Pistebully's Mittelallalin Saas Fee

De wisseling van augustus naar september is in Nederland zowat ongemerkt voorbij gegaan, maar in de Alpen heeft de winter flink toegeslagen. Hierboven zie je ingesneeuwde pistenbully’s in Saas-Fee (bron). Met tot wel 35cm sneeuw werden verschillende Zwitserse passen al gesloten. De sneeuwgrens daalde tot 1500m. In Oostenrijk lag de sneeuwgrens hoger maar zorgde overvloedige regen voor veel onheil.

Zwitserse meteorologische diensten melden geen bijzondere records, maar in de Franse Alpen sneuvelden verschillende weerrecords…

Records in de Franse Alpen
In de meteorologie moet je dagrecords altijd met een korrel zout nemen, want elke dag sneuvelen daar ergens wel een paar van. Met 14,2°C was het op 31 augustus kouder dan ooit eerder gemeten in Grenoble. In de Franse Alpen – en dan met name in de Savoie, de Haute-Savoie en in de Isère – vielen unieke sneeuwhoeveelheden: 10 cm op de Col de la Madeleine (2000m) in het skigebied van St. François Longchamp, 26 cm op de Col de l’Aigleton in het Massif de Belledonne. In Avoriaz (1800m) en in Val Thorens (2300m) viel 20cm. Voor het laatst op 31 augustus 1982 viel er zo veel sneeuw zo vroeg (steeds zien we weer die golf van 30 jaar!). (Bron)


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.