loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Weerpatroon wel degelijk veranderd ondanks onzekere sneeuwverwachting

check ook eens

80 Reacties

 1. maarten schreef:

  Die foto van hajo.
  Is bijna het zelfde als ik hier in purmerend uit het raam kijk ik heb alleen geen badkuip in me tuin staan.haha.

 2. Skiwi schreef:

  Eh… Wat bedoel je met die laatste kaart eigenlijk? En vooral: waarom zit je daar al 20 jaar mee???

 3. Oelie schreef:

  mooi duidelijk bericht. TOP!! we duimen lekker door. Alleen wat valt je zo op bij de laatste plaatje?

 4. Frederic schreef:

  Haha, Heb ik jullie te lang in spanning gelaten? Lees nu dan maar snel bij.
  Bericht nu helemaal klaar.

  • Roy schreef:

   Ik wens jou alvast hele mooie en fijne dagen in Oostenrijk! Geniet er maar van en de verse sneeuw daar is je gegund. 🙂 Als dat laatste daadwerkelijk het geval blijkt te zijn, ga ik niet meer vooraf boeken. Dan ga ik wachten. Hoe sneeuwzeker is het woordje sneeuwzeker nog waard in de ‘reisgidsen’ dan? Sterker nog.. kunstsneeuw zal dan in de Alpen over 10 a 20 jaar de gewoonste zaak van de wereld zijn met in de komende jaren aanleg van grotere spaarbekkens en enorme uitbreiding van sneeuwkanonnen/lansen. Gaat een skigebied er niet in mee is het ten dode opgeschreven. Zou het? Denken we er nog aan als het volgend jaar begin december wekenlang dumpt in de Alpen? Wel denk ik dat Uni’s nu meer onderzoek zouden moeten doen naar kunstmatige besneeuwing. Vooral de efficientie moet flink omhoog.

  • Oelie schreef:

   thanx!!! en een heel plausibele verklaring! Fijne vakantie.

 5. erwin schreef:

  Frederic, ik kan het toch niet laten hier te reageren. Bericht wat je schrijft klopt uiteraard gezien vanuit de oper runs. Kijkend naar het gfs ensemble zien we woensdag 4 januari echter redelijk veel members voor sneeuwval in de N-Alpen gaan hoewel de oper er niets van wil weten.Misschien dat ik me hier toch maar eens ga focussen op de ensemble analyses die ik 6 keer per etmaal doe waarbij ik de hoofdrun dan buiten beschouwing laat. De opers gaan namelijk vaak alle kanten op en dan krijg je toch een wat vertekend beeld. Dan hou ik me idd weer niet aan mijn woord door geen bijdragen meer te doen maar ik denk dat er toch wel behoefte is aan een ensemble analyse om een volledig beeld te krijgen. Die ga ik dus toch 4 keer per dag doen voor de gfs. Zowel korte ensemble analyse LL als Alpen. Om 13u volgt de eerste.

  • erwin schreef:

   Maw ik maak periodiek een korte ensemble analyse die ik vergelijk met vorig ensemble waarbij ik de hoofdrun als enkelvoudig member niet specifiek bespreek. Dat laat ik hier aan de berichtenschrijvers.

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Hier is zeker interesse voor. En maak het concreet. Niet het ensemble is verbeterd in vergelijking met de vorige run, maar het hoog ligt westelijker, de stroming is noordelijker, 60% van de leden gaan voor stuwingsneeuw tegen de Noordwest-Alpen.
   Kijk je ook naar CMC, of alleen naar GFS?

   • Leo schreef:

    Lijkt me wel wenselijk om een volledig beeld te krijgen: ook ECMWF en CMC graag. Met de wiskundige achtergrond van Erwin wellicht ook een idee om eens bij te houden / uit te zoeken welk model het beste presteert.

 6. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Heel mooi en interessant bericht Frederic!!Geniet van je welverdiende vakantie in het mooie Altausse en wat een mazzel heb jij met die verse sneeuw aldaar.Op naar de gfs6h die nu loopt

 7. Frederic schreef:

  Ondertussen is d mist hier bij me thuis (Meensel-Kiezegem) even beginnen uitsneeuwen. Nu komt het zonnetje er alweer door, en dat bij een mooi winters beeld:

 8. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Het Canadese weermodel laat het weerpatroon ook omkiepen vanaf 6 januari 2017. Op 6 en 7 januari daalt er minstens 40 cm sneeuw neer op de Haute Savoie en de Savoie. Vooropgesteld dat het hoog niet oostelijker dan Ierland komt…

 9. Jesse schreef:

  Gfs komt er alweer bijna aan, wie kijkt mee?

