schladming-2

O wat ben ik blij dat ik in mijn voorbije berichten gisteren en eergisteren niet al te voortvarend ben geweest in mijn verwachtingen. Want wat maken de weermodellen het weer spannend deze ochtend. De ene (het Europese EC) gaat vol voor een noordwestelijke glijbaan richting de Alpennoordkant met hier dan flink wat sneeuw komende week. In de ander (het Amerikaanse GFS) is de hogedrukinvloed groter en gaat de meeste neerslag de Alpen voorbij. Toch verschillen de modellen minder dan je op het eerste zicht zou zeggen, want we zitten wel degelijk in een ander weerpatroon dan de voorbije maand. En daar zijn beide modellen het wel over eens. Voor we dieper de kaarten in gaan eerst nog wat plaatjes. Hier bovenaan hoe het er gisteren aan toe ging in Schladming. Dikke sneeuw.

die-tauplitz

Vandaag is het er weer droog, en stilaan breekt de zon er weer door. Deze komt uit Die Tauplitz trouwens. En aan het windzakje te zien is de forse wind er vandaag net zoals de sneeuw terug uit.

img-20161229-wa0000

Idem voor het nabijgelegen St. Martin am Tennengebirge van waaruit Bruno me deze foto doorstuurde, met de melding dat er in totaal zo’n 35cm sneeuw is gevallen.

nassfeld

Elders in de Alpen is de zon al van de partij. Sowieso aan de Zuidkant. Mooie zonsopkomst in Nassfeld.

img-20161229-wa0005

… en kan er terug kunstsneeuw geproduceerd worden. Want ook al is er geen sneeuw gevallen in je gebied, het is onderin de dalen wel weer koud genoeg voor geworden. Deze foto heeft Hajo zelf genomen vanuit zijn raam in Kleinwalsertal.

output_rzqhbc

Hoe zit het nu met de verwachtingen? Snel over naar de kaarten want er valt wel een en ander te vertellen. De nieuwjaarsneeuw op 2/3 januari staat er nog steeds op, in beide weermodellen. Maar nog steeds gaat het om geen grote hoeveelheden. Ga uit van zo’n 5 tot 10cm. En vooral voor de Franse Alpen gaat dat minder zijn.

output_8twlha

De volgende sneeuwfase is voor volgende week woensdag. Alhoewel? Je ziet het op deze animatie als je beide modellen vergelijkt. De verschillen worden dan plots heel groot. EC berekent zo’n 40cm, GFS … helemaal niets. Hoe kan dat nu?

gfs-0-96

We hebben het de voorbije dagen al aangehaald. Heeft alles te maken met het oceaanhoog dat al of niet een Eurohoog gaat worden. In GFS wil het oceaanhoog richting het zuidoosten wegtrekken, maar wordt het op zijn weg gehinderd door een koudebel die aan de oostflank van dat hoog afgesnoerd wordt.

gfs-0-144

Daardoor moet het hoog een iets noordelijkere weg volgen en wordt de sneeuw ten noorden van de Alpen richting de Zwarte Zee geduwd. Let ook op het nieuwe hoog bij New Foundland (herhaling van zetten) dat de oceaan opschuift.

ecm1-96

In het Europese model wordt merkelijk minder van die kou tot onder het oceaanhoog getrokken en krijgt die daar meer een vrije doorgang op zijn zuidoostelijke koers.

ecm1-144

Gevolg is dat hier de Noordkant van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen wel een full hit krijgen. Je ziet, eigenlijk zijn de verschillen tussen de modellen niet zo groot, maar wel met een grote uitwerking op het Alpenweerbeeld. Welk model gaat gelijk krijgen? Wel, mijn ervaring van de voorbije maanden is dat de afsnoering van koudebellen om de hoogjes heen meestal niet door gaat. Om die reden heb ik toch vertrouwen dat de Noordkant midden volgende week significante sneeuw gaat zien. Al moet je altijd met twee woorden spreken. Want garanties kan ik je niet geven. Let ook hier trouwens op het nieuwe hoog bij New Foundland dat de oceaan opschuift, belangrijk voor de rest van mijn verhaal.

output_f3mjaz

Want in beide modellen ontwikkelt dat nieuwe hoog zich telkens tot een nieuw oceaanhoog, met daarbij nieuwe uitzakkende kou tot over West-Europa. En dat is een groot verschil met de situatie van de voorbije maand (en zelfs nog wat langer). In november/december zaten we vast in een grootschalige meander van de straalstroom, net zoals je hier op deze animatie ziet. Alleen is die meander nu een 2 tot 3000 kilometer meer naar het westen verschoven. En dat maakt voor het weerbeeld in onze regio (zowel de LL als de Alpen) een wereld van verschil. Koudere luchtmassa’s kunnen ons daardoor wel bereiken. En als die meander nog wat meer westwaarts verschuift komt ook sneeuw voor de Franse Alpen weer in zicht.

ecmwf150f240

Ook hogerop, in de onderste stratosfeer, is dezelfde trend al enkele dagen merkbaar. Het begint zelf wat op een poolwervelsplit te lijken, maar is het nog niet. Zo’n split zou goed nieuws zijn, want dat verhoogt onze winterkansen aanzienlijk.

output_yaf73r

In ieder geval komen beide modellen voor het weekend binnen negen dagen eensgezind met nieuwe Alpensneeuw. Ook voor de Franse Alpen deze keer. Eigenlijk zou je die uitblijvende sneeuw in GFS komende woensdag als een accident de parcours kunnen zien. Verder zijn ze het in grote lijnen eens met elkaar. Maar nogmaals … geen garanties.

rsum_17010800_16122900-1

En stel dat EC over de hele lijn gelijk krijgt, dan worden dit de verwachte sneeuwhoeveelheden. Waardes die al richting de driekwart meter gaan. Spreken we dan over een andere wereld? Ik dacht het wel.

rsum_17010800_16122900

Voor de westelijke Alpen blijft het voorlopig steeds wat minder, maar er zijn dus zoals gezegd kansen dat het verderop deze maand ook daar goed komt.

gfs-025deg_world-ced_pmsl

Afsluitend nog deze kaart die me gisteren opviel. Nu ja, eigenlijk is het iets waar ik al bijna 20 jaar mee zit, maar ik had het nog nooit op globale schaal bekeken. Wat is hier op te zien? Het gaat over de gemiddelde luchtdruk op zeeniveau. Vroeger leerden we allemaal op school dat in de wintermaanden de lagedrukgordel die aan het polaire front op 60°NB vast hangt tijdens de wintermaanden meer naar het zuiden zakt. Daar is deze winter, en eigenlijk in veel winters van de voorbije 20 jaar minder van te merken. En dat geldt niet alleen voor ons, ook voor de rest van de wereld. Zou er iets aan het veranderen zijn? Zou het te maken kunnen hebben met het gebrek aan ijs op de Noordpool en het daaruit volgende gebrek aan kou op de Noordpool zelf? Is daardoor het verschil in temperatuur tussen de noordelijke en zuidelijke breedtegraden niet groot genoeg meer? Wordt de terugkerende hogedruk boven de Alpen in de decembermaand daardoor een jaarlijks terugkerend fenomeen? Wie het weet mag het zeggen. Goed, dit was het voorlopig voor mij. De komende dagen trek ik naar Altaussee vlak bij Loser en Die Tauplitz. Van daaruit komen volgende week nieuwe berichten van mij.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

80 reacties

Gesloten voor reacties.