De databese voor mooie plaatjes wordt goed gevuld deze dagen. Het is aan de lopende band mooie plaatjes schieten als het zonnetje er even doorheen komt in Skiwelt. Vandaag veel omgevallen bomen gezien door het gewicht van de sneeuw. Pas later op de dag zagen we de zon, vanaf vanavond sneeuwval, alweer.

Oh maar mij hoor je echt niet klagen hoor, laat het nog maar 2 maanden sneeuwen. Klagen mogen ze ook niet in Val Gardena als dit je zonsondergang is maar toch zouden ze daar iets kunnen zeggen over de beperkte sneeuwval. Hajo noemde vanmorgen al de twijfelachtige voorspelling van sneeuw voor Val Gardena dit weekend. Ik kan amper geloven dat er een hoeveelheid van 20cm sneeuw zover over de hoofdkam heen wordt geblazen. Ik zet eerder in op een centimeter op 5 maar zie graag die 20 vallen!

Waar ze niet malen om 15cm verschil dit weekend is in Vorarlberg bij Kleinwalsertal en Montafon. Hierboven zien we een foto uit Wald am Arlberg waar de vader van Roland met wat vrienden noodgedwongen die kant op is gegaan om hun caravan te redden van een witte dood.

Daar om de hoek de Furkajoch, de webcam die sinds gister weer beeld gaf zal vanaf vanavond weer verdwijnen net als de meetlat. Wanneer zouden we die weer gaan zien? April ofzo? Zou wel echt komisch zijn.

Overal in Oostenrijk werd het dus even helder vanmiddag wat zorgde voor schitterende zonsondergangen. Zell am See springt er dan natuurlijk al snel uit, wat een mooie gloed over het meer!

De heldere middag zorgt ook voor een heldere hemel en zien we dus sinds lange tijd weer eens sterren. De Rudolfshutte geeft een bijzonder mooi nachtbeeld. Maar voor hoe lang? Daar tellen ze er weer een krappe meter bij op…

Afsluitend de uiterst zuidelijke Franse Alpen waar ze ook al heel lang geen verse sneeuw hebben gezien. De pistes prima, maar voor het gezicht zou Isola 2000 best wat sneeuw willen hebben. Het kan hier ontzettend los gaan, laten we het hopen! Ook in persoonlijk belang want in maart doen we naar alle waarschijnlijkheid de jaarlijkse vriendentrip naar het bruisende Risoul 😉

Met de komende dump vallen ze helaas weer buiten de boot, de noordelijke Franse Alpen krijgen wel een lekkere hoeveelheid freshies. En wat een bizarre aantallen voor de hogere pieken van Zwitserland en Vorarlberg… Nieuwe extreme lawinesituatie in de maak, er valt zware nattere sneeuw op droge lichte sneeuw dus dat maakt het gewicht op een mogelijk zwakke laag nog groter. Vooral tussen de 500 en 1300 meter moeten ze vrezen voor dit soort situaties. Boven de 1300 meter zal het allemaal droge sneeuw blijven.

Voor Oostenrijk komt het ICON met net zo gestoorde aantallen, bijna overal een meter nieuwe sneeuw. Het ICON zet wel vrij hoog in hoor, GFS en EC zitten lager. Die meter gaat echter zeker wel gehaald worden. Of de meter ook meetbaar gaat zijn zal mij benieuwen, de nieuwe zware sneeuw zorgt er ook voor dat de oude droge sneeuw snel inzakt. De zware natte sneeuw of zelfs regen zal zondagavond/nacht vallen dus hopelijk zien we er weinig van, maandagochtend bijna overal weer sneeuw. Alle disclaimers genoemd hebbende: Er gaat een nieuwe hele dikke dump voor de hele noordwest- en noordkant vallen.

