les menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallees, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

innsbruck
Lees verder >

De één wil skiën en de ander shoppen? Dit kan allemaal in Innsbruck en zijn vakantiedorpen.

Val d'anniviers
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur en de cultuur in deze Zwitserse parel

Val d'Anniviers
Lees verder >

Een prachtige bestemming in de Zwitserse Alpen!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

die tauplitz
Lees verder >

Ski een circuit, neem een vroege vogel start op de lege pistes of neem een zonnebad!

die tauplitz
Lees verder >

Die Tauplitz kleinschalig, gezellig, mooie pistes en toch prachtig uitzicht voor jong en oud! en vooral relaxing!

Die Tauplitz
Lees verder >

Beleef een prachtige wintersportvakantie in het sneeuwrijke Tauplitz.

Val d'anniviers
Lees verder >

Ga je mee op skivakantie naar het paradijs?

Zonnige skiweken in het Kleinwalsertal
Lees verder >

Boek rechtstreeks jouw vakantie

Weinig reden om karakterisering “helweek” aan te passen vanavond

check ook eens

66 Reacties

 1. adrie schreef:

  goed toch.. of niet . lijkt me prima voor de vakantiegangers. eerst niks, toen een klein beetje, toen bakken met regen ,en nou de hele vakantie sneeuw, en daar komen we toch voor. juist lekker als het er al is, en dan de zon, maar als er gebrek is aan sneeuw, laat het dan maar in de vakantie vallen. het is ook altijd wat , maar alles beter dan een groene omgeving tijdens de wintersport.

 2. Frans schreef:

  Control run van GFS 12 laat het wel dagenlang dumpen vanaf 1ste kerstdag!

 3. Eric schreef:


  @hajo …heb nog een helvideo gepost vanavond:(

 4. Kees schreef:

  Goedenavond, ik begin niks meer van de voorspellingen te snappen.
  Laat mij maar een dummy wezen op dit gebied, maar volgende week vertrek ik naar Avoriaz, en nu mijn vraag, komt daar nu sneeuw vanaf volgende week zaterdag of blijft het droog en dus weinig tot niks aan sneeuw daar. Of hebben de sneeuwkanonnen daar nog wat kunnen doen. Moet ik mij zorgen maken omdat het vanaf volgende week zaterdag alleen maar regent. Ja wie helpt mij uit de verwarring komen.

 5. erwin schreef:

  mooi bericht Hajo maar ik ben het niet met je eens. Helweek kan nog wel eens erg meevallen. We gaan het zien.

  • Leo schreef:

   Vooruit dan maar.. Eigenlijk doet het zeer aan je ogen. Dat zal ook de reden zijn dat Hajo de plaatjes en cijfers en ensembles maar wegliet.. Let op Erwin. Vaak zit je er goed op de laatste tijd maar hier ga je echt mis volgens mij.

   Dit is de EC voor donderdag a.s. GFS zit (ook al meerdere runs) op een lijn hiermee. Nu ja, laat het nog wat harder plenzen. De verlossing moet net daarna komen, maar staat (toch..) weer een beetje op losse schroeven.

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Donderdagochtend ligt de sneeuwgrens mogelijk nog een paar honderd meter lager… daarna anderhalve dag inderdaad erg hoog… vanaf zaterdagavond tot maandagmiddag…. tja zou zomaar 30 tot 50 cm moeten kunnen vallen.. laat die storing boven noord italie zich nog maar even verder ontwikkelen ☺. Dit is in feite de storing én sneeuwkans die continu op de kaarten staat.. woensdag pas met enige zekerheid te zeggen hoe het uit gaat pakken.. 50 cm en het is gewoon een fantastische week…

 6. Leo schreef:

  Dit kan ik helaas nergens verifiëren (waar staan de geopende liften?), maar:

 7. erwin schreef:

  @kees, ik zal het zo meenemen wat betreft Avoriaz

 8. Snowman schreef:

  GFS (oper en para) laat het volgend weekend mooi wit sneeuwen in de alpen. Spannend hoor!

 9. erwin schreef:

  GFS 18uur tot en met week vooruit is eruit. Wat betreft lage landen : zeer veel neerslag in een week (met name midden en zuiden cumulatief meer dan 50 mm in een week). Wat betreft Oostenrijk ga ik toch iets meer met Hajo mee gezien de toch wel erg hoge temperaturen. Wel staat de neerslag voor de 18e er nog mooi op met wel een hoge sneeuwgrens, wel fors minder neerslag dan in de gfs 12 uur maar dat is logisch omdat de neerslag in die hoofdrun ver bovenin ensemble zat. Daarnaast op 21 december een nieuw front dat de Noord-alpen gaat raken en dan wel bij een fors lagere sneeuwgrens.

