Les menuires
Lees verder >

Toegang tot het grootste skigebied ter wereld voor een grandioze vakantie.

Zonnige skiweken in het Kleinwalsertal
Lees verder >

Boek rechtstreeks jouw vakantie

Kleinwalsertal
Lees verder >

De meer dan 50 km aan wandelpaden, brengen jou op de prachtigste plaatsen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

In Oostenrijk in de gondel stappen en naar beneden skiën in Duitsland. Met één skipas brengen 47 gondels en liften u in de 2 landen op de berg.

les menuires
Lees verder >

WOW! Met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

les menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallees, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

Val d'Anniviers
Lees verder >

Een prachtige bestemming in de Zwitserse Alpen!

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Val d'anniviers
Lees verder >

Ga je mee op skivakantie naar het paradijs?

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Ontdek de Alpen in al hun facetten.

In het Montafon vind je vier skigebieden met elk een eigen charme. Het familiepareltje Kristberg. Golm voor gezinnen met grotere kinderen. Gargellen voor wie ultieme sneeuwzekerheid eist. En Silvretta-Montafon als topper.

Weermodellen standvastig op winterse koers

check ook eens

44 Reacties

 1. Martijn Ozinga schreef:

  Beste Hajo,

  Dat ziet er goed uit!!! Eerst komend weekend skieen in Les Menuiers en dan wellicht tochten schaatsen in Nederland.
  Hoe zie eigenlijk de temperatuur stijgiung in de Noord Fransen Alpen , slaat de nul graden grens echt door naar 2800 meter, zoals de fransen Meteo nu beweert?

  Alvast dank voor je reactie.

  Groet,
  Martijn Ozinga

 2. Ab schreef:

  @Hajo, ik heb al reacties geplaatst in het vorige blogbericht omtrent de nieuwste runs. En om 10u ga ik lekker schaatsen in de Uithof alvast oefenen voor wie weet misschien wel de naderende winter??? voor de LL. Het ziet er iig weer heel spannend op de weerkaarten omtrent die mogelijke omslag vanaf 15jan. Laat maar komen die winter en graag. Duimen maar 🙂

 3. Hajo schreef:

  @Martijn Ozinga: ja die vorstgrens kan zo ver stijgen, maar je moet het nemen als een voorschot op het voorjaar. Omdat de zon lager staat wordt de sneeuw toch niet gauw pappig. Ik verwacht wel ijzige pistes op schaduwhellingen. De nachten zullen gewoon flink koud zijn. Mooi om ’s ochtends als eerste op de knoeperharde pistes te carven. Ga gewoon genieten van de zon en bericht wat je meemaakt. Een weerman kan het nooit beter doen dan een ooggetuigenverslag. Belangrijkste: als je offpiste gaat dan je zeer goed informeren over het lawinegevaar. En de juiste keuzes maken en maatregelen nemen.

 4. sebastiaan schreef:

  mooi bericht, nu alleen nog een afkoelende noordzee want die is op dit moment nog veel te warm in noord holland.

 5. Leo schreef:

  Hajo gaat los XD 🙂 Mooie update zo vroeg op de morgen, en ouderwets goed geschreven!

 6. Ab schreef:

  @Hajo, je hebt de oude kaart van GEM 00u nog in je weerbericht. Want het moet 8jan zijn en niet 7jan.

 7. Ab schreef:

  Blijkbaar hebben ze bij het KNMI ook de smaak te pakken omtrent de mogelijke omslag naar winterweer. Nog niet in kanspercentages uitgedrukt, want die blijft op 80 om 20% op basis van de EC 10daagse pluim van 12u. Maar moet je eens kijken naar de MOS index die de in dienstdoende meteoroloog van het KNMI verwacht. Want normaal gesproken als er een koudere tendens ingezet is zie je vaak dat de MOS index zelfs tot boven het ENS gem uitreikt. Ofterwijl de warmere opties worden gekozen. En nu zie je dus dat ie zelfs kouder uitpakt dan het ENS gem. Zie bijv 15jan op de EC pluim van 12u http://www.knmi.nl/exp/pluim/

  Tot later vanmiddag!!!

 8. Matthieu schreef:

  Hajo, Ab,
  Bij deze heel kort bedankt voor jullie fantastische updates! Ik blijf het dagelijks met veel verwachtingen volgen, ook al had ik de hoop op winter al opgegeven.
  Vele groeten vanuit Vlaanderen, knap werk!!!