Na de dump die dinsdag de 15e z’n laatste vlokken los laat is er dan eindelijk rust voor de Alpen. Hierboven het ensemble voor centraal Zwitserland maar redelijk representatief voor de gehele Alpen. Nog wat temperatuurschommelingen maar de extreme neerslagpieken liggen op afstand. Alle wegen weer open, lawinegevaar wat omlaag en vitamine D. De Para heeft alweer mooie plannen, zien we zo weer terug!

Ik plak voor de gein even de tweede helft van de 14-daagse van weerplaza. Waarschijnlijk gebasseerd op een ensemble gemiddelde van een van de twee grote modellen. Nou als dit het gemiddelde is hebben we zeker interessante kansen.

En het blijven kansen want het blijft praten over meer dan een week vooruit. Dat wordt nog eens onderstreept door het EC en GFS, want beide modellen doen weinig winter voor de Lage Landen. Het EC hierboven legt het hoogje niet noordelijk genoeg waardoor het de depressies gewoon een westelijke koers blijven volgen. Extraatje in deze run is wel wat er net zuidelijk van de Alpen ontwikkelt.

Een zwakke Genuadepressie die binnen no-time veel vocht opslurpt en wat daarvan achterlaat aan de zuidkant. Dat zou eindelijk wat significante sneeuwval voor de gehele zuidkant betekenen. Ieder nadeel heb z’n voordeel.

Het GFS laat het hoogje niet eens afsplitsen en eindigt, hoe verrassend, met nieuwe noordkantsneeuw.

Later in de run lukt het dan wel als het Groenlandhoog invloed wint. Maargoed dan zitten we alweer 5 dagen verder dan onze eerste kansen op winterweer. Misschien moeten de modellen eerst een paar keer op hun bek gaan voordat ze tot het perfecte plaatje komen. Mijn opa zegt altijd; je moet eerst een paar keer oefenen voordat je de ware hebt gevonden. Maar natuurlijk gooien we handdoek niet direct in de ring na 2 slechte berekeningen, net als dat we geen hosanna schreeuwen na 1 mooie run. Naja misschien soms dan 😉

Daarom belichten we natuurlijk nog even extra de berekeningen waar het wél lukt. Zoals de Para die we eerder in het Alpenensemble al vroeg rare sprongen zagen maken. Het hoogje noordelijk genoeg en de depressie duikt onderdoor. sneeuwkansen en de aflandige wind komt op gang. Ook hier mooie zuidkant kansen!

In het ensemble voor Zuid-Limburg zien we duidelijk dat de Para een uitbijter is door zo vroeg voor kou te gaan. Het gemiddelde zit trouwens nog steeds netjes met een hele reeks net-niet ijsdagen en is daarmee prima in lijn met de vorige 3 runs. Extreme kou zit er nog niet op want het is geen ijzige transportkou, we zullen het moeten hebben van koude windstille nachten boven een sneeuwdekje.

Het GEM doet lekker mee met de Para en laat de kou al vroeg invallen. Later in de run dan -16 voor Berlijn en het VK. Is toch gewoon heerlijke meteofictie. Laat je humeur niet verpesten door 2 slechte runs. Geniet van de mogelijkheden 🙂 Ik ga morgen de stijgende sneeuwgrens even waarnemen, belooft een onstuimig dagje te worden op de pistes. Wind, sneeuw, regen en dus geen dagjesmensen. Dat wordt heerlijk knallen! Morgenochtend staat Hajo voor jullie klaar en ’s avonds deel ik m’n ervaringen weer.

Deze uit Obertauern om af te sluiten, ook een makkelijke om je auto uit te graven, even gas geven en klaar. 4×4 is wel nodig.

Nog eentje Obertauern. We hadden intern even discussie of bovenstaande kiekjes van Joep Schoof OK waren. Qua lawinerisico. Nadat ik de plaats hoorde waar hij skiede plus zijn 8 jaar lokale ervaring en het feit dat zijn skill zodanig is dat je geen seconde langer ergens bent dan nodig met een nihil risico van vallen…. mogen we dit delen met een waarschuwing dat je hoe mooi de plaatjes van anderen ook zijn je nooit over je eigen grenzen heen mag gaan. Ter waarschuwing verwijs ik naar het artikel dat Hajo vanmiddag postte over een absurde reddingsactie in Mayrhofen gistermiddag.

