Dit is Moskou. Historisch veel sneeuw waarover meer. Wat ik eerst wil noemen is dat Rusland er nu ook echt zin in heeft om zijn bruine beer op ons af te sturen. De weermodellen zijn bullish over de Russische beer. Dat gaan we zo uitgebreid zien.

Eerst nog wat sfeerplaatjes…

https://twitter.com/Bhabanisankar02/status/1469613169622478852

… en wat cijfers. De Russische meteoroloog Yevgeny Tishkovets stelt dat Moskou verschillende sneeuwrecords voor begin december heeft gebroken of in de buurt is gekomen van zeer oude records . Op 7 december sloeg de zwaarste sneeuwstorm in 72 jaar toe op de Russische hoofdstad. We moeten terug naar 1949 om zo vroeg in het seizoen zo veel sneeuw te zien. In het weekeinde van 11 en 12 december werd de grootste dump in en etmaal sinds 1993 gemeten. En op 13 december was er al mer dan 20% gevallen van wat er gemiddeld in heel december valt en dat is sinds 1989 niet meer voorgekomen.

We weten dat Amerika nu met een warmtegolf zit zeg maar in een baan van Houston naar Chicago. Aan de achterkant daarvan beleeft California recordsneeuw. Het is al een paar dagen aan de gang en trekt nu verder naar Texas.

Dit was twee dagen terug in het noorden van Californië.

Nu dan de meteofiction voor Europa. Laten we kijken naar de laatste kaarten van alle modelruns. Hierboven het Europese model vanochtend met een soort Bermuda driehoek op de Atlantische oceaan. Hoewel er geen duidelijk scandihoog ligt is de kou toch als een baksteen binnen aan het vallen. Kijk maar….

Hoe vind je die! Kijk ook naar controlerun en ensemble-gemiddelde. En vooral ook het dikke cluster dat al op 21 december voor vorst kiest. En een zeer dik cluster dat de start van de vorstperiode op kerstavond legt.

Sneeuwkansen zijn er ook zij het in de minderheid. Een piek van 12 cm op de 27e is niet gek natuurlijk. Maar ga toch maar uit van een groene kerst in de Lage Landen.

Het Amerikaanse model is helemaal fraai vanochtend. De hoofdrun als koudste lid in het ensemble. Vriezend vanaf de 25e maar ook hier zijn er oplossingen die al vanaf de 21e nachtvorst geven. En ja het kan ook nog helemaal misgaan. Logisch. Daarom de voorpret meepikken ook als het straks niet lukt.

Een rijtje laatste kaarten van de run van vanochtend. Geen strak scandihoog maar gewoon die koude baksteen dus.

De run ervoor had wel een Scandihoog met transportkou. De barbapapa lijkt steeds gunstiger uit te vallen. Wat kan er nog misgaan? Tja zoals altijd die olifant met die lange snuit. We hebben nu eenmaal een warme golfstroom en normaal ook westenwind. Dus alle kwartjes moeten goed vallen. Wat ik ook mooi vind is dat je op de kaarten nu vaak verstoringen ziet maar dat het dan toch gewoon “goed” komt. Ook zitten we in een spannende fase van de winter… als het nu al lukt in december…. dan is alles mogelijk… ook een 1963 winter ook al verwacht ik hem voorlopig nog niet.

Verwachting voor Zell am See Kaprun

De Alpen zitten snor. Alleen nog even de laaglandwinter binnen duimen, wetende dat dit in de Alpen een fors koude kerstvakantie gaat betekenen. Donaties helpen altijd bij het duimen samen. Knap ook toch… eens een heel weerbericht zonder te refereren aan…. de verwachting voor de Alpen is dan ook wel zo mooi momenteel. Soms moet je het ook ff loslaten en weer ff de piste op. Ik wens iedereen een onbezorgde wintersport die nu gaat!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Martijn · 15 december 2021 op 12:40

