Lezers van deze website hebben ons onlangs geleerd dat ook het Hochkönig gebied een echt Schneeloch is en bovenstaand kiekje maakt dat wel waar ja. Zo mooi overal met de nog aardig volle maan. Gisteravond heeft Hajo een prikkelend artikel gepubliceerd over de eerste lawineongelukken met al deze sneeuw. Waaronder helaas ook een dodelijk ongeval in Obergurgl binnen het pistegebied. Wil je mee discussiëren over dat belangrijke thema doe het dan hierrr.
Maar nu tijd voor wat meer beelden uit de Alpen! Het Tuxertal waar dit jaar ook al een lawinedode te betreuren was laat nu niets zien van dat gevaar. Een frisse muisstille ochtend zo lijkt het.
Maar niet overal is het zo mooi wit. De blik vanaf de Hohe Salve verraadt de scherpe grens van witte en groene kerst. Daar in de dorpen groen en ook de pistes zijn er niet beter op geworden met die regen.
In de zuidelijke Franse Alpen in het skigebiedje van Pelvoux hebben ze de kanonnen nog maar eens aangezet. Zolang de spaarbekkens en het weer het toelaten zullen ze in Frankrijk extra sneeuw produceren want ook daar hebben ze toch een bittere pil te verwerken gekregen. Maar ervaring met wat Franse skigebieden leert ons dat ze niet altijd toegeven aan deze vraag naar kunstsneeuw. Ze zullen het vast beter weten dan wij 😉
Dan nog wat ingezonden plaatjes van gister die bewijzen dat het ondanks de soms wat ijzige pistes op en top genieten is! De eerste uit La Rosiere (volgende keer je telefoon een kwartslag draaien voor de foto haha)
De tweede uit nog een mooi besneeuw Filzmoos, witte kerst in full effect.
En deze vond ik ook wel mooi vanaf de Weissensee. Toch bijzonder dat we als Nederlanders bijna alleen op wintersport gaan om met de lift omhoog te gaan terwijl praktisch iedereen schaatsbloed heeft stromen. Iedereen heeft voorlopig denk ik heel veel vertrouwen in de laaglandwinter. Terecht? We gaan het zien.
Vanochtend een minivoorproefje in Brabant, Limburg en België. Daar natuurlijk de opklaringen. Toch nog een licht winterse kerst!
We beginnen even met het einde van het Amerikaanse model in beeld. De meteofiction dus. Daarin zit een megadump voor de Franse Alpen of moet ik zeggen voor héél Frankrijk verstopt. Pure meteofiction maar de voortdurende schommelingen nu tussen polar low, dumps uit het noordwesten, oprukkende kou uit het oosten laten zien dat er iets broeit. In de ochtendrun “broeit” ook in de zin van behoorlijk zacht… geen laaglandwinter in beeld en alsnog regenkansen voor de Alpen.
Hierboven de Franse megadump in beeld. Een krankzinnige uitschieter van de hoofdrun natuurlijk maar het geeft de potentie weer. Het ensemblegemiddelde is nu ook al van de bodem getild. Sneeuwkansen op 1500m lopen aan heteinde van de run op naar 60%. Dat zie je niet vaak.
Maar voordat we naar die megadump kijken heb ik nog een andere siuatie wat al een tijdje mijn interesse wekt. Net iets voor oud en nieuw zakt er over de oostelijke flank van het Eurohoog een depressie naar het zuiden. De voltreffer is voor Oost-Europa maar ook de Alpen kunnen dan wat meepakken. De modellen flipfloppen nog wat, hoe het gaat uitpakken hangt af van hoe ver het hoog naar het oosten uitbreidt. Hierboven kun je het verschil zien tussen GFS en EC waar het EC wat positiever is en de blauwe kleuren dichterbij laten komen.
Dat alleen Oostenrijk aanspraak maakt op deze mogelijke sneeuw is duidelijk. Dit zijn de hoeveelheden volgens het EC, en dat bij een luchtdruk van 1025, dat heeft alles te maken met die stuwing door de Alpen. Mocht het zo gebeuren zal het ook alles behalve aanvoelen als een dump maar eerder als urenlang lichte miezersneeuw. Alle beetjes helpen! In het GFS wordt dan amper neerslag berekend door dat hoog.