Afsluitend nog even een paar plaatjes van Hotel Sonnenuhr van de Nederlandse eigenaresse Nanja Schreurer in Die Tauplitz.

PS Hajo heeft vanavond een update speciaal voor Val Gardena en de zuidkant gemaakt met ook een blik op Amerika en Azië momenteel


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

53 reacties

sneeuwfanaat(Ron) · 12 januari 2019 op 21:46

Mooi en leuk bericht wederom Jorne! Ook duidelijk uitgelegd wat betrefd de kansen voor de ll .Hopen dat het onze kant op valt

Ab · 12 januari 2019 op 21:51

@Daniel en @Koninks, hier een linkje en kan je goed zien dat het gemiddelde duidelijk is afgekoeld bij EC. Iemand houd de score bij vwb meteofiction termijn en dan het gemiddelde.
Van rechts naar links zie je de gemiddeldes van de EC pluimen van afgelopen dagen.
Die van vanavond zelfs een negatieve afwijking op dag 11 tot 15 😉
Ook op dag 6 tot 10 afgekoeld t.o.z van andere EC pluimen dus geen uitstel zoals sommige denken na het zien van een mindere oper run
https://www.weerwoord.be/m/2458602

  kristof · 12 januari 2019 op 22:01

  Begin Februari scandihoog en schaatsen.De bbq man geloofd erin zei enkele winters geleden bbq met kerst toen iedereen zei dat het winter ging worden.

  Maarten · 12 januari 2019 op 22:03

  Het gaat niet alleen om de temperaturen an. Het gaat ook om de setting. Van sommige settings weet je dat het van korte duur is. Ondanks de koudere pluim vind ik de algehele setting toch minder worden op basis van de kaarten die ik gezien heb. De hoge druk in het verboden gebied komt niet of wordt uitgesteld is mijn gevoel.

  Jorne · 12 januari 2019 op 22:04

  Mooi overzichtje!

  Maarten · 12 januari 2019 op 22:06

  Temperaturen zeggen niet alles. Het gaat op kansen op echt winter met een setting die stevig winterweer toelaat voor langere tijd. Die settings zie ik minder terugkomen of uitgesteld worden.

   Ab · 12 januari 2019 op 22:13

   Gewoon geduld hebben Maarten. Echt diep winterse runs van EC of GFS hoofdruns heb ik nog niet gezien met uitzondering van de Para die de laatste tijd vaak te koud uitpakt gezien de pluimen.
   SSW gaat z’n werk nog doen en dat was eerder deze winter niet het geval zoals in november met ie toe mogelijke kou dat niet kwam uiteindelijk. Alle lange termijn prognoses geven voor de komende weken koudere weer op dan normaal voor west-Europa en vooral op basis van de huidige SSW

   Ab · 12 januari 2019 op 22:26

   Uiteindelijk ben je wel afhankelijk van de temperatuur op waarnemingshoogte 😉

   Koninks · 12 januari 2019 op 23:11

   Dan volg jij de pluim niet dagelijks Maarten??

  Daniel (Heerhugowaard) · 12 januari 2019 op 22:07

  @Ab klopt, zo lees ik het ook. Ik verwacht van de SSW ook nog het nodige wat in die periode “van kracht” wordt. Spannende tijden zo!

  Koninks · 12 januari 2019 op 23:10

  Was het al met je eens ab

Eric | · 12 januari 2019 op 22:03

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20190112_124948.jpg[/img]

Ook even een berichtje va de schepers vanuit het Brixental…man man man wat kan die Stefan scheppen. Hij gaat maar door….. Hij is niet te stoppen, 3 caravans gedaan vandaag. Natuurlijk gaat het wel eens niet en dan horen ze hem in Kirchberg en Westendorf vloeken maar over het algemeen is zijn humeur te zonnig…zeker voor de gevallen sneeuw. Maar dit is zoals winter bedoeld is volgens Stefan. Hele groepen mensen hebben de camping weer bevolkt. Komt ook dat wij toch wel behoorlijk aan de bel hebben geklingeld dat de nood erg hoog is en dat caravans leeg geschept moeten worden anders gaan er zeker volgende week vervelende dingen gebeuren. Nu al zien we caravans waarvan wij denken die gaan het niet uithouden maar genoeg hierover…..

