Pistebully's Mittelallalin Saas Fee

De wisseling van augustus naar september is in Nederland zowat ongemerkt voorbij gegaan, maar in de Alpen heeft de winter flink toegeslagen. Hierboven zie je ingesneeuwde pistenbully’s in Saas-Fee (bron). Met tot wel 35cm sneeuw werden verschillende Zwitserse passen al gesloten. De sneeuwgrens daalde tot 1500m. In Oostenrijk lag de sneeuwgrens hoger maar zorgde overvloedige regen voor veel onheil.

Zwitserse meteorologische diensten melden geen bijzondere records, maar in de Franse Alpen sneuvelden verschillende weerrecords…

Records in de Franse Alpen
In de meteorologie moet je dagrecords altijd met een korrel zout nemen, want elke dag sneuvelen daar ergens wel een paar van. Met 14,2°C was het op 31 augustus kouder dan ooit eerder gemeten in Grenoble. In de Franse Alpen – en dan met name in de Savoie, de Haute-Savoie en in de Isère – vielen unieke sneeuwhoeveelheden: 10 cm op de Col de la Madeleine (2000m) in het skigebied van St. François Longchamp, 26 cm op de Col de l’Aigleton in het Massif de Belledonne. In Avoriaz (1800m) en in Val Thorens (2300m) viel 20cm. Voor het laatst op 31 augustus 1982 viel er zo veel sneeuw zo vroeg (steeds zien we weer die golf van 30 jaar!). (Bron)


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.