Op de openingsfoto van dit weerpraatje een strak blauwe hemel met 3 lachende sneeuwgezichten uitkijkend naar het warmere voorjaarsskiën. Na het gisteren al te hebben geïntroduceerd geven ook de huidige weermodellen aan, dat de temperaturen deze periode wel in de lift gaan, maar van echt “bikiniweer” zal nog geen sprake zijn, waardoor deze sneeuwsculpturen voorlopig nog niet zullen wegsmelten onder de al wel steeds sterker wordende zonnestralen. Schuld daaraan is een groot vlak lagedrukgebied dat een groot deel deze periode het gehele Alpengebied in zijn greep houdt. Vooral de zuidelijke en oostelijke Alpen hebben hier vandaag (22 feb) mee te maken. Een gebied als Die Tauplitz mag zich vandaag gaan verheugen op zo’n 10-20 cm verse sneeuw. Na een korte adempauze in de ochtend volgt in de loop van zaterdag (23 feb) een volgend front vanuit het zuiden. Grote delen van de Alpen krijgen hiermee te maken, maar het zwaartepunt zal liggen ten zuiden van de alpenhoofdkam. Pas in de loop van zondag (24 feb) wordt het weer droger.  Zie op onderstaand kaartje wat de berekende hoeveelheid verse sneeuw is tot en met maandagochtend. Op bovenstaand kaartje is ook te zien dat Nederland en België een paar centimeters mogen verwachten. Dit zal dan zijn vanaf later op zaterdag tot en met zondag. Ook verse sneeuw staat nog in de kaarten voor de Wintersport-Arena Sauerland en de Belgische Ardennen. In beide gebieden nog steeds perfecte condities voor een korte ski-break. De dagen erna hebben we in de gehele Alpen een mengeling van bewolking met af en toe zon. Ook valt er hier en daar een sneeuwbuitje. Door de minder koude lucht zullen de laagste dalen echter steeds meer kans hebben op regen in plaats van sneeuw. De vorstgrens zal in deze periode zeer langzaam gaan stijgen van “in de laagste dalen” vandaag tot rond 1.200 à 1.500 m op donderdag (28 feb). Vanaf deze donderdag mag de zon geleidelijk de overhand krijgen, waardoor het op de terrassen steeds beter vertoeven is en de jas vaker uit kan met de lunch. Dit geldt dan met name voor de noordzijde van de alpenhoofdkam en de Dolomieten. Tegelijkertijd krijgen vanaf donderdag (28 feb) de Franse en Italiaanse Alpes Maritimes juist te maken met een zich ontwikkelende depressie nabij Mallorca, die vochtige Middellandse Zee lucht naar die gebieden transporteert. Later op vrijdag (1 mrt) zich iets uitbreidend naar het noorden tot en met de Haute Savoie. Even afwachten of Les Menuires ook weer wat centimeters sneeuw kan gaan bijschrijven. Er mag met name in de zuidelijke skigebieden aldaar op donderdag en vrijdag een echte dump worden verwacht tot zo’n 70 cm met een sneeuwvalgrens tussen 800 en 1300 meter. Zeer goed nieuws dus voor de  zuidwestelijke Alpen. Tegen het volgende weekend krijgt de gehele zuidelijke zijde van de Alpen hiermee te maken. Ook Val Gardena mag hier weer naar uitkijken. Maar goed, dat is nog wel ver weg.

Wil je weten wat de “weerpro’s” zoal te zeggen hebben, dan moet je hierrr zijn.

Ook gisteren hebben we weer de nodige foto’s ingezonden gekregen met de Bizztravel Sneeuwhoogte app. We sluiten hier, zoals meestal gebruikelijk, mee af.[fbphotos id=553383211362555]


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

15 reacties

Gesloten voor reacties.