Met het rustige weer in Europa en in de Alpen kunnen we even niet om de ellende op Sardinië heen. Sinds vrijdag 300mm neerslag. Het Europese en Amerikaanse weermodel zagen wel aankomen dat Sardinië een hotspot zou worden dit weekeinde, maar onderschatten de neerslag een factor 4.

https://twitter.com/sardegna_di/status/1332663697500762113

Wat een toestanden!

En ook op Youtube zijn heftige video’s te vinden …

Wat zagen we vooraf we op de weerkaarten?

Geniale wis- en natuurkunde! Zelfs uitgezoomd op heel Europa Sardinië precies als hotspot herkend.

Echter… niet meerdan 71mm berekend. Dezelfde reden waarom er lokaal ook altijd ergens wel 2 meter sneeuw valt als er algemeen maar 1 meter is berekend.

Maximaal berekende neerslag per 3 uur kom je op 19mm in het Amerikaanse model. Dat is voor  Nederlandse begrippen een immense plensbui maar geen catastrofe. In werkelijkheid moet het wel 80mm per 3 uur zijn geweest. Zo zie je de kracht en de beperking van weermodellen en van modellen en statistiek in het algemeen.

Voorspellen met modellen en statistiek blijft altijd aanmodderen. Achteraf zaken uitzoeken en verklaren kan echter zeer goed. Dat zie je nu ook bij de Amerikaanse verkiezingen. net zo goed als het 100% zeker is dat op 9/11 drie torenflats met explosieven zijn opgeblazen, zie je nu voor je blote ogen dat Biden de verkiezingen niet legaal heeft gewonnen. Een van de 5 haast angstaanjagende indicatoren zijn de 19 zogenaamde “bellwether counties”. Dat zijn provincies/gemeentes die al héél lang exact gelijk uitkomen met de uiteindelijke gekozen president. Zoals in Nederland de gemeente Ede lange tijd een soort fraai gemiddelde voor heel Nederland vormde. Normaal wijken een of twee van die bellwether counties af van de gekozen President. Nu is het omgekeerd: 18 van de 19 wijzen Trump aan. Knappe jongen die laat zien dat dat geen bewijs voor fraude is. We moeten bedenken dat die verkiezingsnacht de omkering van Trumps landslide gebeurde in een vijftal al decennia door Democraten geregeerde grote steden. Uiteindelijk wist Biden 15 miljoen meer Amerikanen op de been te krijgen dan Obama. Serieus? Maar goed, een directeur van de maker van de meest gebruikte stemmachines is Antifa-man en Trump-hater die tegen een kennis al maanden voor de verkiezingen pochte dat hij de verkiezing voor Biden al veilig had gesteld. Tja als je denkt dat Trump Hitler is, is alles geoorloofd natuurlijk. Dus laten we maar weer snel naar het weer kijken om niet met die knoop in je maag te blijven zitten van in wat voor een bizarre wereld we terecht zijn gekomen.

Te mooi dit! Er komt een beetje sneeuw in de Alpen! Hoezee!

 

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.