 10. Erwin schreef:

  Hoofdrun 00 gfs was een redelijkk eigenwijs Petertje binnen het ensemble dat het koufront niet snel genoeg liet doorstoten naar de Alpen door de snel toenemende hogedruk invloed. Aangezien veel members in het gfs 00 u wel voor sneeuwval gaan (geen grote hoeveelheden overigens) op woensdag 4 januari zullen we dit in de gfs 06u waarschijnlijk ook weer terugzien, mogelijk dus ook in de hoofdrun.
  Voor een compleet beeld zal ik dus voortaan alleen focussen op de ensembles. zowel LL als Alpen.
  Liever een slechte hoofdrun en goed ensemble dan omgekeerd uiteraard. GFS 00 ensemble was voor de LL ook trouwens hoopvol op lange termijn.

 11. Spyfromthesky schreef:

  Het valt mij al jaren op dat vaak bepaalde weermannen hun voorspelling doen en dan nemen ze de term “een vuile winter” mee. Nou, dat is het toch al jaren niet meer! En als Frederic dan met een dilemma zit om te kunnen verklaren, dat krijgen we gewoon droge winters over het algemeen. Nou ja, als het dan toch niet meer koud genoeg is, dan bevalt de winterdroogte me wel in de LL , dan veel wind en regen.

  Spyfromthesky(Arnold)

 12. Frans schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/1483005802za7.JPG

  EC pluim van vanmorgen laat vanaf zaterdag 7 januari een tweespalt zien van de mogelijkheden, of het blijft kwakkelen (rode lijntje) of we gaan de winter in (blauwe lijntje). Het gemiddelde is licht dalend maar daar gaat bijna geen scenario in mee

 13. Roland Bodegraven schreef:

  @Frederic. Altaussee daar heb ik 30 jaar geleden leren skien. Op de Sandling en de Loser. Lang lang geleden. 🙂

 14. Thomas schreef:

  In de nieuwe GFS wordt de Haute Savoie gewoon even gered in de nacht van dinsdag naar woensdag! Dat is goed nieuws met mijn vertrek aankomende zaterdag richting Grand Massif!

  • Robert schreef:

   Jep zie het. Toch geeft het me nog niet alle vertrouwen. Kans dat de neerslag ook echt doorkomt blijft onzeker. Word beetje now casten op die dag gok ik zo

 15. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Het hoog word nu in de gfs6 minder westwaarts berekend midden volg week(op144h) dus hoopvol voor neerslag in de alpen,Gfs6 dus voorlopig beter in het spoor van ecmwf dan zijn voorganger

 16. Spyfromthesky schreef:

  De GFS run in wording 06Z voor de L.L. is geen schaatsrun. Interessant zou kunnen wezen dat op de langere termijn, rond 5 januari eens koudere luchtmassa’s ten noorden van Nederland aanwezig zijn.

  Willen we echt winter krijgen dan zou in de Benelux en Duitsland het ook eens beginnen met sneeuw.
  Maar schiet een noordelijke laag wel een bres in het bolwerk.
  Samenvattend, wellicht kansen doordat er (eindelijk) eens een ander patroon mogelijk is.

  Dus wie weet wel een omslag rond 5 januari 2017!

  Spyfromthesky (Arnold)

 17. erwin schreef:

  Gfs 06 u hoofdrun komt met een bak droge sneeuw voor de LL op 8.1 Depressie lijkt over zuid nederland ZO te trekken.

 18. Spyfromthesky schreef:

  Jeetje zeg, het einde van GFS, oeps mag het één keer uitkomen. Ja, dat kunnen kansen worden. West Europa in de vrieskist. Tja, het is maar een run. Maar wel eentje met vergezichten!

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Snowman schreef:

   In deze run giet ut oan. Dat zou zeker schaatsen worden

   • Spyfromthesky schreef:

    Met zulke temperaturen is twee dagen al op het ijs volgens mij. Laten we hopen dat het eens uitkomt en dat het tijdig met sneeuw begint en ook tijdig ophoudt met de sneeuw.

    IJsvorming willen we zien.