  @Kees, wat betreft Aviorez, daar gaat komende week tot zaterdag nog wel wat sneeuw vallen maar zeker geen grote hoeveelheden. 2e deel gfs vanaf volgende week zaterdag loopt nog en kom ik zo op terug.

 10. erwin schreef:

  @kees, Avoriaz bedoel ik hierboven uiteraard, te snel getikt…

 11. erwin schreef:

  Tweede deel gfs is eruit en die is extreem zacht te noemen voor de lage landen, waarbij met kerst zelfs dubbele cijfers worden aangegeven qua middagtemperatuur. Ook totaal anti-winterse setting in periode 1 tot 2 weken vooruit. Noord-Alpen maken volgend weekend kans op sneeuw bij fors lagere sneeuwgrens dan de 18e waarna ook daar na enkele koude nachten er toch ook verzachting lijkt op te treden bij weinig neerslag in die 2e week volgens deze hoofdrun.

  @ Kees, in Avoriaz ook in de periode 1 tot 2 weken vooruit weinig neerslag (sneeuw) van betekenis\ volgens deze hoofdrun.

 12. Kees schreef:

  He bedankt Erwin, weet iemand met ervaring en die al eens eerder in Avoriaz is geweest, hoe men daar werkt met kunstsneeuw, is het daar wat te doen????? Hebben ze de kannonen daar aan.????

  • Kees (mod) schreef:

   @Kees ik kom jaarlijks in Avoriaz. Sneeuwkanonnen zat maar het moet wel koud genoeg zijn. Als ik eerlijk ben … ik heb daar nog nooit zo weinig sneeuw gezien op de webcams als nu. We gaan zelf met de kerstvakantie naar Champéry dus ik ben zelf ook heel benieuwd of de sneeuwcondities gaan verbeteren.

 13. erwin schreef:

  Ik ga mijn bed in en duimen en hopen op een lagere sneeuwgrens de 18e en veel sneeuw de 21e in de Noord-Alpen als de sneeuwgrens sowieso lager is.

  Goodnight!

 14. Joost Amsterdam schreef:

  Het is natuurlijk niet de winter van vorig jaar. Toch krijg ik steeds sterker het gevoel dat deze winter de tweede erg zachte op rij gaat worden. De kou zit gewoon weer over de plas. Yin-Yang…..
  Het zou mij niets verbazen dat de kou het prima naar de zin heeft over de plas en daar lekker in deze winter blijft zitten.

 15. erwin schreef:

  Causaal verband tussen winter en VS en Europa is totaal niet aangetoond.

 16. erwin schreef:

  Causaal verband tussen winter in VS en Europa is totaal niet aangetoond

 17. Maxski schreef:

  Vindt helweek geen toepasselijke naam voor volgende week. Meer voor de afgelopen weken.

 18. Nick (Afkoeling) schreef:

  Helweek lijkt me overdreven!
  Eerst sneeuw, dan regen, dan weer sneeuw.
  Kan me slechtere vooruitzichten voorstellen!
  Ook al lijkt de regen aardig heftig uit te pakken met hoge sneeuwgrens.
  Zie toch voor daarna hele positieve tendens!!!

 19. Joost Amsterdam schreef:

  Ik vraag mij steeds meer af of verbanden causaal moeten worden aangetoond.

 20. Gerda (Den Haag/Nootdorp) schreef:

  Ben zo benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden met de sneeuw, maar wie niet… Vanaf volgende week ons eigen reportertje in de vorm van onze dochter die 4 maanden in de Wildschönau gaat werken, in Auffach. Daar is het seizoen geopend dit weekend, maar zoals jullie begrijpen geen dalafdalingen….. Als ik nieuws heb , laat ik het hier weten 🙂 Fijn weekend !

 21. eri schreef:

  als ik zo de GFS18.00 bekijk zit er minder neerslag op MAAR dan vooral is de warmwater neerslag veel minder op donderdag en vrijdag dus dat is gunstig op 20-12 t/m 23-12 zitten zeer mooie sneeuwmomenten met een lae sneeuwgrens ik denk zo rond de 750m.

  dus maandagnacht en dinsdag zo 15-30 cm aan de noordkant met een sneeuwgrens rond de 1000m – dan donderdag en vrijdag warmewater ( veel minder als 12.00 run ) dan van zaterdag tot dinsdag 40-60cm ( plaatselijk ook wel meer ) poeder bij een lage sneeuwgrens.

  ik teken hier direct voor want ik zit op 1000m to max 2200m

 22. Asten (Harmelen) schreef:

  GFS 00.00: veel slechter kan het niet … vanaf de 20e droog en warm.. warmer warmst…bah..

