hellmann-nieuwelijst

Kirsten_dl verdient een standbeeld omdat we zonder haar echt veel nieuwtjes zouden missen. Vandaag deelt ze wel iets heel bijzonders met ons. 1963 is niet langer de koudste Nederlandse winter sinds 1901. Hoe kan dat nu weer? Het heeft te maken met een herberekening van de dagelijkse gemiddelde temperatuur op basis van de ware maxima en minima in plaats van uurwaarnemingen.

Het is een schitterend verhaal hoe het zo gekomen is. Vooral dat het KNMI wel de datasets heeft bijgewerkt maar vergat dit ook op de Hellmann-lijst toe te passen. Het was een weeramateur die het KNMI daarop attent maakte. “Oeps foutje”, was  het antwoord. “U heeft gelijk”. Ook heel leuk in het verhaal van Meteoconsult is de herinnering van Harry Otten aan de winter van 1963:

Ik volgde als veertienjarige jongen dat Hellmanngetal van dag tot dag om te weten of het ook echt de strengste winter zou worden. Op zondag 3 maart kon ik de spanning niet meer aan en belde naar het KNMI voor uitsluitsel. De meteoroloog van dienst hield mij meer dan een kwartier aan de praat en toen ik twaalf jaar later zelf bij het KNMI ging werken, was ik er zeker van dat het de beroemde Joop den Tonkelaar was geweest die me toen te woord had gestaan’.

Wie is deze Tonkelaar waarvan we in een KNMI necrologie lezen:

Vijftien jaar was zijn arm de bekendste van Nederland en als zijn baard per ongeluk even in beeld kam haalde dat de krant: “zijn ringbaard is aan een pijnlijk misverstand ten offer gevallen,” schreef de Telegraaf op 9 december 1955.

En die beroemde arm is op Youtube ook te vinden:

Eens kijken of we toch een foto kunnen vinden….

weermanjoopdentonkelaar

Geweldig! En dat allemaal ruim voor mijn geboorte in 1966! Ik hoop op niet al te lange termijn in de voetsporen van Joop te kunnen stappen met het meest spannende commentaar op een winter nog heftiger dan 1963. Ik mik op 2015-2016!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.