In dit bericht ruim aandacht voor enkele bizarre weerkaarten. Maar omdat het allemaal meteofiction is toch ook gewoon even aandacht voor de dag van vandaag en wat ik met jullie wil delen. Niet omdat ik zo belangrijk ben maar omdat ik jullie graag zou verleiden ook eens naar Val d’Isère te gaan. Hierboven zie je me bovenaan de Bellevarde uitkijkend naar de Solaise. Een droomdag in Val d’Isère. Offpiste kwamen er nog wat stenen door hier en daar. Op de piste was het subliem… hoewel…

Wedstrijdberg Bellevarde

Halverwege de eindeloze loeibrede zwarte piste van de Bellevarde spoten de kunstsneeuwlanzen vochtige sneeuw op. Skiede je erover heen bevroor meteen een film van ijs op je ski’s en gleed het absoluut niet meer. Zo nog niet eerder mee gemaakt.

Een FIAT dat is weer eens wat anders

Daarboven nog wat leuks gezien. Nu eens geen dikke bolides voor peperdure reclame. Maar gewoon een ludieke kleine auto die vermoedelijk niet meer door de APK komt.

Kunstsneeuw

Daar boven natuurlijk gewoon droge kunstsneeuw en ook op de schaduwhelling van de Solaise.

Le Refuge de Val d’Isère

Bovenaan die Solaise zag ik precies waar de camera kijkt een tandemvlucht starten. Dat maakte me wel beetje weemoedig naar dit edele tijdverdrijf. Maar de spullen zijn in Oostenrijk gebleven omdat ik anders geen kinderen mee kan nemen voor de kerstvakantie. Morgen misschien een solovlucht doen. Hé da’s nog eens een goed idee. Waar een weerbericht tikken al niet goed voor is. Dan ga ik weer naar deze plek waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de aanbouw van het super stijlvolle Le Refuge!

Ik draaide daar deze Facebook Live…

Wijnkelder La Foulie Douce

Nou ik raffel het even af meteen unieke ervaring die ik had in après-ski danstempel La Foulie Douce. Ik kende het wel, maar had geen idee wat daar allemaal nog aan vast hangt. 18 dansers in vaste dienst. Een van TV zeer bekende choreograaf leidt ook hier de dansers. Die in de kelder een eigen oefenzaal hebben. En daar ook nog eens een stuk of wat luxe eetzalen voor groepen. Naast de twee restaurants boven. Peperdure wijnkelder spreekt vanzelf.

Eetzaal La Foulie Douce met uitzicht op Italiaanse kant Mont Blanc

Uit een van de zalen prachtig uitzicht op de Italiaanse kant van de Mont Blanc. Momenteel kun je zelden of nooit ’s avonds eten hier maar onderhandelingen met de liftmaatschappij zijn gaande om het minstens één keer per maand te doen.

Voor we naar de weerkaarten gaan… Vandaag stuurde Nanja van Hotel Sonnenuhr in Die Tauplitz me bovenstaande foto. Echt lekker gesneeuwd daar.

Sneeuwscheppen en #waarismijnauto in Obertauern

Skileraar Bram Stoof stuurde deze uit Obertauern. Lekker hoor.

Megadump

De avondrun van het Amerikaanse model komt met zo’n megadump op 26 december ineens.

Maar het heeft nul steun in het ensemble en het Europese model gaat er ook niet in mee… en elke run zowat zien we weer ander spektakel. Vanmiddag ineens weer ijsdagen voor Nederland…

Hoe gek is die ineens weer!

Daar hoort deze kaart bij! Weersoep maar wel heel koud.

En dan ineens schitterend in het Europese model – Ab zag hem ook – hoe het Scandihoog er uiteindelijk in zou kunnen slagen zich gewoon schrao te zetten tegen een dooiaanval. En dat al op 22 december in het model. En in de vele vele reacties onder het ochtendbericht passeren nog veel eer modellen de revue. De para, GEM natuurlijk. Tja. Ik ga er een nachtje over slapen. Kijk geboeid zo naar de GFS18u en hang dan ook nog wel in de reacties denk ik. Morgenochtend hopelijk iets meer consistentie en dan ook ruimte en reden voor een degelijker analyse!