We laten jullie ook maar een VIDEO zien waarbij Stefan helemaal in zijn winterelement is.

https://youtu.be/8rdLpv9xZqY

  Jorne · 12 januari 2019 op 22:07

  Top mannen! Laten we hopen dat het meevalt dit weekend, ja of niet natuurlijk

   Eric | · 12 januari 2019 op 22:16

   Jorne het was absoluut grote noodzaak om te gaan scheppen. De beelden die je ziet van de caravan waar Stefan opstaat dat viel nog wel mee. Afgelopen zondag hebben we nog de caravans totaal leeggeschept…… Donderdagavond waren we terug. De pijpjes van de gaskachel die boven het sneeuwdak uitsteken waren totaal weg. en dat binnen 4 dagen. Die pijpjes zijn al snel zo n 80 cm hoog dus je raad al hoeveel sneeuw is gevallen ..meer dan 1 meter. Ik had zelf een probleem met de pijp want door verschuiving ook nog eens van de sneeuw was pijpje eraf. Gevolg…. sneeuw lag in de gaskachel beneden waar je niet bij kan…dat was weer bevroren en mijn gaskachel ging niet meer aan….. maar altijd een backup…leve de zibrokachel. De volgende ochtend de gaskachel weer aan en die deed het weer…alles was weer ontdooid.

   Maar bij de neerslag die komt….natte bende onder de 1300 meter vrees ik echt voor heel veel caravans maar zeker ook huizen waar er niet is schoongemaakt die gaan kraken. Ik hou het nieuws in de gaten maar hoop zeker niet op vervelende dingen…maar dat is het zelfde hopen dat er hersenloze buiten de piste gaan skiën…ook dat zal gebeuren en er gaan komende week zeker weer slachtoffers vallen….. moeten we daar rouwig om zijn…wel voor de nabestaanden maar niet voor de personen die het betreft….. overigens is mijn opmerking gebaseerd op mensen die moedwillig zich buiten de pistes begeven..

  jeroen · 12 januari 2019 op 22:22

  Eric en Stefan, jullie winter kan gewoon niet meer stuk; wat zeg ik, voor 4 winters al bij elkaar geschept en nog niet klaar.
  Als het zo loopt dan ben je in april nog niet uitgeschept.

  Koninks · 12 januari 2019 op 23:12

  @eric dat was jou plaatje toch in RTL 4 nieuws

Chris · 12 januari 2019 op 22:25

Momenteel in kwt het sneeuwt al lekker weer nu, top dagen al gehad ondanks de hoeveelheid sneeuw, ben benieuwd hoe komende 2 dagen wordt en wat er valt.

Hans · 12 januari 2019 op 22:49

Eerst komende dagen de sneeuw(cams) maar volgen in de Alpen…….

Jorne · 12 januari 2019 op 22:56

Hier is het ook weer begonnen!

  Hans · 12 januari 2019 op 23:01

  Dat werd tijd! Misschien morgen scheppen? 😛

  Eric | · 12 januari 2019 op 23:20

  Het sneeuwt weer als een dolle dat wordt morgen weer scheppen….. Jorne kun je het doordeweeks doen nemen we het volgend weekend weer over?

   Jorne · 12 januari 2019 op 23:30

   Hajo betaalt goed, je zal met een goed aanbod moeten komen!

    Eric | · 12 januari 2019 op 23:37

    Wat crowdfunding al niet kan doen 🙂 Maar het is je gegund en je valt met de je neus in de boter. Meestal is het in Hopfgarten net ff wat minder dar in het Brixental maar het scheelt ook 200 meter…… en dat is best veel. Maar over een dag of 8…ff een rondje SkiWelt?

