krabben

Het ken net! Nachtvorst medio oktober. Vanochtend voor het eerst op uitgebreide schaal #krabben. Wat zeggen de temperatuurkaarten vanochtend?

gras1210

In al deze blauwe gebieden is vorst aan de grond opgetreden. En dus ook #krabben. Maar heeft het ook op de magische 1,5m meethoogte gevroren?

minima1210

Nee nee! Alleen de wiskunde van de interpolatie tovert blauwe gebieden uit de hoge hoed. Maar geen enkel officieel KNMI weerstation is vanochtend onder de nul gedoken. Heino in hartje Salland in Overijssel (H/T Roland Bodegraven) lijkt met nacorrectie net 0,0ºC te hebben gehaald. En natuurlijk hebben we weergegevens.nl keihard nodig om de situatie te duiden!

Schermafdruk 2015-10-12 08.53.15

Nou mooi! Zelfs De Bilt dat toch onder de warme rook van Utrecht ligt, scoort een top 10 notering! En zie weer eens hoe ver we terug moeten in de tijd om in een “vergelijkbaar klimaat” uit te komen. Vrijwel alles voor de snelle opwarming tussen 1975 en 1998 met 2003 als eerste indicatie van een kentering. Maar verkijk je er niet op: koude winters als 1947 en en 1963 hadden op de voorafgaande twaalfde oktober helemaal geen koude waarden. Je kunt dus wel eist zeggen over het klimaat (voor zover je in cycli “gelooft”) als dergelijke extremen opnieuw optreden, maar weer niets over het weer voor komende winter. Klimaat is hoe de dobbelsteen geprepareerd is. Weer is wat je ziet als je gooit.

Schermafdruk 2015-10-12 08.51.27

Heino als koudste plek vannacht meteen ook een datumrecord maar dat is niet moeilijk als de statistiek pas start in 1994. Hoewel?

co2_data_mlo

Broeikasgelovers cq. zonne-ontkenners mogen me toch uitleggen hoe zulke records nog mogelijk zijn bij een stijging van de mondiale CO2-concentratie van 358 naar 400ppm. Ik weet het wel want die stijging is een stijging van bijna niets naar bijna niets (als je snapt hoe weinig een ppm is – maar ach – milieuactivisten hebben nu ook al lachgas ontdekt als nieuw extreem gevaarlijk broeikasgas. Dit gas meten we in de atmosfeer in ppb – parts per billion).

Schermafdruk 2015-10-12 09.00.35

Terug naar de realiteit van vandaag. En dat is een harde realiteit want we zijn mogelijk op weg naar een datumrecord met de maximimtemperatuur. Met morgen nog een mooie herkansing! Vanochtend staan we nog op pole position. En een top 5 lijkt gegarandeerd. Het KNMI noemt dat “vrij koud”. Nu ja, in elk geval niet meer “vrij koel”. Dankzij jullie reageerders hebben we hierrr samen kunnen ophelderen hoe het zit met dat woordgebruik. Maar je ziet ook hier: in 2013 was deze datum in oktober ook koud, maar het werd een flutwinter. 2002 staat er ook tussen en dat was eigenlijk een prachtige winter met 80,1 Hellmann-punten. Gaan we komende winter dik overheen heb ik gezegd.

<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”nl”><p lang=”hu” dir=”ltr”>12/10/15 Krabben! <a href=”https://twitter.com/hashtag/krabben?src=hash”>#krabben</a> <a href=”http://t.co/rK36La4XOn”>pic.twitter.com/rK36La4XOn</a></p>&mdash; Hetty Luppes (@hettyluppes) <a href=”https://twitter.com/hettyluppes/status/653460523548282880″>12 oktober 2015</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Goed deze ter afsluiting. En verder vanmiddag natuurlijk een update bij dit bericht!

kunstsneeuw_gerlos

 

Van Niels Hoeke kreeg ik deze foto door uit de Zillertal Arena. Het is een testrun van de sneeuwkanonnen afgelopen woensdag. Bij temperaturen net boven nul. Dat dat makkelijk kan weten we sinds ik dit artikel schreef over kunstsneeuwproductie. Snel door met een bericht over sneeuw in Midden-Europa. En dus ook de Alpen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.