    Spyfromthesky (Arnold)

 19. Ab schreef:

  Heb ik ff pauze op werk zit ik gauw de GFS 6u run te bekijken man wat een extreme winterkou voor de LL na 6/7 januari..
  Brrrrrr hoor -14gr overdag. 😉
  Wel heerlijke voorpret hoor 😀
  Zal wel een koude uitbijter zijn in de pluim maar toch leuk om zulke wilde winterkaarten te zien. Zie je niet vaak zo erg wild 😉

 20. Frederic schreef:

  En we zouden het haast vergeten door al die kou. Maar als de GFS06 uitkomt ook dikke sneeuw voor de Franse Alpen 😉

 21. Frederic schreef:

  Ja, in bericht had ik het nog over poolwervelsplit op +240h vooruit bij EC die bijna voltrokken was. Het verdere vervolg van GFS06 zou daar dan een gevolg van kunnen zijn

 22. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Hoe laat is de GFS Parallèle 6 uur run te zien? En hoe groot is het percentage leden dat de operationele run van GFS 6 uur ondersteunt?

 23. Wim schreef:

  Ijzige temperaturen voor Twente, alsdit zou uitkomen!!
  http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

 24. Maurice schreef:

  Hier (Leimuiden) op dit moment nog -2,8 in de auto!!!! Go winter GO

 25. Martijn sonnenberg schreef:

  naast alle superlatieven over deze run (waar ik Erwin’s mening o zich over deel, wellicht wat minder focussen op de hoofdrun en wat meer naar ensemble kijken)…. Mooi weerbericht Frederic! Feitelijk dus niet zo heel veel veranderd in het weerpatroon, alleen is de hoge drukopbouw nu ten westen van europa in plaats van pal erboven 😉 Laat dast dan ook maar een maandje doorgaan !! (zoals ik gisteren al opmerkte, als de gebieden iedere 3 dgn 25-30 cm sneeuw krijgen zijn ze het na 3 weken ook wel zat 😉 )

  over de gfs 06 run. Wat wordt daar voor vreselijk monster bij de Azoren op de kaart gezet??

  http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=324&mode=0

 26. Remko schreef:

  Geweldig deze analyses en positieve ontwikkelingen. Echter, jullie weten het wel. Maar de voorpret is er. Laat het nieuwe jaar het dan maar doen. Ik heb mijn reserves gezien de ervaringen van vorige jaren en afgelopen weken .

 27. Roy schreef:

  Gloeiende… Ik kan al bijna niet meer juichen van het slaaptekort door alle sneeuwstress maar mijn lach werd steeds breder tijdens het verversen/doorklikken!!!! GFS06h hoi hoi hoi hoi hoi 🙂 Hoop doet (opnieuw) leven!

 28. Menno schreef:

  Prachtige run voor de ll. Voor de alpen aardig maar ook niet geweldig: vrij droog. Naar het ensemble kijkend zie je dat de run voor de ll een echte koude uitbijter is en dus weinig waarde heeft. Voor de alpen is de run wat representatiever maar na 8 januari ook vrij laag in het ensemble. Verder merk je op dat het ensemble voor de alpen en stuk kouder is geworden in vergelijking met vanochtend. Zo blijkt dat ensembles ook maar relatief zijn.

 29. Menno schreef:

  Hoewel de hoofdrun van GFS 06h eigenlijk geen sneeuw berekent voor 4 januari, zijn de kansen in het ensemble wel gestegen. De hoofdrun is een uitbijter in zijn neerslagberekening. Onder andere in het luchtdrukensemble van noord-spanje blijkt dat de hoofdrun strak onderin zit. Dit met het gevolg dat de neerslag naar het oosten wordt weggedrukt, zoals Frederic in zijn bericht hierboven uitlegt.

  • Menno schreef:

   Bergfex ziet de sneeuw voor 4 januari in ieder geval wel zitten en berekent 85-90 cm sneeuw voor Lech 🙂

  • erwin schreef:

   Idd licht gestegen, zeker voor de Westelijke Alpen. Voor de LL is de hoofdrun 06 vanag 9.1 een extreme uitbijter. Daarnaast zie ik wat oplopende ( bovenlucht)temperaturen in de UGB die we in het gfs 00 nog nauwelijks zagen. Zie 850hpa temperatuur.

 30. Huub Jacobs schreef:

  Snap er echt niks meer van.
  Ga 9 januari weekje naar Voralberg, komt er nu wel of geen sneeuw? beter annuleren?
  Verblijven in Schoppernau

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Mooie locatie huub .daar gaat zeker sneeuw vallen volgens de modellen tot op dat niveau.dus gaan .Heerlijk gebied daar trouwens heb er leren skien! Supet mooie omgeving en smeeuwzeker..sneeuw vanaf 5januarie dus net op tijd

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.