Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

Weermodellen verdwalen in de meteofiction van Europese winter

check ook eens

53 Reacties

 1. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Mooi en leuk bericht wederom Jorne! Ook duidelijk uitgelegd wat betrefd de kansen voor de ll .Hopen dat het onze kant op valt

 2. Ab schreef:

  @Daniel en @Koninks, hier een linkje en kan je goed zien dat het gemiddelde duidelijk is afgekoeld bij EC. Iemand houd de score bij vwb meteofiction termijn en dan het gemiddelde.
  Van rechts naar links zie je de gemiddeldes van de EC pluimen van afgelopen dagen.
  Die van vanavond zelfs een negatieve afwijking op dag 11 tot 15 😉
  Ook op dag 6 tot 10 afgekoeld t.o.z van andere EC pluimen dus geen uitstel zoals sommige denken na het zien van een mindere oper run
  https://www.weerwoord.be/m/2458602

  • kristof schreef:

   Begin Februari scandihoog en schaatsen.De bbq man geloofd erin zei enkele winters geleden bbq met kerst toen iedereen zei dat het winter ging worden.

  • Maarten schreef:

   Het gaat niet alleen om de temperaturen an. Het gaat ook om de setting. Van sommige settings weet je dat het van korte duur is. Ondanks de koudere pluim vind ik de algehele setting toch minder worden op basis van de kaarten die ik gezien heb. De hoge druk in het verboden gebied komt niet of wordt uitgesteld is mijn gevoel.

  • Jorne schreef:

   Mooi overzichtje!

  • Maarten schreef:

   Temperaturen zeggen niet alles. Het gaat op kansen op echt winter met een setting die stevig winterweer toelaat voor langere tijd. Die settings zie ik minder terugkomen of uitgesteld worden.

   • Ab schreef:

    Gewoon geduld hebben Maarten. Echt diep winterse runs van EC of GFS hoofdruns heb ik nog niet gezien met uitzondering van de Para die de laatste tijd vaak te koud uitpakt gezien de pluimen.
    SSW gaat z’n werk nog doen en dat was eerder deze winter niet het geval zoals in november met ie toe mogelijke kou dat niet kwam uiteindelijk. Alle lange termijn prognoses geven voor de komende weken koudere weer op dan normaal voor west-Europa en vooral op basis van de huidige SSW

   • Ab schreef:

    Uiteindelijk ben je wel afhankelijk van de temperatuur op waarnemingshoogte 😉

   • Koninks schreef:

    Dan volg jij de pluim niet dagelijks Maarten??

  • Daniel (Heerhugowaard) schreef:

   @Ab klopt, zo lees ik het ook. Ik verwacht van de SSW ook nog het nodige wat in die periode “van kracht” wordt. Spannende tijden zo!

  • Koninks schreef:

   Was het al met je eens ab

 3. Eric | schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20190112_124948.jpg[/img]

  Ook even een berichtje va de schepers vanuit het Brixental…man man man wat kan die Stefan scheppen. Hij gaat maar door….. Hij is niet te stoppen, 3 caravans gedaan vandaag. Natuurlijk gaat het wel eens niet en dan horen ze hem in Kirchberg en Westendorf vloeken maar over het algemeen is zijn humeur te zonnig…zeker voor de gevallen sneeuw. Maar dit is zoals winter bedoeld is volgens Stefan. Hele groepen mensen hebben de camping weer bevolkt. Komt ook dat wij toch wel behoorlijk aan de bel hebben geklingeld dat de nood erg hoog is en dat caravans leeg geschept moeten worden anders gaan er zeker volgende week vervelende dingen gebeuren. Nu al zien we caravans waarvan wij denken die gaan het niet uithouden maar genoeg hierover…..

  We laten jullie ook maar een VIDEO zien waarbij Stefan helemaal in zijn winterelement is.

  https://youtu.be/8rdLpv9xZqY

  • Jorne schreef:

   Top mannen! Laten we hopen dat het meevalt dit weekend, ja of niet natuurlijk

   • Eric | schreef:

    Jorne het was absoluut grote noodzaak om te gaan scheppen. De beelden die je ziet van de caravan waar Stefan opstaat dat viel nog wel mee. Afgelopen zondag hebben we nog de caravans totaal leeggeschept…… Donderdagavond waren we terug. De pijpjes van de gaskachel die boven het sneeuwdak uitsteken waren totaal weg. en dat binnen 4 dagen. Die pijpjes zijn al snel zo n 80 cm hoog dus je raad al hoeveel sneeuw is gevallen ..meer dan 1 meter. Ik had zelf een probleem met de pijp want door verschuiving ook nog eens van de sneeuw was pijpje eraf. Gevolg…. sneeuw lag in de gaskachel beneden waar je niet bij kan…dat was weer bevroren en mijn gaskachel ging niet meer aan….. maar altijd een backup…leve de zibrokachel. De volgende ochtend de gaskachel weer aan en die deed het weer…alles was weer ontdooid.

