De databese voor mooie plaatjes wordt goed gevuld deze dagen. Het is aan de lopende band mooie plaatjes schieten als het zonnetje er even doorheen komt in Skiwelt. Vandaag veel omgevallen bomen gezien door het gewicht van de sneeuw. Pas later op de dag zagen we de zon, vanaf vanavond sneeuwval, alweer.

Oh maar mij hoor je echt niet klagen hoor, laat het nog maar 2 maanden sneeuwen. Klagen mogen ze ook niet in Val Gardena als dit je zonsondergang is maar toch zouden ze daar iets kunnen zeggen over de beperkte sneeuwval. Hajo noemde vanmorgen al de twijfelachtige voorspelling van sneeuw voor Val Gardena dit weekend. Ik kan amper geloven dat er een hoeveelheid van 20cm sneeuw zover over de hoofdkam heen wordt geblazen. Ik zet eerder in op een centimeter op 5 maar zie graag die 20 vallen!

Waar ze niet malen om 15cm verschil dit weekend is in Vorarlberg bij Kleinwalsertal en Montafon. Hierboven zien we een foto uit Wald am Arlberg waar de vader van Roland met wat vrienden noodgedwongen die kant op is gegaan om hun caravan te redden van een witte dood.

Daar om de hoek de Furkajoch, de webcam die sinds gister weer beeld gaf zal vanaf vanavond weer verdwijnen net als de meetlat. Wanneer zouden we die weer gaan zien? April ofzo? Zou wel echt komisch zijn.

Overal in Oostenrijk werd het dus even helder vanmiddag wat zorgde voor schitterende zonsondergangen. Zell am See springt er dan natuurlijk al snel uit, wat een mooie gloed over het meer!

De heldere middag zorgt ook voor een heldere hemel en zien we dus sinds lange tijd weer eens sterren. De Rudolfshutte geeft een bijzonder mooi nachtbeeld. Maar voor hoe lang? Daar tellen ze er weer een krappe meter bij op…

Afsluitend de uiterst zuidelijke Franse Alpen waar ze ook al heel lang geen verse sneeuw hebben gezien. De pistes prima, maar voor het gezicht zou Isola 2000 best wat sneeuw willen hebben. Het kan hier ontzettend los gaan, laten we het hopen! Ook in persoonlijk belang want in maart doen we naar alle waarschijnlijkheid de jaarlijkse vriendentrip naar het bruisende Risoul 😉

Met de komende dump vallen ze helaas weer buiten de boot, de noordelijke Franse Alpen krijgen wel een lekkere hoeveelheid freshies. En wat een bizarre aantallen voor de hogere pieken van Zwitserland en Vorarlberg… Nieuwe extreme lawinesituatie in de maak, er valt zware nattere sneeuw op droge lichte sneeuw dus dat maakt het gewicht op een mogelijk zwakke laag nog groter. Vooral tussen de 500 en 1300 meter moeten ze vrezen voor dit soort situaties. Boven de 1300 meter zal het allemaal droge sneeuw blijven.

Voor Oostenrijk komt het ICON met net zo gestoorde aantallen, bijna overal een meter nieuwe sneeuw. Het ICON zet wel vrij hoog in hoor, GFS en EC zitten lager. Die meter gaat echter zeker wel gehaald worden. Of de meter ook meetbaar gaat zijn zal mij benieuwen, de nieuwe zware sneeuw zorgt er ook voor dat de oude droge sneeuw snel inzakt. De zware natte sneeuw of zelfs regen zal zondagavond/nacht vallen dus hopelijk zien we er weinig van, maandagochtend bijna overal weer sneeuw. Alle disclaimers genoemd hebbende: Er gaat een nieuwe hele dikke dump voor de hele noordwest- en noordkant vallen.

Na de dump die dinsdag de 15e z’n laatste vlokken los laat is er dan eindelijk rust voor de Alpen. Hierboven het ensemble voor centraal Zwitserland maar redelijk representatief voor de gehele Alpen. Nog wat temperatuurschommelingen maar de extreme neerslagpieken liggen op afstand. Alle wegen weer open, lawinegevaar wat omlaag en vitamine D. De Para heeft alweer mooie plannen, zien we zo weer terug!

