Klik voor grotere kaart

Het wordt steeds spannender of we komende zondag in Nederland ook sneeuwvlokken gaan zien. Nee, een herstel van de winter zit er niet in maar een “opwarmertje” met dikke natte sneeuwvlokken voor de krokusskiërs en een opfrisser voor Ardennen en Sauerland wel. Zie de kaart hierboven. GFS berekent nu al dagenlang consequent 2cm sneeuw voor Nederland. ECMWF kwam gisteravond met een onwaarschijnlijke berekening voor een paar centimeter op dinsdag.

Voor de Alpen is het beeld nog gelijk aan de weerberichten van gisteren en ook volgens mijn Bizztravel wintersport weervideo die je nu nog even kunt bekijken (klik hierr).

[fbphotos id=353552714678940]

Vanochtend stopt de sneeuwval en komt de zon vanuit het westen te voorschijn. Zie de briljante webcams hierboven uit Nendaz en Megeve vanochtend! Morgen sneeuwt het opnieuw in Zuid-Duitsland en de oostelijke skigebieden in Oostenrijk waaronder Die Tauplitz. Vooral sneeuwt het dan ook in Tsjechië en Slowakije. Zaterdag regent het in de LL en de noordelijke helft van Duitsland. In de Alpen heerst hogedruk. Zondagmiddag klapt pas het volgende front tegen de Alpen en zal er weer 15cm sneeuw bijvallen. In de nacht op maandag kan ook de zuidkant wat meepikken. 

Jaloersmakend
Maandag en dinsdag zullen bijna grand beau zijn in de Alpen. Jaloersmakende schitterende skidagen. En hoe het dan verder gaat is onduidelijk. Het meest waarschijnlijk is een nieuwe golf sneeuw rond woensdag / donderdag met in de Franse Alpen naar 1000m oplopende sneeuwgrens. Evengoed echter zou de hogedruk in de Alpen kunnen stand houden. De carnavalsgangers beginnen koud en eindigen zacht. De krokusgangers beginnen juist zacht en gaan dan weer een beetje de diepvries in.

Hieronder nog de manier hoe GEM de sneeuwkansen zondag aanslaat….

Frontpassage bij GEM
[fbphotos id=353546894679522] 

Zoals je ziet doet het GEM model niet mee aan de sneeuw zondag.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.