De GFS run van afgelopen nacht wijkt in grote lijnen niet zo af in vergelijking met de run van gistermiddag, maar in detail zijn er enkele significante verschillen. Dit is mooi te zien op bovenstaand kaartje, waar het laag boven de Noordzee niet naar het zuiden afzakt en niet samenvloeit met het Genualaag, dat er op maandag nog wel als een kleine kern te zien is, maar het gehele lagedrukgebied ligt zuidelijker en is minder diep. Gevolg hiervan is dat de neerslag ook minder heftig is en tevens meer zuidelijker (vooral de Balkan) wordt berekend. Een echte dump aan de noordzijde van de Alpen komt er in dit geval niet, zoals er gisteren werd berekend. Zie onderstaand wat er aan totaal hoeveelheid verse sneeuw wordt verwacht tot dinsdagavond.

Totaal aan verse sneeuw tot dinsdagavond

Met de temperaturen zit het wel snor. De vorstgrens daalt na het weekend overdag naar zo’n 1.000 meter en ’s nachts naar ongeveer400 meter. Wat de verwachte temperaturen op neushoogte zijn voor dinsdagmorgen kun je op onderstaand overzicht zien.

Temperatuur dinsdag op neushoogte

ECMWF van afgelopen nacht ligt echter nog wel op de gisteravond door mij geschetste koers. Dat is mooi, want de depressie nabij Genua zorgt dan op dinsdag voor meer Stau aan de zuidkant van de Alpen, waar nogal wat sneeuw welkom is. Woensdag zakt het laag dan verder af naar de Middellandse Zee. Dit wordt ondersteund door het GEM (Canada) model. Van het noordwesten uit volgt dan de hogedrukbrug vanaf de Azoren tot aan Finland. Ook in de LL geeft dit weer een hernieuwde zuidweststroming en behoort de nachtvorst weer even tot het verleden.  

ECMWF woensdagnacht

Vanavond maar weer zien wat de middagruns in petto hebben. Tegen 22.00 uur kunnen jullie deze weer verwachten. Zelfde tijd, zelfde plaats?

Categorieën: Nieuws

Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

12 reacties

Gesloten voor reacties.