  • Ab schreef:

   Kijk naar de GFS Para 00z run 😉 Die ziet er veel beter uit zo tussen 17 en 22dec met genoeg sneeuwkansen voor de noordkant Alpen. En zelfs na kerst voor de LL ff winters maar das nog te ver weg 😉

   • een drama schreef:

    GFS0: Gedurende de neerslag donderdag in de noordalpen temperaturen op 1500 meter tussen 3 en 7 graden. Dus regen onder de 1800 a 2100 meter? De neerslag lijkt wel steeds noordelijker uit te komen waardoor de franse alpen voor een groot deel de dans ontspringen. Vanaf vrijdagavond langzaam wat afkoeling en vanaf zaterdagmiddag wat sneeuw. Geen grote hoeveelheden. Zondag droog en relatief koud. Verder maar niet kijken 🙁

    GFS para: Weinig verschil tot aan zondag met GFS0. Tot dinsdagavond wat sneeuw met lage sneeuwgrens. Daarna stijgende sneeuwgrens op woensdag donderdag met vooral aan noordkant veel neerslag. Ook lijkt Frankrijk in deze run ook wat regen mee te pakken. Opvallend is wel dat er in Frankrijk op donderdag de temperaturen wat lager lijken te blijven. Echter is er dan al geen neerslag meer voor deze regio.
    In het weekend iets eerder de kou erin en wat meer neerslag. Daarna blijft de kou wat langer dan gfs0 maar ook hier weer warmer op dinsdag maar onder een hoog is het niet heel schadelijk voor de eventuele aanwezige sneeuw.

    Conclusie: Niet best. Hopelijk valt de sneeuw op zaterdag goed uit. De regen lijkt een serieus probleem aan de noordkant.

    • een drama schreef:

     EC lijkt mij een stuk beter. Vindt het lastig om die kaartjes goed te beoordelen op meteociel. Zoals ik het zie minder warm donderdag en minder langdurig. Daarna mooi nw stau op zaterdag en op zondag langzaam opklarend en koud!

     • Ab schreef:

      Jij kijkt meer naar de situatie voor Frankrijk dan voor de noordkant Alpen, dan heb je wel gelijk een iets mindere run voor Frankrijk dan.
      Ik keek vooral naar de noordkant daar is de para dan weer wel gunstiger voor dan de oude GFS 00z run die daar weer teveel invloed intekent van het azorenhoog

 23. Stefan Kaptein schreef:

  Iedere ochtend wordt ik wakker en hoop ik dat ik een nare droom heb gehad, maar als ik dan weer over de weersites struin wordt ik toch echt met de harde feiten geconfronteerd. Ik hoop eigenlijk dat aanstaande vrijdag Hajo ineens een bericht plaatst dat we met z’n allen in Bananensplit zitten, en dat het allemaal één grote grap was en dat er bergen met sneeuw ligt. Dream on zou ik zeggen 🙁

  • sneeuwfanaat schreef:

   @Stefan ,snap je helemaal.Het zijn echt bizarre weertijden.Waar vroeger de alpennoordzijde standaard was bedekt met een dik pak sneeuw rond deze tijd,is het nu gewoon om te janken!!
   Toch zit er niets anders op om te kijken naar lichtpunten.En die zijn er wel hoor ook vanmorgen geeft ecmwf weer hele mooie sneeuwval op voor de noordkant,tot in de laagste dalen.
   Laat het in ieder geval wit worden in de dalen met kerstmis.
   Ik denk er trouwens over om de eerste echte noordkantdump naar jouw te gaan noemen.
   “”De grote Stefan Kaptein dump””

   • Stefan Kaptein schreef:

    Ik zou vereerd zijn, en zal met liefde de hele dag scheppen. Van mij mag het en ook ik zie de lichtpuntjes, maar met de nadruk op puntjes want meer is het nu nog niet. Ook nu zijn we weer te afhankelijk van mitsen en maren. En we weten wat dat brengt, over het algemeen net niks.

