Als je weet dat het in Oostenrijk alweer sneeuwt aan de noordkant, en morgen zelfs zodanig dat de Hahnenkamm afdaling is verschoven naar vandaag, en je ziet dan Val Gardena weer even schitteren…. dan denk je…. wat doe ik nog hier in Oostenrijk? Vandaag dan toch een leuk feestje van Dutchweek Zell am See Kaprun dag 3 waarop ik de parallelslalom wist te winnen met een mooie prijs van barbecuefeest.com. Gisteren het snowkiten in Obertauern in sneeuwval was ook tof, maar dat Italiaanse zonnetje…

En hé? Wat zien we hier… blijft het zo? Bijna geen sneeuw de komende 9 dagen en volop zon?

Het Amerikaanse model vertelt al dagenlang een heel ander verhaal…. en het Europese ook wel voor de zuidkant. Hierboven toch de aanzienlijke dump waarvoor ik zeker met mijn Renault Kadjar naar Val Gardena zou rijden om erbij te zijn volgend weekeinde…

Het Europese model laat het op 3 februari wel sneeuwen aan de zuidkant…. maar op 2 februari zie je goed waar het “mis” gaat. De kern van de depressie niet bij Genua maar over Tunis. Met dito sneeuw in Noord-Afrika. Het Amerikaanse model dat niet in de Bergfex-ZAMG grafieken zit heeft wel een Genua-laag.

Nu moeten we eerlijk zijn en vermelden dat het in de west-Alpen ook schitterend is vandaag…. zie hierboven Les Menuires vanmiddag.

Hier komt dus wel zeker sneeuw langs…. en niet te zuinig ook…. al komende zondag gaat het los. Als de Lage Landen al weer heel dik in de dooi zitten en alle laaglandsneeuw weg zal spoelen in de regen.

Zell am See Kaprun waar ik nu zit te tikken krijgt meerdere poedersuikertjes. Zondag even mooi zon en dan vanaf donderdag weer…. maar ook hier loopt het Amerikaanse model natuurlijk anders met veel sneeuw vanaf het weekeinde.

Maar ook dat is maar weer een variant van een variant met een activatie over de oost-Alpen van dat eerdere Frans sneeuwfront. Een week eerder om precies te zijn. Het Europese model wil niets weten van die sneeuwsandwich en brengt alleen de zuidkant wat op die termijn.

Mijn deelname aan de Weissensee staat een beetje op losse schroeven omdat ik nog geen accommodatie heb gekregen als blogger en het een te dure grap voor me wordt als ik alles zelf moet betalen. Ik zou met 2 personen 2 nachten daar moeten zijn… van maandag op woensdag om ook de wedstrijd live te verslaan. Er wordt naar gekeken…. en als het niet dit jaar lukt dan volgend jaar. Fit blijf ik toch wel. Nog geen situatie dat ik met geld kan strooien. Maar voor wie gaat kan het heel goed uitpakken allemaal. Vandaag is een toertocht en dinsdag weer. Dat zijn prima dagen. De 200km wedstrijddag woensdag lijkt ook aardig safe. Alleen de afsluitende toertocht vrijdag is nog een twijfel geval zoals je hierboven hebt gezien.

Ondertussen in de Lage Landen: de dooi valt in…. met in Groningen hele mooie aanhoudende sneeuwval lezen we in de reacties. Verder toch helaas pindakaas…. en er zijn nog geen eenduidige signalen dat de winter zich zomaar eventjes herpakt. Als schaatsliefhebber kun je sowieso blij zijn als alle sneeuw even wordt opgeruimd. Vanaf zondag maar weer duimen voor een tweede ronde. Ik duim stevig mee vanuit Oostenrijk hoor…. Jorne komt vanavond met een uitgebreide analyse…. hopelijk geven de weermodellen hem wat handvatten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.