Het gaat de komende dagen flink afkoelen in Europa door stralingsverlies. Het wordt windstil in West-Europa. Zie ook het Föhndiagram. De zon heeft geen kracht meer en dan verliezen we dag en nacht warmte. In de Alpen zal het lokaal ook overdag blijven vriezen. Maar toch ligt warmteadvectie op de loer.

Hoe het verder gaat? De twee grote modellen verschillen radicaal. GFS komt op een westcirculatie uit en ECMWF op een zwak Scandihoog. Dat laatste biedt de beste winterkansen, maar het eerste kan juist weer omslaan in een glijbaan met sneeuw naar de Alpen. Gewoon duimen voor wat je leuk vindt dus.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.