   • Hajo schreef:

    @sneeuwfanaat Wat je schrijft klopt niet. Zo’n standaardsituatie heeft helemaal nooit bestaan. Er zijn altijd warme sneeuwarme (fasen van) winters geweest in de Alpen. Als je al iets wilt zeggen dat zeg je dat het sinds 2005 met uitzondering van 2006-2007 en 2013-2014 heel goed is geweest. Dan ben je concreet. De rest zijn verdraaiingen in ieders beperkte geheugen. Het klopt gewoon niet…

    • sneeuwfanaat schreef:

     @Hajo ok iets te simpel geformuleerd dan,ik ben niet zo van de statistieken.Jij gelukkig wel.Maar voor mijn gevoel en ik denk dat vele noordkantgangers is het toch gewoon een martelgang de laatste tijd,en was het vroeger voor mijn gevoel beter.Gevoelskwestie dus ,in deze dramatische tijden voor de noordkantgangers!

 24. Leen schreef:

  Ik bewonder het optimisme van sommigen, maar de werkelijkheid pakt soms echt anders uit. Ik zie het dan ook tot en met komend weekend erg somber in. Ik heb het dan hoofdzakelijk over Oostenrijk (Tirol).

 25. adrie schreef:

  weer niet.. nou ja.. dat word dan een hele natte dooie mus !!. de kerst kunnen we wel afschrijven na alle leuke fictie dumpen die voorbij zijn gekomen op de kaarten, nu kijken naar de oud en nieuw week.. hoe zal het daarmee aan aflopen.. ??

 26. patje schreef:

  Dacht dat het vorig jaar slecht was en hoopte dit niet meer mee te maken.Nu hoop ik dat het tenminste nog zoals vorig jaar gaat worden want zoals het er nu uitziet is gewoon echt bedroevend. Ikzelf ga pas 17 januari maar zoals het nu gaat ……. Ik hoop dat het echt nog een beetje goed gaat komen voor de mensen die nog dit jaar moeten gaan skien, want gun iedereen toch het beste! En wat @stefan-kaptein zegt elke dag is net wakker worden alsof je een slechte droom heb gehad , je kijkt op je favo-weersites en het blijkt realiteit. Maar blijf nog steeds hopen op die weeromslag,maar of dat realiteit is ……….?

 27. Nick (Afkoeling) schreef:

  Wat een gezeur allemaal zeg!
  Natuurlijk willen we alleen maar bakken met sneeuw, maar neem gewoon zoals het komt.
  Neerslag in de vorm van sneeuw gaat echt volgend weekend wel komen.
  Als niet, dan niet.
  Geloof echt wel dat er vanaf 1000 meter hoogte geskied kan worden, daar zullen ze alles aan doen daar.
  En ja, dat het dan niet top is, nou en.
  Het heeft geen zin om nu heel positief te zijn, maar ook niet om alsmaar heel negatief te zijn.
  Sommige mensen willen alleen maar mensen angst in boezemen en met sombere berichten komen, maar ook deze mensen weten het niet!
  Neerslag is de moeilijkste parameter, en kan qua intensiteit ineens heel anders uitpakken.
  Zeker in de stau-lagen.
  Dus wie weet volgend weekend.
  Wij gaan in ieder geval met vakantie!

 28. patje schreef:

  Nou sorry hoor, maar mensen angst in boezemen……kijk eens naar de webcams en filmpjes die voorbij komen… dat heet realiteit!

  • Nick (Afkoeling) schreef:

   Er zijn ergere dingen.
   Wat jij zegt is hoe het nu is, maar weet jij al hoe het er volgende week uitziet!
   Dat schreef je in je vorige bericht.
   Als je je aangesproken voelt, sorry 😉

   • patje schreef:

    No hard feelings @Nick(Afkoeling), wij zijn toch volwassen mensen en dan kan je van alles zeggen. Alleen probeer ik echt niet mensen bang te maken,kijk gewoon eens op de webcams/foto’s en filmpjes en oordeel zelf. Hoe vind jij de titel dan ‘Weinig reden om karakterisering “helweek” aan te passen vanavond’ daar kan ik niet van juichen!
    Laten we hopen dat we zeer snel staan te springen van geluk en kunnen genieten van de mooiste foto’s.

  • Stefan Kaptein schreef:

   Precies, al dat positivo geneuzel. Komende zomer zal het ook wel een keer 30 graden zijn. We weten één ding zeker in dit leven, en dat is dat we dood gaan. Dat is het enige zekere. Maar de realiteit is bij sommige toch echt soms ver te zoeken. Kijk naar het filmpje van Eric, helikopters die af en aan vliegen, en dan is het nog rustig. Ja, niemand weet wat er volgende week staat te gebeuren, laat staan over een maand. Maar nu is het gewoon gevaarlijk en slecht in de lage gebieden. Over de hogere gebeiden kan ik niet oordelen, maar als Eric op de gletscher al aangeeft dat er sneeuw nodig is, dan zegt dat genoeg. Een glas is half vol of half leeg, maar op dit moment mogen we best over een half leeg glas praten, hopen dat de barkeeper hem volgende week in ieder geval half vol maakt, maar het lieft geheel gevuld en wat mij betreft zelfs overlopend.

