weissensee2a

Bram tipte ons dat afgelopen zondag het westelijk deel van de Weissensee begaanbaar is verklaard. Volg het op natureislauf.at. Nog een kiekje…

weissensee1a

Bizar natuurlijk dit zwarte ijs in een compleet sneeuwloze omgeving. En dat terwijl het op de omliggende bergen stevig dooit overdag. De kracht van een inversie in optima forma. En daar hebben wij ook de kunstsneeuw wondertjes van.

zellamsee1512

Ik twijfel er intussen niet meer aan dat de dalafdalingen van Zell am See Kaprun en ook de nieuwe naar Zell am Ziller in de Zillertal Arena in het weekeinde open kunnen. Nu ja wel even de korte episode met regen doorstaan nog.

sneeuw16dec

Vanavond zwenkt er even een frontje langs de noordkant  en morgen hangt dat nog tegen Oostenrijk aan. Donderdagmiddag is het helemaal weg. Vrijdagochtend weer kunstsneeuw. De sneeuw van moeder natuur valt misschien nog een klein stukkie onder 2000m. Tel uit je skigebieden die daarvan profiteren. Wat het gaat betekenen voor ijzigheid van de pistes waar het regent ga ik gewoon ervaren vanaf zondag. Graag zo veel mogelijk feedback in de reacties op die pistekwaliteit.

sneeuwgrensw-laag

In de nacht op zaterdag is er nog een motregentje. Dan voor de vakantiegangers een mixed bericht: kies zelf of je duimt dat het front maandagmiddag oplost en dat die dag ook zonnig verloopt… nee dat gaat niet lukken. Bewolkt wordt het sowieso.. maar je kunt nog duimen voor minder regen. Echter: ik het Europese model wordt de sneeuwgrens berekend voor rond de 1200m nu in de noordelijke staulagen. En dan begint het ook voor het Kleinwalsertal waar wij straks zitten erg interessant te worden toch te duimen voor dit en dan nog ietsje mooier. Zie wel dat echt alleen een klein gebied in Vorarlberg en Tirol kans heeft op die lagere sneeuwgrens. Voor het Brixental – wel echt zo’n noordelijke stuwingszone – moet er nog wat gebeuren tot het naar het dal op 800m sneeuwt. Maar een mooie toef op de hogere pistes is ook wat waard.

Vervolgens stellen we vast dat de weermodellen eindeloos maar doorgaan met de teflon berekeningen. In mijn laatste video leg ik netjes uit hoe dat zit. Het heeft te maken met een koude vlek op de atlantische oceaan…

nieuwezeekaart

En gisteren is de nieuwe kaart daarvan binnengekomen. Nou: hij staat er nog hoor… in volle glorie… en dus blijft volgens Stefan Ochs het patroon in stand. Vanochtend geen dump rond de wisseling naar de tweede vakantieweek te bekennen helaas. Blijf het volgen… op 21 december hebben we deze kaart weer… de hypothese is dat die koude plek onder Groenland en IJsland eerst weg moet voor de winter bij ons kan arriveren…

usa1512

Ook daar waar ons weer uit westelijke richting vandaan komt heel deze periode gebeuren nu bijzondere dingen. Zie de grafiek voor een prikpunt bij Washington DC. Heel even een korte koudegolf en dan vol in een zuidelijke stroming terug naar zomerse waarden!

Op dit moment spookt het gigantisch bijvoorbeeld in Oklahoma. Sneeuwstorm Echo. In het vervolg daarvan sluit het Great Lakes gebied zich blijvend aan bij de westkust en de Rockies waar het volop wintert. De oostkust dus niet. En normaal hadden wij de theorie dat een zachte oostkust gunstig is voor onze winter. Nou dat pakt voorlopig even anders uit.

onzekerrusland

In de pluimen voor de Lage Landen zien we nog amper een trendbreuk en lijken we echt heel december warm en helaas geregeld ook nat uit te gaan zingen. In de pluim van de regio Moskou zien we wel spectaculaire onzekerheid. Hier heb je nog een tipping point rond 18 december wanneer het de warme of de zeer koude kant op kan. Laten we dat ook een beetje als onze horizon zien nu. Verrassingen zinn mogelijk. Ook met die sneeuw maandag bijvoorbeeld. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

70 reacties

Gesloten voor reacties.