perspectieven voor de wintersport.

Aanhoudende sneeuwval
Let op: dit is allemaal veel te ver weg om echt serieus te nemen. We kijken ernaar om te zien hoe het met de kansen staan voor mijn eerste boude voorspelling van het seizoen: flinke sneeuw in de Alpen tussen 1 en 10 december. We zien die kansen dus nog wat op en neer stuiteren. 100% zeker lijkt dat de nu groene hellingen na Sinterklaas mooi wit zijn met zelfs een kansje op sneeuw in Nederland. Voor de Alpen moet er nog geduimd worden voor aankomend weekeinde en voor meer aanhoudende sneeuwval tussen 7 en wat we nu zien 12 december.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.