 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

46 reacties

sneeuwfanaat(Ron) · 12 december 2018 op 22:05

Leuke video Hajo van Val d isere.En wat een heerlijke rust nog daar zeg..Genieten voor jouw.De weerkaarten zijn zeker boeiend te noemen met een toch wel gerede koude kans op de kerstdagen lijkt mijn,,met daarvoor nog sneeuwval voor de Alpen

Hajo · 12 december 2018 op 22:09

Bericht nu af en klaar! Nu lekker reageren. Ik doe mee…

Richard · 12 december 2018 op 22:09

Ik zou zo een megadump wel eens mee willen maken de 26 laat maar komen.

Marcel www.weerstationluyksgestel.nl · 12 december 2018 op 22:14

Val d Isere is een prachtig gebied, ben daar een paar keer zomers geweest, maar je betaald er wel de hoofdprijs,dat is jammer.
Want de doorsnee mens moet toch diep in de buidel tasten.

Benieuwd naar de dump van de 26e

Luyksgestel actueel 0.8C en helder

Fijne avond
Marcel Pijpers
http://www.weerstationluyksgestel.nl

JacoB · 12 december 2018 op 22:52

Vanaf zaterdag 8 dagen in tignes, bovengenoemde hellingen in val d’isere pakken we dus ook mee

Mark (Breda) · 12 december 2018 op 22:53

22 december is al wel +240.
Meteofictie.

Wel bijzonder hoe de modellen er niets mee aan lijken te kunnen momenteel.
Sneeuw in de LL zit dichtbij.

  Hajo · 12 december 2018 op 22:59

  Ik zeg al een tijdje: witte kerst zou zo maar kunnen.

   Asten (Harmelen) · 12 december 2018 op 23:02

   Zou de 3e keer deze eeuw zijn..lol

   Mark (Breda) · 12 december 2018 op 23:21

   Wel een witte kerst met weer snel smeltende sneeuw. Geen klassieke wintereinbruch uit het oosten volgens mij.

   Wanneer mogen we weer eens een polar low verwelkomen? Lang geleden.

Hajo · 12 december 2018 op 23:56

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Schermafdruk-2018-12-12-23.41.22.jpg[/img]
Het echte verhaal van de lawine in Hochfügen. Gesloten gebied. Toerskiërs erin. Vader zoon en nog 2. Zoon raakt bedolven. Vader schiet te hulp maar breekt een rib. De andere twee kunnen zich bevrijden, Grote reddingsactie met heli. Zie: https://www.tt.com/panorama/unfall/15118242/drei-verschuettete-nach-lawinenabgang-in-hochfuegen-geborgen

  Bob van Oostrom · 13 december 2018 op 00:13

  Er gebeurt wel het een en ander achter elkaar in dat Hochfügen, vind je niet?
  Maar tja, in een gesloten gebied, met (wat ik gelezen heb) lawinegevaar 4, zoek je wel het gevaar op.

Bob van Oostrom · 13 december 2018 op 00:08

Nouuuuu, zat jij in het hotel van mijn klant ( uit Zaandijk), SonnenUhr in die Tauplitz? Daar zijn wij dus ook een keer geweest. Helaas vonden we het gebied wat beperkt. En dan die Fiat op de berg. Prachtig! Ik fotografeer al vanaf het begin die bolides, omdat het zo’n belachelijk indruk heeft gemaakt op me. ( 1e keer op de Zugspitze). Verder zien de prognoses er wel bijzonder uit…Hou je taai, Hajo

  Hajo · 13 december 2018 op 00:16

  Dank voor leuke reactie. Wat vind je van Sonnenuhr? Wanneer was dat? gebied is nu wel groter geworden met nieuwe Lawinenstein lift. En als je pendelt tussen Loser en Tauplitz heb je echt een leuke vakantie.

   Bob van Oostrom · 13 december 2018 op 18:04

   Hajo,
   wij zijn daar de laatste week van januari 2013 geweest. Prima hotel, maar verkeerde week. Ik was de enige aan de bar zonder barkeeper, …..zo stil.

Hajo · 13 december 2018 op 00:13


Bijzondere run weer eindigend in een opmerkelijk koude weersoep. Zoals de GFS06u ook al deed. Heel veel hogedruk overal. Waar zijn de depressies gebleven?