 29. MikeZaandam schreef:

  Hoe kan het dat als ik op wetter.at de vooruitzichten bekijk voor Zillertal Arena dat zij het tot en met volgend weekend amper boven nul laten komen? Wishfull thinking?

 30. Gerda (Den Haag/Nootdorp) schreef:

  Ik zou zeggen , neem hoe het valt ! Maak er een leuke vakantie van . Het weer is nu eenmaal niet op bestelling . Ga verder leuk dingen doen .Ik snap best best dat ieder mooie witte bergen en dalen verwacht en dat je afhankelijk bent van net die ene vakantie , ik hoop dat het mee gaat vallen. 🙂

 31. Eric schreef:

  Het zonnetje komt er weer doorheen in het skiweltbrixental Omstandigheden heb ik gisteren al laten zien. Vandaag is kijken in Kitzbühel en Kirchberg. Zou het daar beter zijn dan in Scheffau en Ellmau. Ik ga het zien en beleven.

  Ik reken op niks dus het kan alleen maar meevallen:)

 32. Jochem schreef:

  Als het zaterdag nou gewoon tot in de dalen sneeuwt, dan klaagt toch niemand meer? En tevens krijgen de hogere gebieden deze week een dik pak sneeuw!

 33. Kees (mod) schreef:

  Gevoel … idee … heb de indruk dat … misschien … hopelijk … Wintersport en vooral ook sneeuw(val) is emotie!! Heerlijk mensen !! De zeer uiteen lopende belevingen van het moment/run maakt het steeds weer interessant om te lezen.

 34. Vincent schreef:

  De condities in het Montafon zijn gewoon goed bewijst dit filmpje. Dus al iemand nog wat last-minute zoekt.. https://www.youtube.com/watch?v=CUiVH01cyN8&sns=tw

 35. CJA Hulskamp schreef:

  Voor Val Gardena ziet het er bijna hetzelfde uit als vorig jaar. Zoals hier boven beschreven kwam de dump op 26 dec en was het hiervoor zo groen als wat. Zoals de foto die je van Hajo kunt zien. Wij zaten hier toen al bijna een week voor de dump. Maar zelfs in deze dagen voor de dump hebben we geweldig kunnen skiën en tripjes kunnen maken. Ongelovelijk wat ze met kunst sneeuw kunnen uithalen in dit gebied. De zuid alpen hebben jaren geleden volgens mij ook een aantal jaren achtereen sneeuwarme winters gehad. Misschien dat ze daarom nu zoveel sneeuw kanonnen hebben en veel ervaring met het prepareren van pistes met zeer weinig sneeuw. Het zou zeker leuk zijn als we op reis zijn dat we wat sneeuw zullen zien als we door Oostenrijk rijden en niet zoals vorig jaar met lente temperaturen over de brennerpas hoeven te rijden.

 36. Marco V schreef:

  Komende week naar Groden val gardena, ook daar zijn de condities niet optimaal. Dat maakt voor de italianen niets uit als het maar vriest dan maken ze de pistes gewoon. Ski al meer dan 40 jaar en in het verleden vaak genoeg meegemaakt dat er geen sneeuw was, bij gebrek aan kunstsneeuw betekende dat dat je aangewezen was op omliggende gletschers. Ik persoonlijk hoop dat het volgende week mooi weer wordt en geen sneeuw waarom? smorgens in de vrieskou naar de gondel, terwijl je omhoog gaat de witte toppen zien met de opkomende zon erop, de pistes nemen zoals ze zijn en je aanpassen. Lekker hapje en drankje in de zon. Smiddags met gondel naar dal terug en beseffen dat wintersport het mooiste is dat er is. Besef dat heel veel mensen niet deze mogelijkheid hebben. Iedereen voor komende week veel wintersportplezier.

  • Hans schreef:

   Marco V : jij snapt het helemaal!! Geniet ervan dat je daar “kunt” zijn, geniet van de “kleine” dingen, die maken
   vaak “iets groots” 🙂

 37. Jeroen de Graaf schreef:

  https://www.youtube.com/watch?v=sLG4ZhSmF5w

  Beelden Risoul van 11 december j.l. Boven lijkt het prima.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.