Waar is het c woord???? Hehe, was zo gezellig gisteren ga gelijk doneren

  Jaap verlaan · 15 december 2021 op 19:55

  Echt waar beschaaft nederland of je nou wel niet gevaccineerd bent of voor of tegen om wat dan ook ik zie en hoor steeds meer agressie tussen de regels door en waarom laat iedereen in ze waarde voor of tegen in wat voor de context ook is .laten we genieten van de komende winter die misschien aanstaande is en laten we genieten van deze december feest maand. Ik ben echt geschrokken van de reacties gisteren .en waarom omdat er mensen byna gedwongen worden door fanatichie byna een meerderheid de minderheid hiervoor past voor deze met nadruk wintersport side en ergens anders hun weer gaan zoeken

Paul A Club1989 · 15 december 2021 op 13:01

29 dec Filzmoos, kan niet meer stuk! en de garantie voor een witte kerst, helemaal goed 😉 😉

Hajo · 15 december 2021 op 20:06

Dank voor je feedback. Ik kan me geen agressie herinneren. Enkel duidelijkheid. Dat kan hard overkomen maar dan is het maar zo. Deze bakker blijft zijn brood bakken ten tijde van het dictatoriale regime in Nederland en Europa maar zegt er wel wat van. Sorry. En ik snap dat velen (de meerderheid?) wellicht denkt… man man man… overdrijf niet…. de supermarkten zijn vol, we hebben het hartstikke goed…. diegenen zeg ik twee dingen…. we gaan hier op WSWM niet omdat wij de mazzel hebben een wintersportvakantie te kunnen betalen…. de problemen ontkennen van Nederlanders die het minder hebben…. en vooral…. en dat hangt ermee samen… nee onze maatschappij lijkt natuurlijk in niets op de jaren dertig…. maar het is dan ook door velen al aangekondigd dat als er een modern fascisme komt dat dit geheel anders geaard zou zijn dan het vroegere. De termen daarvoor zijn friendly fascism en liberal fascism. Onder meer door Ronald Reagan (ben geen fan want hij startte de zelfverrijking van de rijken) al jaren geleden voorzien. En als je het nu ziet gebeuren moet je alarm slaan en iedereen wakker maken. Dat is je morele plicht. Het gekke is ook: als een econoom eens een beurskrach goed voorspelt is hij voor eeuwig een beursgoeroe hoe slecht hij het daarna ook doet. Maar als een politiek analist keer op keer op keer exact voorspelt wat de volgende kwalijke stappen zullen zijn…. dan noem je zo iemand een complotdenker. Ga daar maar eens aan staan. En dan tot slot nog… als we dit moderne fascisme niet hadden en geen klimaatpolitiek en dergelijke nonsens…. ging het ons allemaal nog vééél beter. Je moet het niet afzetten tegen de jaren dertig, maar tegen waar we samen zouden staan als we niet zo’n stel totale idioten aan de macht hadden.

Tjeerd · 15 december 2021 op 20:59

Klopt helemaal wat je zegt Hajo. Lees net dat Amalia, de dochter van, een feestje heeft gehouden ter ere van haar 18e verjaardag, snap ik. We zijn allemaal hier jong geweest. Meer dan 100 genodigden. Mooi toch? Maar het mag niet van Mark, hij was ontzet… Willem dat kan toch niet?? Mensen, waar gaat het hier over. Alsjeblieft. Doe normaal, leef, en laat je niet gek maken door deze absurde maatregelen.

Wim · 15 december 2021 op 21:21

Tja. Mij is duidelijk dat veel mensen de realiteit niet meer aankunnen en vluchten in allerlei complot theorieën. Geen enkele overheid ter wereld, binnen of buiten Europa heeft een pasklaar en perfect antwoord op deze pandemie. Voorstel: laat de complot aanhangers eens enkele voorspellingen doen; waar gaan we staan over 3, 6, 12 maanden?

Voorwaarde is dat wat nu voor complot doorgaat op dat moment op 1 of andere manier ondubbelzinnig moet aantoonbaar zijn. En dan kijken we over 3, 6, 12 maanden eens terug op die voorspellingen.

Ik begin: tegen winter 2022 is covid onder controle en geëvolueerd naar een ziekte die zonder sluitingen of andere drastische maatregelen beheersbaar is voor de zorgsector. Geen QR codes meer vereist in het dagelijkse leven – wel bv bij internationale reizen. Waarschijnlijk een jaarlijks aangepast vaccin zoals voor de griep, zonder verplichting. Mondmaskers gaan we blijven zien, uit hoffelijkheid door zieke of verkouden mensen zoals bij Aziaten al lang de gewoonte is.