    Maar bij de neerslag die komt….natte bende onder de 1300 meter vrees ik echt voor heel veel caravans maar zeker ook huizen waar er niet is schoongemaakt die gaan kraken. Ik hou het nieuws in de gaten maar hoop zeker niet op vervelende dingen…maar dat is het zelfde hopen dat er hersenloze buiten de piste gaan skiën…ook dat zal gebeuren en er gaan komende week zeker weer slachtoffers vallen….. moeten we daar rouwig om zijn…wel voor de nabestaanden maar niet voor de personen die het betreft….. overigens is mijn opmerking gebaseerd op mensen die moedwillig zich buiten de pistes begeven..

  • jeroen schreef:

   Eric en Stefan, jullie winter kan gewoon niet meer stuk; wat zeg ik, voor 4 winters al bij elkaar geschept en nog niet klaar.
   Als het zo loopt dan ben je in april nog niet uitgeschept.

  • Koninks schreef:

   @eric dat was jou plaatje toch in RTL 4 nieuws

 4. Chris schreef:

  Momenteel in kwt het sneeuwt al lekker weer nu, top dagen al gehad ondanks de hoeveelheid sneeuw, ben benieuwd hoe komende 2 dagen wordt en wat er valt.

 5. Hans schreef:

  Eerst komende dagen de sneeuw(cams) maar volgen in de Alpen…….

 6. Jorne schreef:

  Hier is het ook weer begonnen!

  • Hans schreef:

   Dat werd tijd! Misschien morgen scheppen? 😛

  • Eric | schreef:

   Het sneeuwt weer als een dolle dat wordt morgen weer scheppen….. Jorne kun je het doordeweeks doen nemen we het volgend weekend weer over?

   • Jorne schreef:

    Hajo betaalt goed, je zal met een goed aanbod moeten komen!

    • Eric | schreef:

     Wat crowdfunding al niet kan doen 🙂 Maar het is je gegund en je valt met de je neus in de boter. Meestal is het in Hopfgarten net ff wat minder dar in het Brixental maar het scheelt ook 200 meter…… en dat is best veel. Maar over een dag of 8…ff een rondje SkiWelt?

     • Jorne schreef:

      Ja ik ben me ervan bewust dat dit alles behalve normaal is voor het Brixental. Hier zitten we gelukkig ook net 200 meter hoger dan Hopfgarten, kan misschien wel het verschil maken morgenavond.
      Ik ski graag eens een middagje met jullie mee! Laat maar weten wanneer het kan, ik ben flexibel

 7. joke,riederalp schreef:

  Net begonnen met sneeuwen,jachtsneeuw met veel wind en nu min 6 graden.Het lijkt pas dinsdagochtend te stoppen.We zullen het zien.

 8. Hans schreef:

  Jorne/Hajo….staat er nu bij jullie een grote touringcar voor de deur?

 9. Hans schreef:

  Gfs 12 goed bezig, van wind uit noord voor LL tm 264h, sneeuw Alpen en GenuaTief

  • Jorne schreef:

   Voor de Alpen weer een nieuwe sneeuwmarathon volgens deze run. LL beetje in de drek met sneeuwkansen

   • Kris Mampaey schreef:

    ons weekje Samoens vanaf 20/1 ziet er beter en beter uit. Geen Oostenrijkse toestanden (gelukkig) maar de komende 24 uur toch een half metertje erbij. Toch wel benieuwd.

 10. Ben nou toch wel weer een beetje teleurgesteld hoor, niet in het bericht zelf maar in de vooruitzichten.
  Wil toch maar weer telkens net niet lukken voor winterweer in de LL.
  En ja, enorme hoeveelheden sneeuw in de Alpen is geweldig maar hebben we niks aan vanop 850km afstand.
  Hopelijk toch nog een periode met winterweer voor de LL deze winter liefst.

