Het is even wennen na weer een schitterende warme skidag in Kleinwalsertal. Gisteren was ik er live op Facebook. Hoe schitterend toen nog het weer. Nu regen wat in de loop van de dag sneeuw moet worden. Helaas niet wakker geworden met sneeuwvlokken. Had een skitoer willen doen… maar nu eerder toch ietsje eerder richting huis.

Wel leuk om nog even te kunnen delen hoe het is begonnen te sneeuwen in Kleinwalsertal voor Gästehaus Amely rond het middaguur.

Gisteren naar Oberstdorf gereden om ook die kant van het uitgestrekte skigebied te zien. En meteen ook van boven. Een volger van Wintersportweerman.nl was per toeval met twee vrienden ook bij de Nebelhornbahn. Ze kregen het avontuur van hun leven. Bij mij meteen op stip een van de mooiste vlieggebieden van de Alpen! Kom zeker terug. In Kleinwalsertal zelf is het voorbehouden aan leden van de lokale vliegschool. Maar hier is het skiën en freeriden ook zo tof dat ik er liever met de voetjes op de grond blijf afgezien van een mooie jump op zijn tijd.

Cescia laat nog eens zien hoe mooi het was gisteren in Montafon. Waar het minder fraai was gisteren was in het oosten van Turkije…

Even een blik op de weerkaart waar dat vandaan kwam…

Duidelijk even weer het yang bij het yin van ons mooie weer in West- en Centraal-Europa.

We weten dat het mindere weer in Oostenrijk 4 dagen aanhoudt. Dan zijn we vrijdag weer terug bij een perfect hogedrukgebied midden over Europa. Dat houdt enkele dagen stand. Zeker tot over het weekeinde….

…. en dan wordt het interessant. Hierboven twee berekeningen van het Amerikaanse model voor hoe het verder zou kunnen gaan. De een toont een teflon hoog en de ander een arctische uitbraak. Geen pijl op te trekken dus.

Als de Arctische uitbraak komt zou het in Nederland en België twee dagen kunnen sneeuwen! En dan gaat het over in een soort Scandihoog met veel warmte uit Rusland onze kant op. Ja het tijdperk van de Siberische koude is voorbij.

In het Amerikaanse model vanochtend is het zelfs een dubbelklapper: ook op 31 maart komt er al sneeuw langs in Nederland. De 1 aprilgrap is terug van weg geweest.

Hierboven zie je het in het ensemble. 35% kans op een ietsje pietsje droge sneeuw op 31 maart. Daarna meer neerslag met kleinere kansen op sneeuw. En praktisch geen zicht op een snelle warme start van het voorjaar.

Voor de afwisseling ziet het Europese model de Arctische uitbraak op 3 en 4 april ook zitten vanochtend.

Het Europese model is waarschijnlijk iets realistischer. Lage sneeuwkans. Meer regen. Geniet vooral even van de mooie laatste dagen van maart!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

47 reacties

Gesloten voor reacties.