Hierboven de pluk bewolking die op dit moment nog sneeuw brengt in een groot deel van Nederland. Uitgezonderd Friesland en Groningen. Je zou denken: de weergoden hebben echt het beste voor met onze elfstedentocht, maar vanochtend vertellen de modellen een heel ander verhaal. Voor we daarnaar kijken noem ik even dat van al onze weerpro’s (we zijn weldra groter dan KNMI en Meteoconsult qua personele bezetting) Erwin met de overvloedige schaatsfeest verziekende sneeuwval zijn tweede BV tegen de weergoden heeft gescoord (zie hier de wedstrijdpagina)! Gefeliciteerd. Zelf had ik de sneeuw met dit bericht goed in de peiling, maar een dag later ging ik toch weer uit van minder sneeuw. Erwin daarentegen “stond boven de modellen” en redeneerde gewoon dat met zo’n warme Noordzee en zo’n mooie bewolkingskrul er gewoon meer moest gaan vallen langs de kust. Had ie het aangedurfd om 10cm voor Nederland en een totale verkeerschaos te voorspellen had ie nog meer punten gescoord.[dc_slider slider=”9430″ captions=”true”]Voor het eerst vanochtend zitten ECMWF en GFS helemaal op een lijn en wat voor een lijn is dat? Het is al eerder in de reacties genoemd: de beruchte winter van 1979 was er een met soms strenge vorst maar regelmatig ook wat lichte dooi en vooral veel sneeuw en soms ijzel. Voor het eerst begin ik dat scenario nu een beetje serieus te nemen. Hierboven de kaarten van het Europese en het Amerikaanse model voor 25 januari. Een kleine depressie trekt net ten zuiden van Nederland langs of dringt zich net zoals vandaag naar het noorden op.

Tussen nu en dan zitten in die berekeningen nog twee tot vier momenten waarop dat gebeurt. Zie de zwarte piekjes tussen 21 en 26 januari hierboven (grafiek voor Midden-Nederland). Dat is de GFS berekening maar de ECMWF doet dus precies hetzelfde. We kunnen dus zo maar dat wat we vandaag zien in serie gaan zien.  

sneeuwkaart2301

Europa gaat er dan zo uitzien. Over de Alpen hoeven we het niet te hebben: geweldige sneeuwrijke condities als de zon er maar af en toe doorheen prikt en met dit nieuwe scenario ook niet té extreem koud (dwz de -25°C blijft voor de skidorpen buiten beeld). Ardennen en Sauerland beter dan ooit. En dan Groot-Brittannië, het land waarvan klimaatwetenschapper Dr. Viner in 2000 nog zei: “Binnen enkele jaren zullen kinderen niet meer weten wat sneeuw is”. Say no more.[dc_slider slider=”9437″]Ik denk dat we nu meteen ook moeten schakelen van 11-stedenkoorts naar vooruitzichten van ultieme sneeuwpret! Thuis in de Lage Landen en in de meer bekende wintersportgebieden. Heb net mijn stoepje in Krommenie schoongeschept en het is de allermooiste fluffy powder. Hier nog maar 5cm, maar wat gebeurde er gisteren in La Gourette in de Franse Pyrenees Atlantiques? 40cm sneeuw in één uur?? Hun facebook pagina staat er vol van.

En check vooral de Europese buienradar en je weet dat het er minstens tot 11 uur vanochtend opnieuw aan het dumpen is. Ververs deze pagina en volg het op bovenstaande webcam.

Afsluitend wil ik nog wel even noemen dat er alsnog wel kansen op een elfstedentocht zijn: in Friesland is nu nog niets gevallen en komt er een serie – mede door de sneeuw elders – koude nachten. Als het daarna weer sneeuwt op het ijs kun je het er machinaal afvegen. Hierboven de webcam van de provinciale zeilvereniging de wielen bij Leeuwarden vanochtend (actueel beeld hierr).

Voor de discussie onder de weerpro’s zie dit nieuwe bericht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

79 reacties

Gesloten voor reacties.