Inmiddels ook duidelijk te zien in de voorspelling van Bergfex die ik er voor het gemaak maar even bij heb gepakt. Tussen het heerlijke zonnige weer door (mag ook gezegd worden) wellicht wat nieuwjaarssneeuw. Lekker ook voor de 2e lichting kerstvakantiegangers.
Nu we het dan toch over die periode hebben pak ik gelijk de Lage Landen er bij. Want iedereen die een feestje heeft georganiseerd of op pad gaat hoeft zich niet al te veel druk te maken over het weer. Blauw op de kaart geeft aan wat de kans op neerslag is in de 24 uur van 31 december. Vrijwel droog dus, wellicht wat heel dun gemiezer of vochtigheid maar zeker geen vreemde of extreme omstandigheden. Goed voor iedereen die wat euro’s de lucht in wil schieten, minder nieuws voor alle huisdieren.
Bij dit gifje geef ik je even wat langer de tijd, zoek de verschillen, welke heeft jouw voorkeur voor 3 januari?
…
Ben je eruit? Het grote verschil is wat mij betreft de connectie van het Europese hoog met het Groenlandhoog. In het EC is die wel mogelijk, hoewel niet al te stabiel, maar in het GFS is er amper een Groenlandhoog. Wat is het gevolg? Door de connectie met het Groenlandhoog in het EC wordt het oceaangeweld tijdelijk afgeremd en kan er een koude bel uit het noorden richting West-Europa zakken. In het GFS wordt het hoog gelijk verder naar het oosten gedrukt waardoor de koude bel door Rusland heen jaagt.
Wat een verschil in uitwerking. Het EC zou top zijn voor alle lagere dalen! Maar let op, de modellen hebben moeite met het Eurohoog. Het is zeker niet zo standvastig als gevreesd maar er kan nog van alles mee gebeuren, van Scandihoog tot westcirculatie. Voor op deze termijn dan maar even duimen voor EC…
Want daar zit zelfs nog een miniverrassing voor de Franse Alpen bij. Niet vergelijkbaar met wat bovenin het bericht stond waar ik nu graag nog even op terug kom.
Want hier begint het mee, netjes in de periode tussen 5 en 10 januari die ik al een tijdje geel heb gemarkeerd in de WSWM agenda. Vrij plotseling zakt er stevig depressiegeweld uit het hoge noorden richting Europa. In deze run geeft het Eurohoog niet direct toe en ontstaat er een tijdelijke westcirculatie.
Maar later blijken de depressies dan toch veel te sterk en belegert de Alpen met een megabak neerslag. Dan ook voor de Lage Landen sneeuwkansen, geen schaatsweer ofzo. Voor de precieze uitwerking in deze run scroll je nog even terug naar boven, dromen mag.
Dit zou dan vallen binnen precies 3 dagen. Moeten we hier waarde aan hechten? Ja en nee, zoals de titel zegt; de weermodellen spelen met onze emoties. We hechten er waarde aan omdat het aangeeft wat er in een specifieke situatie mogelijk is. We hechten er geen waarde aan omdat het 1 specifieke situatie is.
Belangrijk om te zien wat mij betreft is dat dit niet een alleenstaande berekening is. Het is een trend. Zondag noemde ik het een ‘scenario’. De afgelopen 7 van de 9 runs (!) gingen voor het depressiegeweld rond Europa dat naar het zuiden zakt. Natuurlijk allemaal een verschillende uitwerking maar dat is voor nu nog niet heel relevant. Laat het eerst maar eens wat dichterbij komen, dan gaan we de details als echte voorspellingen nemen. Maar voor nu lijkt het me een zeer positieve trend, ik ben tevreden.
Voor alle thuisblijvers nog even kijken naar de pluim. Winter? Nee. Mogelijkheden? Ja. Nu weer een leuke uitbijter van de hoofdrun die we eerder zagen. Concrete schaats situaties ver weg op de kaarten. Hou de komende runs weer in de gaten en kijk of de trend door zet of dat we andere verrassingen krijgen, het blijft spannend!
106 reacties
Reacties zijn gesloten.