Hajo · 13 december 2018 op 00:31

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/rart_18122818_18121218.gif[/img]
Aan het einde wel depressie maar die draait mooi onder Nederland door…

Kirsten_dl (Puurs.be) · 13 december 2018 op 01:29

Snap niet dat mensen het zo begrepen hebben op kunstsneeuw, tenzij om enkele keren per jaar vlak voor de wintersportvakantie op te warmen in een indoorpiste maar verder? Nee dank je, natuursneeuw is nog steeds het allerbeste.

Voor Arlberg fans onder ons, prachtig topic om te volgen, Arlbergfan plaatst zeer regelmatig updates:
https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=60519

Kijk en geniet… 🙂

Bas · 13 december 2018 op 01:54

Het wordt koud !!! Heel Europa in de koude op redelijk korte termijn volgens de kaarten of zie ik het niet goed ?

Ab · 13 december 2018 op 05:37

Zoals ik gisteravond al zei dat de weermodellen erg veel moeite hebben met de straalstroom en daardoor ook de koers van depressie blijkt maar weer eens ook vanmorgen in de ochtendruns van oa GFS 00z run. Want die komt ook ineens met fors verzwakte depressie opzetten komende week en het niet kan opbrengen tegen het hoog boven Scandinavië. Met als gevolg dat ie depressie uitgeknepen wordt op 144/168h vooruit. En daardoor zakt naar het zuidoosten toe en ten noorden ervan opnieuw aardige hogedruk activiteiten en zo opnieuw koude bovenluchten aangevoerd worden richting West Europa vanuit het oosten aldus GFS 00z run..
Leuk hoor deze spanning zo op de kaarten 😉
Jaar 2018 het jaar van de hogedruk blokkades.

  Ab · 13 december 2018 op 05:46

  Overigens ook ICON 00z run komt hiermee t/m 180h vooruit met een verzwakte depressie en veel sterkere hogedruk vanuit Scandinavië uitbreidend naar IJsland.
  En vervolg bij GFS 00z run op 240h vooruit meteofiction termijn is koud hoor brrrrrrrr 😉 Bovenluchten -8 a -10gr vanuit het noordoosten richting de LL.
  Tot laterss wintervrienden

JanVanSoest(soesja) · 13 december 2018 op 06:44

Spanning en onzekerheid alom. Al die opmerkelijke steeds totaal veranderende runs geven niet echt vertrouwen. Eén ding lijkt daardoor wel zeker, ze weten het niet! En dat kan leiden, zoals al gemeld, tot leuke verasingen. Ik wacht in spanning af. Het is in iedergeval vele maken beter dan een paar jaar gelden toen we nu al wisten dat de pistes groen waren en zouden blijven…..brrrrrr wat een horror winter was dat zeg met Kerst in de Alpen.

Spyfromthesky · 13 december 2018 op 06:55

Goh, de GFS Para lijkt mij ook niet vervelend. Het zou toch niet? Een lang gevecht van het hoog dat lijkt te gaan winnen en eerder vanaf 16 december (schreef ik een paar dagen geleden) het mogelijk zou gaan winnen.

GFS Para tot 300 uur vooruit vind ik beter dan de gewone GFS

Valt ook niet mee om winter te krijgen in ons gevoelig landje. Een oosten tot een lichte zuid-oosten wind zou m.i. ideaal zijn.

Opmerkelijk is dat het KNMI nu komt met 90% op zacht weer en 10% kans op koud weer op de langere termijn. Het gaat mij niet om die 90%. Want hoe safe kun je zitten. Maar toch die 10% kans volgens het Europese weercomputermodel.

Ik kan mij voorstellen dat de situatie gewoon moeilijk is en zal blijven. Wellicht zeggen in dit geval pluimen op de langere termijn zelfs weinig. Wellicht meer om een patroon te volgen.

Spyfromthesky (Arnold)

Qlubtempo Raoul · 13 december 2018 op 07:00

Eerst de eerder genoemde periode tussen 17-20 dec maar eens afwachten, dat is zo’n beetje het laatste wat zou kunnen vallen nog net voor de eerste kerstweek begint.

Jorne · 13 december 2018 op 07:51

Gfs ook voor de Alpen een pareltje, zie pluim voor prikpunt Tirol. Een paar dagen geleden vreesden we nog voor een warme periode, nu komt de temperatuur amper boven de 0 graden op 1500m 🙂
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe3_1000_723_337___.gif[/img]

  paco37 · 13 december 2018 op 07:54

  Ecmwf is volgens mij niet best vanmorgen, eindigend met straffe zw-ster?