 9. Izaak schreef:

  Kan iemand iets zinnigs zeggen (voorspellen) over de consequenties van bovenstaand op de alpen. Ik begrijp dat het allemaal nog ver weg is maar ik vind het interessant als de alpen in de analyse mee worden genomen. Als ik de ENS die Hajo gisteren publiceerde zag leek het alsof er de komende weken geen neerslag voor de alpen meer verwacht wordt. De hoofdrun lijn zat nl strak op de bodem tot na de 23e. Ik ga zelf naar PdS een lang weekend vanaf de 20e. Er ligt meer dan genoeg sneeuw daar dus persoonlijk lijkt me (zeer) koud kraakhelder weer en een beetje zon prima.

 10. Hajo schreef:

  @Ab: thx. Kaart vervangen. En nu voor de buis voor de slalom!!!

 11. Stephan schreef:

  Fantastiche live beelden uit het Zillertal (Mayrhofen in dit geval): nl.bergfex.com/mayrhofen/webcams/ -> het sneeuwt er als een gek door, ook in het dal! Sneeuwverwachting.nl; eat your heart out! Want jullie voorspelling klopt voor geen meter 😀 (gelukkig maar dat de Oostenrijkse KNMI wel accurate voorspellingen doet)

  @Hajo: ook gevraagd op twitter: wanneer is deze website goed toegankelijk voor mobiel? Want zoals hij nu werkt kan je onderweg geen reacties lezen of reacties geven, en dat is jammer 😉

 12. Ronaldo schreef:

  @ Stephan. Op Ipad werkt het perfect (heb ik), dan moet het toch ook op Iphone werken?? (heb ik niet maar heeft toch dezelfde techniek evenals Galaxy) Of zeg ik nu iets heel erg doms ??

 13. Stephan schreef:

  @ Ronaldo: Ik heb een HTC Sensation XE met Android, maar daarop werkt deze site echt heel vervelend… Als ik op een bericht klik, kan ik niet verder scrollen naar de reacties… Dus misschien dat het aan Android ligt, en dat de site het wel doet op de Ipad/Iphone… Dan alsnog het verzoek om ervoor te zorgen dat de site ook op Android goed werkt haha 😉

 14. BB-King schreef:

  In aanvulling op Stephan: het lukt mij juist niet met de iPad te scrollen in het column venster van Hajo. Daarentegen met de iPhone start automatisch de mobiele versie van wintersportweerman.nl Weet iemand hoe ik de site met m’n iPad goed kan lezen?

  Alvast hartelijk dank!

 15. Marco schreef:

  Samsung galaxy s geeft geen problemen tav mobiele site

 16. Hajo schreef:

  @BB-King: iPad gaat momenteel nog niet helemaal goed ja. Moet een beetje schipperen met de fondsen dit eerste seizoen. Volgend seizoen zal de site op elk device lekker draaien…

 17. Stephan schreef:

  @Hajo: kan je misschien het adres v/d mobiele website geven? Als ik namelijk op mn telefoon het internet open en je website invoer, kom ik op de gewone website (en die werkt dus niet naar behoren op Android) ipv op de mobiele site?

  Dank alvast!

  Benieuwd naar de nieuwe korte en lange termijnvoorspellingen!

 18. Eric schreef:

  @stefan @hajo wat een sneeuw hier in brixen im thale. Treinverkeer is ermee gestopt ik wil vannacht naar huis maar heb het idee dat ik niet verder kom dan de camping. Wegen zijn niet meer te berijden.

  afwachten maar er ligt hier nu waanzinnig veel sneeuw en stefan zou hier heerlijk kunne scheppen met een brace om.

  Groeten

 19. Ab schreef:

  Nieuwste GFS hoofdrun van 12u laat nog steeds een opbouwende scandi hoog zien op 14jan. Tegelijkertijd een klein laagje dat een zuidelijke koers neemt ten zuiden van GB door die scandi hoog in opbouw. Met als gevolg een scandi hoog van 1035hpa op 15jan met kern in noord scandinavie. Voor NL dan wat kouder door een zwak windje uit het oosten. Vanaf 16jan iet wat toenemende depressie activiteit vanuit het westen. Met als gevolg een zuidenwind dan. Vanaf 17jan winnen de depressies het vanuit het westen. Met weer zw winden en zachter. Tegelijkertijd aanhoudende hogedruk activiteiten in het hoge noorden op de GFS kaarten van 12u. Met dan ook vanaf 18/19jan forse drukstijgingen boven groenland. Met als gevolg dat de depressies een zuidelijke koers moeten volgen vanaf 21/22jan. Met ook dan een forse kou uitbraak op hoogte (1500m) vanuit het noorden die net ten noorden van NL stopt door een laag dat ten zuiden van NL langs probeert te trekken en daardoor de wind draait naar ZZO op 22/23jan en zo de kou tegen houdt uit het hoge noorden. Uiteindelijk op het eind 24jan een groot blokkade van hogedruk gebied tussen Groenland en NW rusland en dan geleidelijk kouder. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. En zo zie je maar weer dat er van een scandi hoog bij de GFS hoofdrun van 12u niet veel overblijft door iet wat sterkere berekende depressie activiteit vanuit het westen dat de opbouw verstoort. Enigste wat wel positief is de aanhoudende hogedruk activiteiten in noord europa op de GFS kaarten van 12u. Straks ff zien hoe de andere modellen ervoor staan omtrent die mogelijke omslagount op 15jan.

