Eerste ijsdag in Nederland winter 2011/2012

Klik voor grotere kaart

De ECMWF berekent nu (00u) een begin van de laaglandwinter rond 16 januari. Ook de 12u van gisteravond was al op die koers. De GFS 12u was een natte ehhh vriesdroge winterdroom (zie bericht gisteravond). De 18u was zo zo. De GFS 00u? Die maakt een omweggetje en laat de winter alsnog op 23 januari zegevieren. Maar in het ensemble is die hoofdrun niet echt geloofwaardig en zijn ook daar de kansen op de omslag rond 16/17 januari behouden. En het GEM model? Het model dat de snode winterplannen van de weergoden gisteren als eerste ontdekte?

GEM weermodel berekent ijsdagen

Klik voor grotere kaart

Het GEM model doet wat ie moet doen: de weergoden aan hun woord houden en gewoon die winter met Scandihoog afdwingen (nieuwe kaart hierboven met kern hoog nu GB). Als ik een ding geleerd heb met de weergoden is dat je je niet machteloos moet tonen. Zoals je recht overeind moet blijven staan als een beer je nadert en je het beest dwingend in de ogen moet kijken, zo moet je ook de weergoden tegemoet treden. Je moet soms als een leeuwendompteur gewoon eisen dat ze dit of dat doen (en alleen iets waarvan je kunt zien dat ze er toch al een beetje zin in hebben, want anders ga je naar de haaien). Nu zeg ik dus: “Doe winter!”

Hieronder straks updates van het ECMWF ensemble en straks de GFS 06u

Updates volgen. Schiet alvast de reacties vol!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

44 reacties

Gesloten voor reacties.