shelter

Borden in Florida om aan te geven waar je kunt schuien voor een orkaan.

Alle ogen waren afgelopen week gericht richting het westen. Tenminste, als je net zo’n idioot bent als ik, die alle mogeijkheden bekijkt om extreem weer te spotten. Want “het extreme weer” speelde zich afgelopen week af boven de Atlantische Oceaan en voor de oostkust van de USA. In 2007 zag ik deze bordjes langs de weg. Was al vrij indrukwekkend!

menn

De danspartners naast elkaar. Matthew ziet er robuust uit. Nicole als een schuchter meisje.

Ik was een jaar of 19 toen ik in 1988 op Kreta werkte en mij helemaal nog niet bezig hield met weersomstandigheden. Toen ik thuis kwam hoorde ik dat Orkaan Gilbert had huisgehouden op Yucatan in Mexico en in Texas. Meer dan interessant nieuws vond ik dat niet. En een jaar later was het weer raak. Orkaan Hugo was in het nieuws. Die kwam aan land nabij South Carolina. Duizenden kilometers bij elkaar vandaan en toch een Atlantische Orkaan. En weer 3 jaar later was het Orkaan Andrew die huishield in Florida. Mijn aandacht was inmiddels getrokken maar het duurde tot 1998, toen Mitch als categorie 5 orkaan aan land ging in Honduras, voordat ik mij eens ging verdiepen in deze materie. En ieder jaar leer ik weer bij met betrekking tot de theorie, de vorming en de koers van deze systemen. Niks is onmogelijk en de weermodellen zitten er regelmatig naast. Was het niet dat er dagen lang werd geschreven (ook door dit persoontje) dat Orkaan Matthew  wederom richting de Bahama’s zou koersen nadat het eerst de oostkust van de USA geteisterd had? Niks van dat! Matthew nam een noordelijke koers en verdween boven de noordelijke Atlantische oceaan.

nnaassttss

Nicole zou niet eens in de buurt komen van Bermuda en Matthew zou afbuigen wederom richting de Bahama’s

En dan Orkaan Nicole. Nicole was niet meer dan de “danspartner” van Matthew vorig weekend/begin deze week. Zou Nicole dan richting de Bahama’s trekken, want de modellen gaven toch aan dat er daar wederom een tropische storm zou woeden? No – niks – nakkes – nada. Ook dat scenario kon deze week in de prullenbak want #Nicole werd net zo sterk als Matthew (minder langdurig maar net zo krachtig) en koerste op Bermuda af waar het gisteren “aan land” en “van land”ging. En toen werd het echt interessant. Want het oog van Nicole ging recht over Bermuda heen. Het gebeurd niet vaak dat een, redelijk dichtbevolkt en modern, eiland het midden van het oog van een Major Hurricane kruist. Dan gebeurd er iets magisch.

Eerst komt Bermuda in de zogenaamde eyewall tercht. Daar heersen de sterkste winden. Windsnelheden van 230-240 kmh zijn geen uitzondering.

cup1rdqw8aankru

Het oog van Nicole trekt over Bermuda

Dan trekt het oog recht over het eiland. Het radarbeeld geeft mooi weer waar de wand van het oog zich begeeft en waar het relatief rustig is.

cup5u0cwaaedw_2-jpg-large

Een uurtje later ligt het oog bijna geheel over het eiland

Heel snel gaat het niet. Bermuda is 53 vierkante kilometer groot. Laten we zeggen 10 bij 5, dat rekent makkelijk. Het oog is ongeveer 150 kilometer doorsnede. 15 keer zo groot. Bermuda lag aan de rand van het oog en het was voor 1 uur rustig. Dan zie je dit:

of dit, gefilmd met een drone:

Dit is dus in het oog van Nicole. Ik vind het bijzonder. En als het oog dan voorbij getrokken is dan komt de wind van de andere kant en kan nog heviger zijn. Ligt eraan waar het zwaarste windveld ligt. Meestal is dat aan de noordkant (maar niet altijd)

Dan wordt je dus in het kwadraat getroffen door een orkaan. Dat lijkt mij erg vreemd. Bermuda heeft de laatste 35 jaar vaak met orkanen te maken gehad, maar er was er geeneen zo zwaar als Nicole. Juist daarom is het bijzonder dat het oog recht over het eiland trekt, al doen satellietbeelden anders vermoeden.

koudwater

Nicole boven koud water en gedoemd om te sterven.

Het is niet heel moeilijk om de anatomie van een orkaan te begrijpen. Wat je moet weten is dat het ontstaat uit een tropische golf (een zgn. Doldrum die boven de Sahara ontstaan), dat het ontstaat bij watertemperaturen warmer dan 26° C, dat het gepaard moet gaan met een atmosferische verstoring zodat een lagedrukgebied zich kan vormen en dat er geen windschering of droge lucht nabij het systeem mag voorkomen. Dat zijn de ingrediënten voor een superstorm. En als het eenmaal boven kouder water terecht komt (de brandstof voor orkanen) gebeurd het volgende…

….. toedeloe Nicole. Tot over 6 jaar!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

6 reacties

Gesloten voor reacties.