Het ziet er dramatisch uit deze titelfoto, maar het gaat slechts om 2 dagen van een rijk gevuld sportprogramma dat doorloopt tot het Blarenbal op 3 februari. Maar de toertocht over 100 of 200km vandaag gaat niet door en ook morgen kan er niet geschaatst worden. Terwijl het mooie weer dan al daar is. Voor de wintersport in de Alpen over het algemeen niets dan goeds!

Nog even een bericht van Norbert Jank. Al eeuwig de locale ijsmeester:

Die Natur setzt Grenzen

Leider haben wir den Kampf gegen den Schnee vorerst verloren. Es schneit beständig weiter. Wasser dringt auf die Bahnen durch. In Der Dunkelheit und bei Schneefall keine Sicht – zu gefährlich. Wie es weitergeht weiß nur der liebe Gott…

Norbert Jank

Tja dat zijn wij dus een beetje kwijt dat godsgeloof. En dan bedoel ik met name de klimaatkwezels. De gedachte dat wij mensen overal schuld aan zijn en het ook moeten oplossen is een aspect van het verlies van het geloof in God. Een vorm van atheïstisch communisme en dat kan enkel zeer slecht eindigen. Het is de grootste gesel voor de mensheid ons van die onzin (en dat graaien) te ontdoen.

Het gaat helemaal goed komen voor de Weissensee. En de Alpen in het algemeen. Echt smullen. Lekker fris. Genoeg kunstsneeuw erbij om medio april makkelijk te kunnen halen. Geen centje pijn.

Qua Laagland winter even een kleine mea culpa. Denk niet dat er vandaag iemand op het ijs komt in Nederland. Volgens een oude traditie had ik dan in de sloot moeten staan voor een foto. Maar dat was nog voordat ik Wim Hof tegenkwam en leerde dat dat helemaal niets bijzonders is. Ondertussen zijn we de winter in Europa in het laagland helemaal kwijt. Tja. In Amerika staat wel weer wat op stapel. Doorlopend tot begin februari. Wel heeft luchthaven Heathrow afgelopen dagen de laagste januari-temperatuur sinds 1987 gescoord. Minus 8 komma 4. Had je die al ergens gelezen?

De Alpen krijgen nu twee keer noordstuwing rond de maandwisseling. Eentje op 30 januari en eentje op 2 februari. Dat is dus baggerweer thuis en een droom voor de skigebieden.

Daarna … op weg naar de krokus … even echt heel zeer fantastisch weer in de Alpen in het centrum van een hogedrukgebied. Zeker ook vliegbaar dan. Dus wil je een tandemvlucht maken in Oostenrijk, geef even een seintje. Hoe dichter bij Zell am See Kaprun hoe handiger.

PS Ik sla de Weissensee dit jaar even over. Ben net weer lekker begonnen met langlauf skaten hier voor de deur in Kaprun. Heerlijk. Grappig dat de organisatie van de Weissensee voor vandaag en morgen een alternatief programma heeft bedacht waar langlaufen ontbreekt! Dat zouden echt meer Nederlandse schaatsers moeten doen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Victor · 26 januari 2023 op 02:05

Top dat je berichten blijft plaatsen Hajo! Ik zag 0 reacties en dat is wel heel weinig. Dus bij deze een reactie van iemand die regelmatig op je site kijkt maar nooit wat plaatst.
Ik zag op de Oceaan een groot hogedrukgebied liggen boven Schotland. Kan dat niet ontwikkelen tot een Scandihoog?

Gesloten voor reacties.