Het is even wennen na weer een schitterende warme skidag in Kleinwalsertal. Gisteren was ik er live op Facebook. Hoe schitterend toen nog het weer. Nu regen wat in de loop van de dag sneeuw moet worden. Helaas niet wakker geworden met sneeuwvlokken. Had een skitoer willen doen… maar nu eerder toch ietsje eerder richting huis.

Wel leuk om nog even te kunnen delen hoe het is begonnen te sneeuwen in Kleinwalsertal voor Gästehaus Amely rond het middaguur.

Gisteren naar Oberstdorf gereden om ook die kant van het uitgestrekte skigebied te zien. En meteen ook van boven. Een volger van Wintersportweerman.nl was per toeval met twee vrienden ook bij de Nebelhornbahn. Ze kregen het avontuur van hun leven. Bij mij meteen op stip een van de mooiste vlieggebieden van de Alpen! Kom zeker terug. In Kleinwalsertal zelf is het voorbehouden aan leden van de lokale vliegschool. Maar hier is het skiën en freeriden ook zo tof dat ik er liever met de voetjes op de grond blijf afgezien van een mooie jump op zijn tijd.

Cescia laat nog eens zien hoe mooi het was gisteren in Montafon. Waar het minder fraai was gisteren was in het oosten van Turkije…

Even een blik op de weerkaart waar dat vandaan kwam…

Duidelijk even weer het yang bij het yin van ons mooie weer in West- en Centraal-Europa.

We weten dat het mindere weer in Oostenrijk 4 dagen aanhoudt. Dan zijn we vrijdag weer terug bij een perfect hogedrukgebied midden over Europa. Dat houdt enkele dagen stand. Zeker tot over het weekeinde….

…. en dan wordt het interessant. Hierboven twee berekeningen van het Amerikaanse model voor hoe het verder zou kunnen gaan. De een toont een teflon hoog en de ander een arctische uitbraak. Geen pijl op te trekken dus.

Als de Arctische uitbraak komt zou het in Nederland en België twee dagen kunnen sneeuwen! En dan gaat het over in een soort Scandihoog met veel warmte uit Rusland onze kant op. Ja het tijdperk van de Siberische koude is voorbij.

In het Amerikaanse model vanochtend is het zelfs een dubbelklapper: ook op 31 maart komt er al sneeuw langs in Nederland. De 1 aprilgrap is terug van weg geweest.

Hierboven zie je het in het ensemble. 35% kans op een ietsje pietsje droge sneeuw op 31 maart. Daarna meer neerslag met kleinere kansen op sneeuw. En praktisch geen zicht op een snelle warme start van het voorjaar.

Voor de afwisseling ziet het Europese model de Arctische uitbraak op 3 en 4 april ook zitten vanochtend.

Het Europese model is waarschijnlijk iets realistischer. Lage sneeuwkans. Meer regen. Geniet vooral even van de mooie laatste dagen van maart!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

47 reacties

Gesloten voor reacties.