Van de complot theorieën blijft niks over, behalve in de hoofden van een kleine minderheid die zich er zo sterk mee identificeren dat een terugkeer naar de realiteit mentaal niet meer mogelijk is.

Rutte vind ik ook maar niks maar is daarom geen fascist. Zoek even de definitie op en kijk dan nog eens naar types als Baudet en Van Houwelingen of in Vlaanderen: Van Langenhove of Van Rooy.

  Aart · 15 december 2021 op 23:41

  @Wim. Zo overtuigd als jij bent over het bestaan van een pandemie, de werking van dat vaxxin (een medisch experiment gebaseerd op testuitslagen van louter jonge gezonde proefpersonen) terwijl cijfers gewoon anders zeggen, is voor mij reden de andere kant op te denken (zoek de Ted-talk maar op; Why the majority is always wrong).

  Daarnaast, bekijk deze 2 interviews eens met Arno Wellens over Totale controle (video 1 en video 2):
  https://www.youtube.com/watch?v=kQQTKNYeCSg
  https://www.youtube.com/watch?v=Ypu9poC4SYg
  Dat ze nog op YT staan mag een wonder heten.

  De feiten en achtergrondinformatie door hem gegeven en uitgelegd (onder ander EU-wetgeving over het vaccinatiepaspoort) spreken boekdelen. Het is je reinste machtsovername van de EU ingezet en zwaar ondersteund onder andere door die liegmeneer Rutte.
  Cojona is slechts de aanjager om dat medische paspoort erdoor te drukken, waar je hele digitale hebben en houwen aan wordt gekoppeld. Covid? Certificate Of Vaccination ID.

  Wakker worden, voor het te laat is.

Hajo · 15 december 2021 op 21:50

Een mooie optimistische toekomstvisie en ik hoop dat je gelijk hebt. Juist in de wereld waar complottheorieën welig tieren neem ik vaak de rol van met beide benen op de grond blijven. De complotoire richting van lieden als Schwab, Gates en Soros is natuurlijk evident. In tegenstelling tot de meeste complotten is bij hen praktisch niets in het verborgene. Het is zoals zo vaak ook niet zo dat er een groot overkoepelend complot is maar hier grijpen vele belangen in elkaar. Wel is de plandemie oefening die enkele maanden voor het begon werd gehouden gelijk te stellen aan een loepzuiver complot en dan vooral met alle media. In die oefening werd vooral de mediastrategie intens geoefend. Maar ik ga altijd uit van een open toekomst en zie geen mogelijkheid voor een complot en een perfecte coup te plegen. Er gebeuren altijd weer onverwachte dingen. En dus kan ook een slim opgezet complot de mist ingaan. Hoe groter het trauma waarmee wordt gewerkt hoe groter de kans dat de bevolking lang blijft slapen… denk 9/11. Bij Covid is het Bologna. Maar nu zijn we in en fase belandt dat democratische krachten zich roeren. Ook de protestgroepen. En de vrije media. En gezonde krachten binnen de zorg. En als het dan lukt dat de QR weer wordt afgeschaft, wat ik hoop…. dan is dat stuk van het complot mislukt.

Afsluitend is het vrij eenvoudig te zien dat klimaatpolitiek fascistisch is en dat Mark Rutte daarmee een fascist is. Maar dat zijn definitiekwesties. Er is in de sociale wetenschap geen eensluidende definitie van fascisme. Dus je kunt er wat mee schuiven. “Types als” vind ik zeer suggestief. Dat is zelfs van jouw kant een vorm van fascisme…. je zet mensen weg als “types”… alsof een Timmermans of een Grapperhaus of De Jonge geen types zouden zijn. Als je daarmee begint ben je niet ver meer van een cordon sanitaire (ai die hadden we al…. wat al een afscheid is van de democratie) en interneringskampen. Dus doe dat niet. Thierry Baudet is Theirry Baudet. Met zijn goede en slechte kanten. Voor zover ik zie nergens wetten overtredend. Dat doet het kabinet wel. Met klimaat is zelfs de scheiding van staat en kerk opgeheven aangezien de klimaatreligie de grootste religie is in Nederland. Als ik Rutte een fascist noem is dat om mensen wakker te schudden. Je kunt daar juridisch verder niets mee…. en als Rutte ook maar een beetje in een hoekje gedreven zou worden en gemarginaliseerd dreigde te worden richtte ik meteen een actiegroep op “stop de demonisering van Mark Rutte”. Op dit moment praten we over een premier die door miljoenen slapende mensen keer op keer in het zadel wordt geheven. Die hoef je niet met fluwelen handschoentjes aan te pakken.