     Jorne · 12 januari 2019 op 23:46

     Ja ik ben me ervan bewust dat dit alles behalve normaal is voor het Brixental. Hier zitten we gelukkig ook net 200 meter hoger dan Hopfgarten, kan misschien wel het verschil maken morgenavond.
     Ik ski graag eens een middagje met jullie mee! Laat maar weten wanneer het kan, ik ben flexibel

joke,riederalp · 12 januari 2019 op 22:57

Net begonnen met sneeuwen,jachtsneeuw met veel wind en nu min 6 graden.Het lijkt pas dinsdagochtend te stoppen.We zullen het zien.

Hans · 12 januari 2019 op 23:20

Jorne/Hajo….staat er nu bij jullie een grote touringcar voor de deur?

  Jorne · 12 januari 2019 op 23:32

  Ja klopt die staat er sinds vanochtend geloof ik. Misschien van een groepsreis ergens op de laan. Genoeg grote acco’s hier

Hans · 12 januari 2019 op 23:45

Gfs 12 goed bezig, van wind uit noord voor LL tm 264h, sneeuw Alpen en GenuaTief

  Jorne · 12 januari 2019 op 23:52

  Voor de Alpen weer een nieuwe sneeuwmarathon volgens deze run. LL beetje in de drek met sneeuwkansen

   Kris Mampaey · 13 januari 2019 op 00:03

   ons weekje Samoens vanaf 20/1 ziet er beter en beter uit. Geen Oostenrijkse toestanden (gelukkig) maar de komende 24 uur toch een half metertje erbij. Toch wel benieuwd.

Kirsten_dl (Puurs.be) · 13 januari 2019 op 01:12

Ben nou toch wel weer een beetje teleurgesteld hoor, niet in het bericht zelf maar in de vooruitzichten.
Wil toch maar weer telkens net niet lukken voor winterweer in de LL.
En ja, enorme hoeveelheden sneeuw in de Alpen is geweldig maar hebben we niks aan vanop 850km afstand.
Hopelijk toch nog een periode met winterweer voor de LL deze winter liefst.

  Mark (Breda) · 13 januari 2019 op 07:44

  Uit de jaarlijkse huisvogeltelling kwam ookdit jaar de dodemus weer als meest getelde vogelsoort naar voren. Met name onder WSWM-volgers met een wens voor een LL-winter kwam de dodemus in verhouding erg vaak voor.
  De verwachting is dat de dodemussen ook komende 2 tot 3 maanden nog oververtegenwoordigd zullen blijven met uitzondering van de meteofictietellingen.

  #dodemus.
  #ooitlukt het

   Jannes · 13 januari 2019 op 08:27

   En dat nog voordat het evident is, wat een pessimisme haha

Ab · 13 januari 2019 op 07:48

EC 00z run laat opnieuw vanaf 144h vooruit een hogedrukje opbouwen ten noorden van de LL en ten westen ervan duikende laagje dat richting Frankrijk koerst. Vervolgens op 168h vooruit wint het hoog terrein en zitten de LL in een niemandsland met koude bovenluchten (-8gr)
En ook op 192h vooruit nog altijd onder een rug van hogedruk boven west-Europa naar het noorden toe uitbreidend en aan de grond dan vrij koud bij EC 00z met weinig stroming.
Totaal anders op die termijn vergeleken met GFS 00z run. Veel minder depressie invloed bij EC
Hier de kaart https://www.mupload.nl/img/hwhqhn48.gif

  sneeuwfanaat(Ron) · 13 januari 2019 op 07:57

  Idd mooie run van Ec Ab !! Dit zien we graag.Mooie laatste kaart ook zeg .Gfs vind ik niet geloofwaardig vanmorgen

