Wat een heerlijke week hebben we achter de rug. Voor een weerman was het echt smullen. We begonnen afgelopen dinsdag met die stormachtige wind door de restanten van Gonzalo. Maar als klap op de vuurpijl die enorme noordkant dump door een klassieke noordelijke stuwing (Nordstau) Afgelopen week culinair omschreven?: weersoep, met ballen en vermicelli en extra groente.Dat heeft natuurlijk bijzonder mooie plaatjes opgeleverd zoals je hier in de diverse berichtgevingen kon lezen en zien. En van bovenaf ziet dat er ook heel mooi uit. De openingsfoto is een stalliet image van gisterenmiddag. Nog wat wolkenflarden in het oosten, maar naar het westen toe gewoon wolkenloos. Je kunt ook mooi zien waar de meeste sneeuw is gevallen: juist Oostenrijk.

Vandaag is het wat meer bewolkt, zoals hier in het Kleinwalsertal. Er ligt nog een mooie laag sneeuw, maar die gaat langzamerhand verdwijnen onder de 2000 meter. 

Treffende tweet van Haus Walser Berge deze ochtend. Sneeuw van de bomen en temperaturen in de plus. En de temperatuur gaat stijgen de komende dagen. Jammer voor het plaatje. En zoals Hajo reeds aangaf: Realisme moet het winnen van pessimisme. Er komen nog mogelijkheden zat voor dikke sneeuw aan zowel de zuid- als de noordkant. Maar voorlopig even niet.

 

De reden hiervoor is hogedrukgebied Pitter. Deze ligt nu nog boven Rusland, maar gaat zijn invloed uitbreiden boven het Europese continent. Dat betekend voor de Alpen rustig herfstweer, of zal ik zeggen wandelweer. Het is natuurlijk geweldig om over een paar dagen de wandelschoenen aan te trekken en erop uit te trekken in de Alpen. Prachtig besneeuwde toppen. Hopelijk zijn de wandelpaden dan een beetje sneeuwvrij en niet al te glibberig. 

Pitter ligt dinsdag als een deken over west Europa. Alleen de Noorse bergen, eigenlijk heel Scandinavië, liggen onder invloed van de oceaandepressies de komende week. De as van Pitter is ZW-NO maar gaat in de loop van de week iets kantelen. Hij houdt echter zijn invloed op de Alpen. Geen neerslag van betekenis en rustig weer. Niet veel soeps dus. 

as 3110

Pas na het midden van de week komt er een beetje schot in de zaak. De kern van Pitter trekt zich een beetje terug richting Rusland. Een aparte kern ontwikkelt zich boven midden Europa en de as van dit hoog ligt dan N-Z. Maar op de oceaan ligt een depressie klaar om richting west Europa te stoten, met een steuntje in de rug van een nieuw hoog. Hoe dat eruit komt te zien moeten we in de loop van de week weer bekijken want dat is weer veel te ver weg. Tot donderdag zijn alle belangrijke weermodellen het eigenlijk wel eens. Zoals de titel zegt is de komende week culinair te omschrijven: weersoep…zonder ballen. Mooier kunnen we het niet maken…..en kouder ook niet.

Fijn weekend. (vergeet de klok niet een uurtje terug te zetten van zaterdag op zondag)


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

24 reacties

Gesloten voor reacties.