Stefan · 15 december 2021 op 22:07

Net zoals ik al eens eerder zei. Iedereen zijn eigen mening en ik filter eruit wat ik eruit wil filteren. Mij gaat het namelijk puur om het weer en het verkneukelen in mooie weerkaarten in meteofictie. Ik kan me nog herinneren dat er mensen waren die updates gaven in de reacties hieronder. Het ging over het weer en het plezier en soms de frustratie daarover. Juist in deze rare tijden geeft dat een beetje plezier. Op het moment mis ik dat wel. Zeker als je kijkt naar de huidige weerkaarten. Het gaat wederom over corona, iets wat we helaas de hele dag al moeten aanhoren. Ellenlange discussies met voor en tegenstanders en iedereen weet het weer een stukje beter. Ik haak hier niet af maar hoop gewoon dat we het af en toe ook weer eens over het weer gaan hebben. En Hajo ik ben niet van je moet dit of dat, dat bepaal je lekker zelf. Geef alleen aan dat ik het mis.

Carl · 15 december 2021 op 22:15

Stefan +1

Hajo · 15 december 2021 op 22:20

Mooie feedback. Waardevol en zeker ook waar. Er moeten altijd vrijplaatsen blijven. Zo heb ik elke week yoga en daar praten we nooit over c….. Dus het is inderdaad een fundamentele keuze…. ik moet echter wel zeggen dat ik o zo blij ben verlost te zijn van het oeverloze geneuzel over de weerkaarten in de reacties. Daar had ik na al die jaren echt genoeg van. Dat speelt zich nu voornamelijk op Facebook af en daar kijk ik heus ook geamuseerd rond. Ik vind haarkloven en gelijkhebberij over covid nog ergens over gaan… over het weer tja. Ik blijf het mooiste vinden de mensen die praktisch nooit reageren maar die gewoon met mooie donaties komen. Dat zeg ik ronduit zo uit de grond van mijn hart. heb ff gecheckt. Jij behoort daar niet toe. Ook prima. De overgrote meerderheid doneert niet. Maar die kleine minderheid heeft wel het hart verdomd mooi op de goede plek. Dat je niet zo maar jarenlang consumeert zonder ook maar iets bij te dragen. Vind ik zelfs zo’n Wim als hierboven. Komt niet over als armlastig. Ook als hij het niet met me eens is maar toch vaak hier komt snuffelen zou hij de portemonnee kunnen trekken. Klink cru misschien maar na 14 jaar je de tyfus schrijven stel ik het gewoon zo.

PS En als een flinke meerderheid van mijn 155 donateurs zou stellen nooit meer iets over C te willen horen. Was ik meteen om. Klant is koning.

Jeroen · 15 december 2021 op 23:39

Mooie berichten hajo, ben wel voor iets meer winter iets minder corona.

Stefan · 16 december 2021 op 00:06

Jammer dat je zo reageert. Ik dacht dat je deze site was begonnen uit liefde voor het weer en wintersport. Als ik jouw antwoord zo lees is dat plezier flink verminderd. Het gaat nu dus vooral over corona en navenante onderwerpen. Begrijp ik nou goed dat donateurs de content bepalen. Ook vind het niet echt van fatsoen getuigen om eerst te kijken of iemand tot deze groep “donateurs” behoort. Zoniet dan neem ik je minder serieus. Ooit bedacht dat niet iedereen over een dikke portemonnee beschikt. Ik geloof dat je altijd pretendeert dat je openminded bent. Doe dat dan ook. Haal niet iedereen neer die vanaf het begin jou volgt om de mooie weerberichten, en niet heeft gedoneerd. Als het weer je minder interesseert waarom noem je deze site nog wintersportweerman? Hopelijk kunnen we zeggen dat het over een tijdje niet meer over corona hoeft te gaan in de wereld. En dat we geen polarisatie en tweespalt hebben in deze maatschappij. Leven en laten leven. Enige wat veel mensen in reacties aangeven is meer weer. Ik snap dat dat irritatie kan opwekken als dat je minder interesseert. Succes en nogmaals leven en laten leven. Ik zal je blijven volgen met een schuin oog. Maar verdwijn weer in de anonimiteit. Het was maar een vraag!