  • Mark (Breda) schreef:

   Uit de jaarlijkse huisvogeltelling kwam ookdit jaar de dodemus weer als meest getelde vogelsoort naar voren. Met name onder WSWM-volgers met een wens voor een LL-winter kwam de dodemus in verhouding erg vaak voor.
   De verwachting is dat de dodemussen ook komende 2 tot 3 maanden nog oververtegenwoordigd zullen blijven met uitzondering van de meteofictietellingen.

   #dodemus.
   #ooitlukt het

 11. Ab schreef:

  EC 00z run laat opnieuw vanaf 144h vooruit een hogedrukje opbouwen ten noorden van de LL en ten westen ervan duikende laagje dat richting Frankrijk koerst. Vervolgens op 168h vooruit wint het hoog terrein en zitten de LL in een niemandsland met koude bovenluchten (-8gr)
  En ook op 192h vooruit nog altijd onder een rug van hogedruk boven west-Europa naar het noorden toe uitbreidend en aan de grond dan vrij koud bij EC 00z met weinig stroming.
  Totaal anders op die termijn vergeleken met GFS 00z run. Veel minder depressie invloed bij EC
  Hier de kaart https://www.mupload.nl/img/hwhqhn48.gif

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Idd mooie run van Ec Ab !! Dit zien we graag.Mooie laatste kaart ook zeg .Gfs vind ik niet geloofwaardig vanmorgen

  • Ab schreef:

   Ook in het vervolg houdt het hoogje stand met kern ten NO van de LL en vanuit het NW opnieuw duikende laagjes richting Frankrijk onderlangs dus bij de EC 00z run. LL blijvend dan in de kou en zelfs nog kouder op de laatste kaarten
   Hier de laatste kaart van EC 00z run. Duidelijk een zuidwaarts gerichte straalstroom waardoor de depressies naar het zuiden zakken. En ten noorden en oosten van de LL hogedruk
   https://www.mupload.nl/img/0tf9gyw9y.png

   • Ab schreef:

    Koude EC oper run na het bekijken van de 2m kaarten. Overdag vanaf 20 januari rond of iets onder nul en in de nachten op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst voor de LL
    Straks maar eens de pluim weer ff bekijken

  • Maurice schreef:

   Omslag nog steeds zoals al dagen?? Rond 20-1
   SSW ?

   • Ab schreef:

    Ja nog steeds @Maurice. SSW begeon op 1 januari en is nog steeds gaande en de uitwerking ervan is 3 weken later dus omslagpunt idd na 20 januari.
    Ook veel lange termijn modellen laten dat zien in hun prognoses zoals de EC 30 daagse of CFSv2 model dat de komende weken kouder uitpakken dan normaal tot mogelijk afwijkingen van 3gr onder normaal. En dat door de mogelijke effecten van de huidige SSW

 12. paco37 schreef:

  Ecmwf toch prima hoor, we glijden mooi af naar kouder weer met kansen op nog meer.

 13. Ab schreef:

  En GFS pluim 00z blijft voor winterweer gezien het ENS gemiddelde (zwarte lijn) gaan ondanks opnieuw een mindere hoofdrun in de meteofiction termijn. Hoofdrun is de groene lijn dat wat aangedikt is.
  Hier de pluim voor Hengelo (oost-NL)
  https://www.mupload.nl/img/eoj7ewag.png

 14. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/38580625-99F8-4BB4-BC20-B0FF042CEC0F.jpeg[/img]
  We gaan Oosterijk niet inhalen, maar als dit tot dinsdag blijft doortetteren…….wind uit het oosten en min 5 graden.

 15. Jorne schreef:

  Oei hier op de Penningberg zitten we al met natte sneeuw, er moet niet te veel regen gaan vallen hoor 😉

 16. Ab schreef:

  EC pluim van 00z blijvend koud vanaf 19/20 januari voor midden NL. Met dan overdag meest iets boven nul en nacht op uitgebreide schaal lichte vorst en mogelijk ook matige vorst gezien de EC oper run. Wel nog altijd spreiding en onzekerheid over hoe koud het gaat worden. Maar i.i.g geen zachte toestanden eerder koudkwakkelen met potentie tot echt wintersweer aldus het ENS gemiddelde
  https://www.mupload.nl/img/foz0or.png

 17. Jimmy schreef:

  Ik ben van plan last minute morgen of dinsdag naar Oostenrijk te gaan. Hoe gaat uitpakken allemaal. Ik verwacht veel zon vanaf woensdag tot zondag. Wat zijn de kansen?

  Groet
  Jimmy

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.