Ik plak voor de gein even de tweede helft van de 14-daagse van weerplaza. Waarschijnlijk gebasseerd op een ensemble gemiddelde van een van de twee grote modellen. Nou als dit het gemiddelde is hebben we zeker interessante kansen.

En het blijven kansen want het blijft praten over meer dan een week vooruit. Dat wordt nog eens onderstreept door het EC en GFS, want beide modellen doen weinig winter voor de Lage Landen. Het EC hierboven legt het hoogje niet noordelijk genoeg waardoor het de depressies gewoon een westelijke koers blijven volgen. Extraatje in deze run is wel wat er net zuidelijk van de Alpen ontwikkelt.

Een zwakke Genuadepressie die binnen no-time veel vocht opslurpt en wat daarvan achterlaat aan de zuidkant. Dat zou eindelijk wat significante sneeuwval voor de gehele zuidkant betekenen. Ieder nadeel heb z’n voordeel.

Het GFS laat het hoogje niet eens afsplitsen en eindigt, hoe verrassend, met nieuwe noordkantsneeuw.

Later in de run lukt het dan wel als het Groenlandhoog invloed wint. Maargoed dan zitten we alweer 5 dagen verder dan onze eerste kansen op winterweer. Misschien moeten de modellen eerst een paar keer op hun bek gaan voordat ze tot het perfecte plaatje komen. Mijn opa zegt altijd; je moet eerst een paar keer oefenen voordat je de ware hebt gevonden. Maar natuurlijk gooien we handdoek niet direct in de ring na 2 slechte berekeningen, net als dat we geen hosanna schreeuwen na 1 mooie run. Naja misschien soms dan 😉

Daarom belichten we natuurlijk nog even extra de berekeningen waar het wél lukt. Zoals de Para die we eerder in het Alpenensemble al vroeg rare sprongen zagen maken. Het hoogje noordelijk genoeg en de depressie duikt onderdoor. sneeuwkansen en de aflandige wind komt op gang. Ook hier mooie zuidkant kansen!

In het ensemble voor Zuid-Limburg zien we duidelijk dat de Para een uitbijter is door zo vroeg voor kou te gaan. Het gemiddelde zit trouwens nog steeds netjes met een hele reeks net-niet ijsdagen en is daarmee prima in lijn met de vorige 3 runs. Extreme kou zit er nog niet op want het is geen ijzige transportkou, we zullen het moeten hebben van koude windstille nachten boven een sneeuwdekje.

Het GEM doet lekker mee met de Para en laat de kou al vroeg invallen. Later in de run dan -16 voor Berlijn en het VK. Is toch gewoon heerlijke meteofictie. Laat je humeur niet verpesten door 2 slechte runs. Geniet van de mogelijkheden 🙂 Ik ga morgen de stijgende sneeuwgrens even waarnemen, belooft een onstuimig dagje te worden op de pistes. Wind, sneeuw, regen en dus geen dagjesmensen. Dat wordt heerlijk knallen! Morgenochtend staat Hajo voor jullie klaar en ’s avonds deel ik m’n ervaringen weer.

Deze uit Obertauern om af te sluiten, ook een makkelijke om je auto uit te graven, even gas geven en klaar. 4×4 is wel nodig.

Nog eentje Obertauern. We hadden intern even discussie of bovenstaande kiekjes van Joep Schoof OK waren. Qua lawinerisico. Nadat ik de plaats hoorde waar hij skiede plus zijn 8 jaar lokale ervaring en het feit dat zijn skill zodanig is dat je geen seconde langer ergens bent dan nodig met een nihil risico van vallen…. mogen we dit delen met een waarschuwing dat je hoe mooi de plaatjes van anderen ook zijn je nooit over je eigen grenzen heen mag gaan. Ter waarschuwing verwijs ik naar het artikel dat Hajo vanmiddag postte over een absurde reddingsactie in Mayrhofen gistermiddag.

Afsluitend nog even een paar plaatjes van Hotel Sonnenuhr van de Nederlandse eigenaresse Nanja Schreurer in Die Tauplitz.

PS Hajo heeft vanavond een update speciaal voor Val Gardena en de zuidkant gemaakt met ook een blik op Amerika en Azië momenteel


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

53 reacties

Gesloten voor reacties.