Hajo · 16 december 2021 op 08:33

Beste Stefan,
Je hebt mijn antwoord niet begrepen en dus zal ik het wel niet duidelijk genoeg geformuleerd hebben. Ik heb enkel gezegd dat ik een beetje klaar was honderden reacties over het weer elke dag. Dat moet je vergelijken met als een rockstar zegt een beetje klaar te zijn met het crowdsurfen. Nergens zeg ik dat ik geen passie meer zou hebben voor weer en weer voorspellen. Het is een grote passie en dan specifiek in de winter ook al vanuit mijn grote liefde voor natuurijs. Deze winter ben ik vrij om te bewegen en zul je me in Nederland zien als we het ijs op kunnen. Het is een groot geluk elke dag te mogen opstaan en om anderen ten dienst te zijn in de weerkaarten te mogen duiken. Denk dat je dat ook wel kunt afzien aan mijn teksten. Het is nog mooier als je dan einde middag vaststelt dat er 2 of 3 kleine donaties zijn geweest en je er dus ook nog een boterham mee kunt betalen. En dan bedoel ik dat laatste letterlijk: een boterham…. nu ja ik eet geen brood…. dus laten we zeggen een dikke plak kaas. Het is geen salaris. Hooguit tijdens de piekweken rond natuurijs benadert het een karig salaris. Dus snap niet wat je schrijft over een dikke portemonnee. Er komen soms donaties van 2 of 3 euro binnen en ook die donateurs zijn welkom om anytime hier bij mij in Kaprun te logeren en ook naar hen zou ik luisteren als ze aangeven dat ik moet bijsturen. Tenslotte: de komende maanden gaan politiek cruciaal worden… als het boosteren voor mensen die geen risicogroep zijn er gaat komen…. in enige vorm van verplichting…. dan geven wij als mensheid ons in miljoenen jaren verkregen natuurlijke immuunsysteem dat je vooral zelf goed moet onderhouden over aan een corrupt zootje. Moet je eens voorstellen wat dat betekent. Niets wat je ooit in je leven politiek hebt gezien benadert dit. Ik kan niet anders dan mensen daarop wijzen. Hoe ver dit gaat en ik wens het Nederland toe dat de stap naar een vaccinatieplicht niet wordt gezet. Misschien zijn ze geschrokken van de rellen in Rotterdam. Maar dan zitten we nog met de klimaatshit…. waar spoedig ook een CO2 budget op je QR komt waarna je hooguit nog maar elke 2 of 3 jaar op wintersport mag of je stapt nooit in een vliegtuig en dan mag je misschien wat vaker. Vermijden dat het die kant op gaat hebben wij in de hand: “Het enige wat nodig is om het kwaad te laten zegevieren, is dat goede mensen niets zeggen of doen”. En nee het is van een andere orde dan bepaalde zaken in de 20e eeuw. Maar is het dan zo dat omdat het niet zo erg is als toen, wij alles maar moeten pikken? Elke generatie zijn eigen strijd. In mijn geval voor Bitcoin en tegen het opheffen van de autonomie over je lichaam.
Leuk als je blijft komen,
Groet,
Hajo

  Stefan · 16 december 2021 op 09:43

  Hajo bedankt voor je nadere uitleg. Ik heb je dan zeker verkeerd begrepen. Succes en ik blijf volgen maar dan natuurlijk wel voor jouw mooie weerberichten, Ik heb een andere mening over corona. Maar ik heb wel wat raakvlakken en vraagtekens op het gebied van de aanpak hiervan. Zie veel post-corona patienten als fysiotherapeut. Donatie zal voor kerst nog volgen!

Gesloten voor reacties.