groser arbersee

Ja, het is zover. De poedersuikerbus is eindelijk bovengehaald. Deze ochtend is het op verschillende plaatsen in de Alpen beginnen sneeuwen, en nog steeds zijn er enkele lichte sneeuwbuien actief. Je hoort het al, buien, dus op sommige plaatsen is er niets gevallen, op andere plaatsen meer. Maar zoals verwacht waren de hoeveelheden niet groot. Op deze plaat zie je de Grosser Arbersee in Beieren. Het ligt helemaal tegen de Tsjechische grens, dus helemaal niet in de Alpen. Maar ik vond hem zo mooi. En vooral ook treffend, want ook de Alpen gaan nu helemaal wit beginnen kleuren.

groser arbersee namiddag

Omdat het beeld in de namiddag nog mooier was, geef ik hem hier nog eens. Enig minpuntje. Ik stel me wel vragen bij de temperatuurweergave. +3°C en nog steeds alles perfect wit? Hmmm.

2000_la

Ook in Zell am See Kaprun was het vandaag heel de dag bewolkt, maar sneeuw  is er vandaag niet gevallen. Ook net een tikkeltje te warm trouwens. Niet erg. Het komt er de komende dagen nog wel van.

13820_10152655111513666_5254549145454059898_n

En zoals al eerder gemeld, de enige zekerheid die we de voorbije week hadden over wat komen gaat, is dat de temperaturen eindelijk koud genoeg zouden worden voor kunstsneeuw. De kanonnen staan op vele plaatsen dan ook al te brullen, uitgezonderd de lagere dalen.

rsum_14121412_14120612

Waar veel twijfel over was, was de hoeveelheid natuursneeuw die we mogen verwachten. Het Europese model ging steevast voor een stevige witte laag. Het Amerikaanse GFS-model was veel zuiniger. Ik zei de voorbije week al dat de waarheid waarschijnlijk in het midden ging liggen. En dat blijkt ook na het bekijken van de avondruns. GFS is wat omhoog gegaan, …

rsum_14121412_14120612 EC

… en EC is serieus gedaald. Ze ontmoeten mekaar keurig in het midden. En hé, valt het je ook op? Beide modellen zijn het zelfs opvallend eens met mekaar! Even veel sneeuw in de Alpen en dezelfde twee pieken. Een in Triëste en een in Genua. De zekerheden voor volgende week worden dus steeds talrijker.

rart_14120903_14120612

Wanneer je beide modellen meer gedetailleerd bestudeerd, vallen er nog meer gelijkenissen op. Het doortrekken van een uitdovend sneeuwfront in de nacht op maandag voor heel de Noord-Alpen bijvoorbeeld, gevolgd door een stevigere buienlijn in de nacht op dinsdag. Die buienlijn is een stuk actiever dan die eerste sneeuwzone (waar eigenlijk amper sneeuw op zit, zeker richting de inneralpine gebieden). Maar hij is vooral voor het noordwestelijk deel van de Alpen bestemd. Zwitserland, Frankrijk dus. De Arlberg eventueel ook nog wat.

ECM0-72

Ook over de steeds kleiner wordende warme sector die woensdag over de Alpen schuift, zijn de modellen het eens. Een dag eerder hangt die nog boven de Britse Eilanden. Ik laat deze kaart zien omdat je hierop perfect de werking van een depressie ziet. Subtropische lucht wordt vanuit het zuiden aangezogen, met daarachter dan de kou die naar het zuiden dendert. Draaikolken. zo moet je weerkaarten eigenlijk zien. Niets anders dan draaikolken. De ene al wat steviger dan de andere. Ik laat hem ook nog om een andere reden zien. Woensdag zal niet de enige dag zijn dat het in de lagere Alpendalen even tijdelijk gaat dooien. Zo meteen meer daarover.

gfs-5-120

Eerst iets over donderdag zeggen. Die sneeuwfase verwachtte ik als de grote klapper. In potentie is het dat nog steeds. Straalstroom strak op de Noordwest-Alpen gericht, hoewel er een stevige invalshoek inzit ten opzichte van de Alpenlijn. Bij een loodrechte impact op de Alpen krijg je een gigantische dump. Nu zal dat niet het geval zijn. Erger, de EC-avondrun houdt die straalstroom op donderdag zelfs ten noorden van de Alpen. Met dan … geen sneeuw. Dat moment moeten we morgen zeker nog eens bekijken want dat zou zeer jammer zijn.

gfs-0-114

Zeker omdat het Azorenhoog zich met steeds grotere waarschijnlijkheid even iets meer op de oceaan gaat terugtrekken, waardoor een nieuwe uitzakkende depressie nabij IJsland net iets te veel ten westen van de Alpen naar het zuiden zakt. Het was een van de vier scenario’s die ik dinsdag al besprak en waar ik toen al serieus voor vreesde, maar het zou dan op vrijdag even licht föhnig kunnen worden in de Alpen. Let ook meteen op het stevig windveld in de Lage Landen voor het einde van komende week dames en heren. Het zou wel eens zwaar kunnen gaan spoken.

gem-0-144

Zeker als je naar het Canadese GEM-model kijkt. Een secundaire depressie op het golvende polaire front zou wel eens voor een dikke storm in West-Europa kunnen zorgen. Dit is (nog) geen officiële verwachting van mij 😉 , het is gewoon de uitkomst van 1 enkele modelrun. Maar houdt het voorlopig even in je achterhoofd voor als je de komende dagen ergens een kerstmarkt wil gaan bezoeken. Niet op donderdag en vrijdag doen dus.

gfs-5-168

Als je bij het zien van zo’n straalstroompuls zoals op de kaart voor donderdag meteen een doorzettende westcirculatie  vreest waar we wekenlang aan vast blijven zitten: geen paniek, zover komt het niet! Volgend weekend zwakt die straalstroom terug af en begint die weer meer te meanderen. En de situatie zit allerminst geblokkeerd. De föhnsituatie op vrijdag is daardoor maar een eendagsvlieg …

rart_14121406_14120612

… met dan een nieuw koufront dat volgend weekend terug meer sneeuw naar de Alpen brengt, tot in de laagste dalen. Nog ver weg hoor ik je denken. Klopt, maar gezien de heel dynamische atmosfeer momenteel, is het een zeer waarschijnlijk scenario. Ik ben het dus met Hajo eens dat een lange warme periode er voor de Alpen niet inzit momenteel. Nee, het wordt gewoon een afwisseling van een zachte dag, gevolgd door twee koudere dagen. Met dan tussenin telkens een sneeuwmoment(je). En dan begint de cyclus opnieuw. Hajo’s BV hangt op die manier wel aan een zijden draadje. Maar hé, als we op die manier naar de kerstvakantie toegaan, gaat er tegen dan overal wel een voldoende dik pak liggen. En daar gaat het uiteindelijk om. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

37 reacties

Gesloten voor reacties.