Heb ik echt minder spijt dat ik er dit jaar niet bij was? Dikke sneeuw. Bloedkoud en een aangepast parcours met een nog heftiger klim aan het begin dan normaal. We praten over de Weisse Rausch in St. Anton am Arlberg waar jaarlijks het seizoen mee wordt afgesloten in dit koninklijke skigebied. Normaal bloedwarm door de pap om 5 uur ’s middags. Nu gewoon hartje winter tot in het dal. April doet wat hij wil.

Het is gewoon echt topsport. De mensen die dit weten te winnen zijn ultra fit en ultra allround. Desalniettemin kun je als amateur gewoon mee skiën. Ik schat in dat er dit jaar minder ongelukken zijn gebeurd omdat men allemaal wat defensiever heeft geskied dan met mooi weer gebruikelijk is. Bekijk de video:

Schitterend gewoon. Daar kan geen formule 1 en geen Max Verstappen tegenop. Het blijft gek dat je met een beetje autorijden zo veel geld kunt verdienen. En met deze echte bikkelsport niet. Nu ja. Het gaat om de eer.

Uitslagen

Heren Ski Alpin

  1. Dieter Bischof, AUT, 08:43,38
  2. Clemens Schenk, GER, 09:18,53
  3. Jochen Riexinger, GER, 9:25,47

Damen Ski Alpin

  1. Regina Wintersteller, AUT, 11:14,43
  2. Tanja Betschart, SUI, 11:39,69
  3. Pia Witte, GER, 11:58,08

Waarom was ik er niet bij? Drukke fase…. vrijdag voor het slechte weer uit nog tandemvluchten thuis. Gisteren naar de Wasserkuppe bij Fulda gereden. Schitterend hier in de Rhön. In de winter ook twee skiliften. Die hebben dit jaar natuurlijk amper gedraaid. Maar nu…. vandaag…. zouden ze zo weer kunnen gaan walsen.

Wat een sneeuw en nu stormt het ook nog erbij. Niks met paragliden vandaag hier. En m’n toerski’s heb ik ook niet mee. Stom!

In Oostenrijk is het rond de Grossglockner vanochtend even mooi weer. Kunnen we de sneeuwsituatie vergelijken met een paar jaar terug zelfde datum. Als ik goed kijk is het wel echt meer wit nu maar nu ook niet zo dat er nu meters meer liggen. Wel een of twee meter meer sneeuw. Eens zien of het lang blijft liggen. Al met al een goede winter voor de gletsjers.

In Nederland maandag en dinsdagochtend nog ff kans op nachtvorst of tenminste bodemvorst. Niet meer zo heftig als eerst nog was berekend.

PS Donaties niet nodig omdat voor de nachtvorst al was betaald 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Mick · 23 april 2024 op 15:52

Je ziet wel dat de gletscher flink gekrompen is in die tussentijd, ook al is hij een stuk witter nu.

Aart · 26 april 2024 op 22:04

https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2024/04/26/2010
Bijna surrealistisch plaatje!

Op de 6e plek eindigde trouwens een Nederlander (Der Weisse Rausch).

Gesloten voor reacties.