Eerste ijsdag in Nederland winter 2011/2012

Klik voor grotere kaart

De ECMWF berekent nu (00u) een begin van de laaglandwinter rond 16 januari. Ook de 12u van gisteravond was al op die koers. De GFS 12u was een natte ehhh vriesdroge winterdroom (zie bericht gisteravond). De 18u was zo zo. De GFS 00u? Die maakt een omweggetje en laat de winter alsnog op 23 januari zegevieren. Maar in het ensemble is die hoofdrun niet echt geloofwaardig en zijn ook daar de kansen op de omslag rond 16/17 januari behouden. En het GEM model? Het model dat de snode winterplannen van de weergoden gisteren als eerste ontdekte?

GEM weermodel berekent ijsdagen

Klik voor grotere kaart

Het GEM model doet wat ie moet doen: de weergoden aan hun woord houden en gewoon die winter met Scandihoog afdwingen (nieuwe kaart hierboven met kern hoog nu GB). Als ik een ding geleerd heb met de weergoden is dat je je niet machteloos moet tonen. Zoals je recht overeind moet blijven staan als een beer je nadert en je het beest dwingend in de ogen moet kijken, zo moet je ook de weergoden tegemoet treden. Je moet soms als een leeuwendompteur gewoon eisen dat ze dit of dat doen (en alleen iets waarvan je kunt zien dat ze er toch al een beetje zin in hebben, want anders ga je naar de haaien). Nu zeg ik dus: “Doe winter!”

Hieronder straks updates van het ECMWF ensemble en straks de GFS 06u

Updates volgen. Schiet alvast de reacties vol!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.