 20. Ab schreef:

  Er is nog niets beslist als je de GFS pluim bekijkt voor een prikpunt voor ZO NL. Want nog steeds grote onzekerheid vanaf 15/16jan omtrent die mogelijke scandi hoog. Omdat er toch nog een paar lijntjes zeer koud uitpakken voor die omgeving (zuid-limburg). En het ENS gem daalt geleidelijk gestaag verder (nog geen winterweer). Wie het zelf wil zien hier http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=508&y=169&run=12&runpara=0&type=3&ext=1

 21. BB-King schreef:

  @Hajo, Thanks voor je antwoord mbt iPad! Alles op z’n tijd vwb extra features

 22. Ab schreef:

  Nieuwste ECMWF hoofdrun van 12u laat ook nog steeds een opbouwende scandi hoog zien vanaf 14jan. Met daaromheen een forse kou uitbraak op hoogte (1500m) naar NW rusland en scandinavie. En dan ook wat kouder voor NL op de 2tempr kaarten, met kans op nachtvorst. Vanaf 15jan iet wat toenemende depressie activiteit vanuit het NW. Met als gevolg dat de opbouw wat verstoort wordt. Ondertussen dan boven NO europa een enorme koude luchtbel door een afzakkende laag dankzij aanhoudende hogedruk activiteiten in het hoge noorden op de EC kaarten van 12u. Maar vervolgens alsnog de depressies die naar het noorden trekken vanaf 16jan en het hoog verplaatsen met kern tot ten ZW van NL. Met dan NW winden en weer iets zachter. Met dan de meeste kou boven oost europa. Uiteindelijk blijft er een te zuidelijk liggend hoog over op het einde vanaf 17/18jan op de EC kaarten van 12u. En dat door die depressies in het NW van europa. Met dan nog steeds NW winden. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. En zo weet ook de ECMWF oper 12u geen raad meer omtrent die opbouw van die scandi hoog vanaf 14/15jan en kiest het juist voor een te zuidelijke hoog na 16jan. In ieder geval zijn de GFS en ECMWF t/m 120h vooruit consistent. En daarna weten ze het niet meer. Teveel onzekerheid. En daarom omarm ik de onzekerheid voorlopig 🙂 Straks nog ff de EC pluim zien hoe die reageert hierop.

 23. Hajo schreef:

  Soms denk ik: als de modellen weersoep produceren wordt het hem dat niet. Ze kiezen vaak toch voor duidelijke plaatjes! Morgenvroeg weer spannend!

 24. tommie schreef:

  @Ab, het is dan toch weer wat minder dan de vorige runs wat betreft winterweer of is er meer onzekerheid nu wat je juist verteld hebt??

 25. Stefan schreef:

  @Eric, zoals het er nu naar uitziet komen wij waarschijnlijk 20 januari weer naar Brixen, ik heb nu alweer zin om te scheppen. En met mijn knie gaat het gelukkig ook steeds beter.

 26. Ronaldo schreef:

  @ BB King @ Hajo. Ik heb totaal geen problemen met de IPad, en kan alles wat ik met m’n notebook of desktop ook kan. Wellicht ben ik nu te simpel, maar scrollen in de blog berichten is wel degelijk mogelijk. Met 1 vinger gaat inderdaad het hele scherm op en neer, dat viel mij ook op. Maar als je 2 vingers op het blogbericht plaatst en de vingers paralel naar boven of beneden over het scherm beweegd, dan scrolt het blogbericht gewoon naar boven en naar beneden en kan je alle berichten lezen. Of bedoelen jullie dit niet????

 27. Ab schreef:

  En zo zie je maar weer dat de EC 10daagse van 12u een stuk minder koude lijntjes laat zien. Met nu een ENS gem van 5gr overdag op het end. En de EC oper en controle run nu bovenin zitten. Wel nog steeds een grote onzekerheid en spreiding vanaf 14/15jan omdat er ook hier een aantal lijntjes voor de winterkou blijft gaan. Straks ff het vervolg zien.

 28. Boris schreef:

  Ik lees nu steeds wat er allemaal kan gebeuren qua hoog/laag maar ik heb werkelijk geen idee of dat voor de Alpen geldt of dat Ab aan het inschatten is of hij binnenkort op natuurijs kan schaatsen.

  Misschien wel handig om te melden voor welk gebied de verwachting geldt?

 29. Ab schreef:

  @Boris, ik hou me vooral bezig met de Lage Landen. En ik meldt vaak het woord NL in mijn updates, dus beter lezen aub. En wat Alpen betreft er zijn er nog vele die daar over kunnen praten. O.a @Hajo, @Ronaldo of @Patrick(Jodelaar)

 30. Boris schreef:

  Nou Ab, ik denk dat ik best goed lees maar ik zet mijn ‘leesbril’ wel op 80% als ik je berichten lees. Even goeie vrienden ik struikel per zin 2x op grammatica-, lidwoorden- en andere taalonzuiverheid. Geeft niks, en ik waardeer je input echt, maar zeg me aub niet om beter te lezen als jouw taalgebruik het lastig maakt om sowieso door de tekst heen te komen.

 31. Ab schreef:

  De EC 15daagse van 12u laat nu pas op het einde een dalende ENS gem zien naar 3gr overdag en 0gr in de nacht. Met dan ook een stuk meer koude lijntjes. Maar dat is nog zover weg en erg onbetrouwbaar. Voorlopig dus anti winters afgaande op het ENS gem. Maar er is nog niets beslist vanaf 15jan gezien de grote spreiding en onzekerheid. http://www.knmi.nl/exp/pluim/vijftiendaagse/index.html

 32. Thomas schreef:

  @Ab, Helemaal top die updates van jou! Alleen jammer dat de modellen zo springen. Ab, als jezelf een voorspelling op gevoel zou geven, wat zeg jij dan? Daar ben ik wel eens naar benieuwd!

 33. Ab schreef:

  @Boris, dat je het vanaf nu af aan alvast weet dat ik vooral de winterweerkansen ofterwijl mogelijke lichtpuntjes aan het bespreken ben van de weermodellen voor de Lage Landen. Goed?? Oke 🙂

 34. Ab schreef:

  @Thomas, ik denk dat het nog tot winterweer komt voor de Lage Landen. En dat a.d.h.v de stratosfeer die de komende tijd aardig gaat opwarmen boven het noordelijk halfrond op hoogte. Met dan meer kans op hogedruk blokkades in die omgeving. En dat biedt ook meer kansen op mogelijke winterweer voor NL. Omdat bijv de poolwervel een aardige deuk kan oplopen bij die opwarmende stratosfeer op hoogte (15km) boven de noordpool. Alleen de puzzelstukjes moeten dan wel op de juiste plaats vallen voor NL wat betreft die mogelijke hogedruk blokkades die zich onder zulke omstandigheden, namelijk opwarmende stratosfeer beter kunnen ontwikkelen dan bij een koude stratosfeer. Die op zijn beurt juist de kans vergroot op zonale winden, ofterwijl meer kans op een WC voor west europa. Dat moeten we niet hebben voor NL. Dus ik denk dat het nog goed komt ergens laatste decade januari is mijn gevoel.

 35. Boris schreef:

  Ha Ab, duidelijk! Ik hoop met je mee op hele dikke lagen ijs met koek-en-zopie tentjes erlangs, met een laag sneeuw erop!

  Ikzelf ben meer van het Alpenweer maar een beetje winter on-the-side hier is erg welkom. Uiteindelijk moet het goed komen, gemiddelden moeten tóch een beetje gehaald worden; tot zover herfst maar de winter komt echt wel.

 36. Ronaldo schreef:

  @ Boris. Svp geen sneeuw op het ijs. Glijdt niet zo lekker. Sneeuw voor de Alpen, vorst voor NL. Waar kan ik tekenen???

 37. thomas schreef:

  @ab, oke duidelijk. Ik hoop met alle macht dat dit ook gaat gebeuren. Maar laat het van mij maar alvast het aankomende weekend beginnen.

 38. Hajo schreef:

  Iha moeten we vaststellen dat we afstevenen op ofwel winter in de lage landen met waarschijnlijk een langere droge fase in de Alpen; ofwel een terugkeer naar het sneeuwrijke weer voor de Alpen van de afgelopen periode. Dus moeten we ook weer niet te verdrietig zijn als de LL winter niet zou komen: meer sneeuw in de Alpen is ook gaaf! Na een week zon kunnen de pistes echt weer een verse laag gebruiken. Behalve echt bitterkoud superstabiel schaatsweer waarmee ik ook echt 10 dagen het ijs op kan, geef ik de voorkeur aan top wintersportweer voor de skigebieden… bedenk hoeveel geld mensen uitgeven aan hun wintersportvakantie. Dan wens ik echt iedereen die paar dagen zon + een paar dagen (of nog beter: nachten) sneeuw. Zoals het seizoen zich nu ontwikkelt zitten we altijd goed! De GFS 18u eindigt weer met onbestemde weersoep… morgenvroeg verder…

 39. Roland Zwammerdam schreef:

  @ iedereen, zijn hier ook mensen die op de arlberg camping te wald am arlberg staan? Of op de sonnenkopf skien? Lijkt me we grappig. Kom daar namelijk al een jaar of 15 en volgende week weer

 40. Leo schreef:

  @Hajo. thx voor de upate! Al met al puinhoop voor de LL. Toch weer te vroeg gejuicht denk ik, want er was en is nooit veel meer dan 20% ensemble-ondersteuning geweest. Vandaag -wat er natuurlijk wel in zat- zo goed als alles weer uit de hoofdruns. Wel nog steeds hogedrukopbouw boven Scandinavie e.o. Nou ja wie weet later.

 41. Ab schreef:

  Ook bij de nieuwste GFS hoofdrun van 00u geen overtuigende opbouw van scandi hoog vanaf 14/15jan door depressies die komen aanzetten vanuit het westen voor de Lage Landen. Wel wordt het tijdelijk kouder vanaf 15jan. Met dan overdag tussen 2 en 5gr en in de nachten -3 tot +2gr. Dus een beetje koudkwakkelweertje. Vervolgens vanaf 18jan weer zachter door ZW winden door die depressie uit het westen. Met dan weer plaatselijk 10gr overdag voor NL. Tegelijkertijd maken die depressies een zuidelijke koers vanaf 20jan door drukstijgingen boven groenland. Met als gevolg dat er een koude laagje vanuit het NW komt afglijden naar de noord en westkant van de Alpen op 22jan. Met weer kans op forse sneeuwval voor de Alpen bij tempr op 1500m van -5gr. Ondertussen breidt het azorenhoog zich uit naar Groenland toe en vindt er verbinding mee. Vervolgens schuift het hoog op naar scandinavie vanaf 23jan. Met dan NO winden voor de Lage Landen en weer dalende 2m tempr naar iets boven nul overdag en lichte vorst in de nacht op het 25jan. Met dan ook weer een scandi hoog van 1035hpa. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al kiest de GFS hoofdrun van 00u voor tijdelijk wat kouder weer vanaf a.s weekend met kans op lichte vorst in de nachten. En dus geen overtuigende winter inval. Pas laatste decade denkt de GFS weer aan een mogelijke winter inval voor de LL. Wat natuurlijk nog erg ver weg in en onzeker. Afwachten maar de verdere ontwikkelingen van dag tot dag. Latus!!!!!

 42. Hajo schreef:

  @Ab: ik vind het einde van de GFS juist zeer bemoedigend. En vooral leuk die combi van toch nog 1 keer dikke sneeuw in de Alpen en daarna pas het schaatsweer. Ik vind het prima zo. Snel andere modellen bekijken en door met weerbericht.

 43. Jochem schreef:

  Ik zie de laatste paar runs eigenlijk steeds duidelijker dat Tirol vrijdag niet echt meer ‘Grand Beau’ zal zien, maar eerder ‘gewoon een mooie dag’. Klopt dat? Ik vraag dit met name omdat ik de laatste tijd wat meer probeer om zelf dingen te interpreteren.

  Verder gaat het natuurlijk nergens over, het wordt sowieso fantastisch om te skiën komende dagen. 😀

 44. Hans vK schreef:

  Ik zie voorslanog alleen winterspeldenprikjes op de kaarten, maar dat isin ieder geval al iets. Wie weet hoe het gaat uitpakken. Wil wel weer eens op (goed) natuurijs staan.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.