lesmenuires1312

Les Menuires vandaag. De opening van de Trois Vallées! Wie was erbij vanochtend met koffie en croissant? Heerlijke kiek en het bevestigt het algemene beeld dat het boven 2000m overal best prima is. Dat kan ook zo blijven hoewel de sneeuwgrens donderdag zelfs geen halt lijkt te maken bij 2000m. In de Franse Alpen kan het zelfs naar 2300m. In Oostenrijk 1800m. Inderdaad net de hoogte van Obertauern waar we zeker extra op gaan letten. Dinsdag gaat het in Oostenrijk boven 1000m sneeuwen. Vanochtend zei men nog 400 tot 1000m.

zoavond

Nieuw in de Europese avondrun is dat er op zondag een tweede front zal doorkomen waardoor het aan de noordkant feitelijk van zaterdagmiddag tot maandagochtend doorsneeuwt. Ik schat dat er 20 tot 40cm gaat vallen op hoogtes vanaf 1000m. De sneeuwgrens zal lokaal ook wel naar de laagste dalen zakken. Hoe het daarna verder gaat? Kijken we morgenochtend weer naar.

dalendelijn

Even een korte blk op het ensemble voor de Lage Landen. Kletsnatte toestanden. Een goede reden om altijd blij te zijn op vakantie te mogen. De temperatuurgrafiek spreekt boekdelen. Voor veel sneeuw in de Alpen is +6 à +7ºC in Nederland optimaal.+12ºC is too much. Leuk die duidelijk zichtbare afkoeling van kerst naar het nieuwe jaar. Een prachtig dik cluster lijnen. Maar nog geen echte winterpotentie.

decaderecordsdec2

Nu we dan toch kijken… hoe normaal zou het zijn als het inderdaad +12ºC zou worden in De Bilt in de tweede decade van december? Zie hierboven de top10 en het verloop sinds 1901. De opwarmende fase tussen 1975 en 1998 is gemakkelijk te herkennen. De afkoeling sindsdien ook. Maar op solar max wat momenteel heerst zijn we toch weer even aan het opwarmen. Op 16 december 2013 was het+12,7ºC (speel hierrrr met deze grafieken en data). Eens kijken wat dat voor weer in de Alpen was. Of eigenlijk hoeven we niet te kijken. Het was Varmia!

Dit is Kronplatz aan de zuidkant vorig jaar 16 december, net in de tijd dat ik Val Gardena had bezocht met deze kiek als hoogtepunt….

Dit was 15 december aan de zuidkant (de kiek laat niet zien dat de hele sella ronda dankzij kunstsneeuw gewoon geskied kon worden). Aan de noordkant was alles toen nog super van de megadump eind november. Maar Varnia begon al zorgwekkende vormen aan te nemen. Het was uitkijken naar de volgende verkoeling en sneeuwval aan de noordkant. De zuidkant leek op weg naar een rampseizoen. Op 20 december werden de Franse Alpen gered door een dump die Oostenrijk nooit bereikte. 24 december had Nederland weer een storm. Eerste kerstdag verregende aan de noordkant. Zie hierrr (klaagmuur remember) bahh! En toen op 26 december de eerste beelden van megasneeuw aan de zuidkant die dat seizoen keer op keer op keer terugkwamen. Tot het eindelijk eind maart weer goed sneeuwde aan de noordkant. Ongelofelijk wat grillig allemaal. We herkennen er iets van dit jaar. Op een avond met veel vallende sterren (heb er twee gezien) kijk je naar het universum en denk je: zou het met solar max te maken hebben en is er echt pas volgende winter weer potentie voor een echte mooie winter à la 2008-20012? Trek dat niet door naar de situatie in de Alpen hoor. Een zachte Hollandse winter kan ook samengaan met een super sneeuwwinter in de Alpen. Maar dan moeten de bakens wel worden verzet. Hopelijk zien we de komende dagen dat de mooie sneeuw op zaterdag en zondag een goed vervolg krijgt!

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

66 reacties

Gesloten voor reacties.