  Ab · 13 januari 2019 op 08:02

  Ook in het vervolg houdt het hoogje stand met kern ten NO van de LL en vanuit het NW opnieuw duikende laagjes richting Frankrijk onderlangs dus bij de EC 00z run. LL blijvend dan in de kou en zelfs nog kouder op de laatste kaarten
  Hier de laatste kaart van EC 00z run. Duidelijk een zuidwaarts gerichte straalstroom waardoor de depressies naar het zuiden zakken. En ten noorden en oosten van de LL hogedruk
  https://www.mupload.nl/img/0tf9gyw9y.png

   Ab · 13 januari 2019 op 08:19

   Koude EC oper run na het bekijken van de 2m kaarten. Overdag vanaf 20 januari rond of iets onder nul en in de nachten op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst voor de LL
   Straks maar eens de pluim weer ff bekijken

  Maurice · 13 januari 2019 op 09:00

  Omslag nog steeds zoals al dagen?? Rond 20-1
  SSW ?

   Ab · 13 januari 2019 op 09:04

   Ja nog steeds @Maurice. SSW begeon op 1 januari en is nog steeds gaande en de uitwerking ervan is 3 weken later dus omslagpunt idd na 20 januari.
   Ook veel lange termijn modellen laten dat zien in hun prognoses zoals de EC 30 daagse of CFSv2 model dat de komende weken kouder uitpakken dan normaal tot mogelijk afwijkingen van 3gr onder normaal. En dat door de mogelijke effecten van de huidige SSW

    Maurice · 13 januari 2019 op 09:17

    Klinkt goed!! As weekend gaan langzaam de afkoeling in!

paco37 · 13 januari 2019 op 07:54

Ecmwf toch prima hoor, we glijden mooi af naar kouder weer met kansen op nog meer.

Ab · 13 januari 2019 op 08:07

En GFS pluim 00z blijft voor winterweer gezien het ENS gemiddelde (zwarte lijn) gaan ondanks opnieuw een mindere hoofdrun in de meteofiction termijn. Hoofdrun is de groene lijn dat wat aangedikt is.
Hier de pluim voor Hengelo (oost-NL)
https://www.mupload.nl/img/eoj7ewag.png

  Tije · 13 januari 2019 op 08:41

  Yes! Je zit er goed op Ab, bedankt.

  Daniel (Heerhugowaard) · 13 januari 2019 op 08:56

  We zitten nog steeds op koers Ab! Dank weer voor je berichtgeving!

sneeuwfanaat(Ron) · 13 januari 2019 op 08:17

https://www.kleinwalsertal.com/cache-buster-1547363616/webcam-img/139465.jpg
Inmiddels sneeuwt het kleinwalsertal dicht

joke,riederalp · 13 januari 2019 op 08:29

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/38580625-99F8-4BB4-BC20-B0FF042CEC0F.jpeg[/img]
We gaan Oosterijk niet inhalen, maar als dit tot dinsdag blijft doortetteren…….wind uit het oosten en min 5 graden.

Jorne · 13 januari 2019 op 08:48

Oei hier op de Penningberg zitten we al met natte sneeuw, er moet niet te veel regen gaan vallen hoor 😉

  Maurice · 13 januari 2019 op 08:55

  Ojee…

Ab · 13 januari 2019 op 09:27

EC pluim van 00z blijvend koud vanaf 19/20 januari voor midden NL. Met dan overdag meest iets boven nul en nacht op uitgebreide schaal lichte vorst en mogelijk ook matige vorst gezien de EC oper run. Wel nog altijd spreiding en onzekerheid over hoe koud het gaat worden. Maar i.i.g geen zachte toestanden eerder koudkwakkelen met potentie tot echt wintersweer aldus het ENS gemiddelde
https://www.mupload.nl/img/foz0or.png

Jimmy · 13 januari 2019 op 09:44

Ik ben van plan last minute morgen of dinsdag naar Oostenrijk te gaan. Hoe gaat uitpakken allemaal. Ik verwacht veel zon vanaf woensdag tot zondag. Wat zijn de kansen?

Groet
Jimmy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *