sleeen thuringen

Met deze warmte ga je verkoeling zoeken in of bij het water. En wat doe je als je midden in de zomer met een pak hagel geconfronteerd wordt? Dan pak je je sleetje en dan trek je erop uit. Heerlijk sleetje rijden op 03-07-2015 zoals hier in Thuringen. Wie kan dat nou zeggen – tijdens een hittegolf outdoor wintersport beoefenen? Deze meisjes kunnen er over mee praten. Lekker verloelend plaatje ook. Net zoals die olijke dame in de header die lekker onder een fontein afkoeling zoekt. Maar de extreme hitte die de diverse modellen eerst voorspelde komt vandaag niet. Geen record temperaturen, wel een hittegolf……al is ie kantje boord.

GFS za04072015

Als we landelijk gaan kijken dan gaat het een dubbeltje op z’n kant worden. Tijdens het tikken van dit bericht (9.50) is het in de Bilt al 26.5ºC. Daar moet nog wel iets bij. In de Bilt moet het dus 30 graden worden vandaag. Als ik naar het bovenstaande kaartje kijk van de GFS met de maximum temperaturen dan gaan we dat dus halen. Een plaatselijke hittegolf zoals in het zuiden en het oosten staan zo vast als een huis. Maastricht is nu al 30ºC, dus bingo. Het westen gaat het niet halen. We kijken verder naar de kaartjes op het, normaal gesproken, warmste moment van de dag.

EC 04072015

Hallo wat krijgen we nu? Geen hittegolf? ECMWF is dus niet in “the mood” om mee te werken aan een hittegolf partijtje. Schijn bedriegt. Dit is dan wel de temperatuurkaart van warmste gedeelte van de dag (normaal gesproken….maar wat is normaal?), maar niet de warmste van het Europese model van vandaag.

EC12 uur 04072015

Want de warmste kaart is vanmiddag rond het middaguur. Pfff…dat was schrikken. Nu zie ik gelukkig wel 31ºC staan bij de Bilt. Dan is de hittegolf “in de pocket”. Maar dat betekend dus ook dat het in de loop van de dag eerst opwarmt en dan na het middaguur afkoelt. Toch eerst nog even de NAVGEM erbij halen. Je weet wel…die hete.

navgem za 04072015

Kijk nou toch eens. 20 graden koeler dan in eerdere berekeningen. Hilarisch. In de prullenbak ermee. Al met al gaat het in de loop van de dag dus aanmerkelijk koeler worden doordat de wind meer (zuid)westelijk gaat waaien. De ergste warmte wordt daardoor richting Duitsland geblazen. Ik ben er blij mee.

pslv_15070415_15070400

Boosdoener is een laag op de Atlantische oceaan die een lange neus maakt richting het Europese continent. En juist die lange neus zorgt bij ons voor een verkoeling. En die verkoeling gaat in eerste instantie niet gepaard met heftig onweer of vette regen. Pas aankomende nacht en morgen ochtend zal er een front passeren die wat regen brengt en daarbij kan een klap onweer zitten. Zo heftig als afgelopen donderdag wordt het geenzins. Morgen gaat er zeker wat regen vallen. En hoe wordt de nieuwe week?

MS_552_ens

 

Goeie smorreggens. Dat ziet eruit als een Olympische afdalingspiste tot aan 10 juli. We komen, als allen uitkomt, gewoon op de helft uit van waar we nu op zitten. 15 graden overdag? Ondanks de warmte van vandaag toch maar weer even m’n bedsokken opzoeken. 🙂

scandilaagggg

De trend is dat het lagedrukgebied met de lange neus aan de wandel gaat de komende week. Eerst over de UK en daarna koers zettend richting Scandinavië. Een heus Scandilaag dus die bij ons een noordwestelijk stromingspatroon op gang brengt. Waar kennen we het van? Story of this season! Dus lekker koel zomerweer.

schandalig download

Omdat hij zo lekker koel is plaats ik hem toch. Hij is wel erg aan de koude kant maar niet geschoten is altijd mis. Het Europese model doet er 5 graadjes bij en komt uit op 20 graden op 10 juli. We houden het in de gaten.

Straks nog een tropische bericht van mijn hand over de tyfoons op de westelijke grote oceaan. Daar gaat het los de komende dagen.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

72 reacties

Gesloten voor reacties.