   Jorne · 13 december 2018 op 08:14

   Goed gezien paco, vandaag alles op GFS 🙂

  Richard · 13 december 2018 op 07:56

  Inlijsten strik erom vasthouden stempel erop weet ik wat dan ook gewoon doen iedereen tevreden ?.

  Qlubtempo Raoul · 13 december 2018 op 08:12

  Hij is mooi!

Filzmooser · 13 december 2018 op 08:05

ECMWF is op het einde ons niet goed gemutst , GFS is en blijft heerlijjk koud!

  Asten (Harmelen) · 13 december 2018 op 08:22

  Absurde verschillen in de weermodellen. Ik stel voor het weermodel dat het op de middellange termijn nu wéér niet bij het rechte eind heeft definitief buiten bedrijf te stellen.

   Filzmooser · 13 december 2018 op 08:39

   Precies!

Jannes · 13 december 2018 op 08:15

Ik vind het sentiment erg negatief voor de huidige situatie. Het is niet meters sneeuw wat de klok slaat maar ook geen dubbele cijfers en regen. Dat is weleens anders geweest in de aanloop naar kerst 😉

Hier Zell am Ziller volgens gfs06, da’s toch gewoon dikke vette prima voor een plaats in het laag gelegen Zillertal:

[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-zell-am-ziller-at-47.jpeg[/IMG]

  Asten (Harmelen) · 13 december 2018 op 09:08

  Jij zegt dat Jannes en je hebt een punt maar toch zullen er skigebieden zijn die niet alle liften open kunnen gooien vanwege de ‘beperkte’ sneeuwlaag. En dan heb ik het nog niet eens over off piste…

   Jannes · 13 december 2018 op 09:24

   Het is kerst en dat is imo echt een rieel risico als je zo vroeg gaat. Niet meer dan normaal ook…

Jeroen · 13 december 2018 op 08:29

Sneeuwkanonnen staan flink te stampen sinds vannacht in het sauerland. Ook de voorspelde regen van zondag is veranderd naar sneeuw vanaf een metertje of 400. Ook de verdere vooruitzichten qua temperatuursverloop zijn een stuk verbeterd.

Cees · 13 december 2018 op 08:34

Ik vertrek zondagochtend heel vroeg naar Skiwelt. Alleen onderweg wellicht nog oppassen voor wat ijzel. Verder ziet hete r volgens mij prima uit, met maandag nog een kans op sneeuw/regen, maar daarna toch droog en koud genoeg om het niet groen te laten worden. Laten we hopen dat er op het einde van de week nog wat bijvalt voor de kerstgangers. Ik ben blij met deze situatie. Vorig jaar was het beter, maar de jaren daarvoor veeeel slechter.

  Jorne · 13 december 2018 op 08:47

  Zeker even laten weten hoe de pistes er daar bij liggen Cees, veel plezier!

Qlubtempo Raoul · 13 december 2018 op 08:34

Volgens mij zit gfs er laatste tijd net iets beter op.

joke,riederalp · 13 december 2018 op 08:42

Min 14 graden,windstil en onbewolkt. Mooie vooruitzichten! Top

Jorne · 13 december 2018 op 08:43

Ook de sneeuw van zondag volgen we op de voet!

Het Amerikaanse model wil er weinig van weten maar het Europese houdt de sneeuw er in, voor het noordoosten van het land niet eens gevolgd door regen. Zondag wakker worden met een witte wereld? #sneeuw #kou #winter pic.twitter.com/1ICXBS50om— Jorne • Wintersportweerman (@Jorne_wswm) 13 december 2018

https://platform.twitter.com/widgets.js
🙂

Martijn sonnenberg · 13 december 2018 op 09:03

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/5D9D663D-3D67-435A-91F6-0F52154AB7D3.jpeg[/img]

In lech trekken ze de sneeuwkanonnen nog even open bij -18 in het dal. Vanuit de webcam fluhenlift (roterend ding, alleen het shot publiceert dit blikveld ipv richting de kerk) is de kerk niet meer te zien door de mist die ze aan het maken zijn!

Wim · 13 december 2018 op 09:35

Mooi wit op zondagmorgen
https://www.ventusky.com/?p=51.62;9.31;6&l=snow&t=20181216/0900&m=gfs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *