Met het rustige weer in Europa en in de Alpen kunnen we even niet om de ellende op Sardinië heen. Sinds vrijdag 300mm neerslag. Het Europese en Amerikaanse weermodel zagen wel aankomen dat Sardinië een hotspot zou worden dit weekeinde, maar onderschatten de neerslag een factor 4.

https://twitter.com/sardegna_di/status/1332663697500762113

Wat een toestanden!

En ook op Youtube zijn heftige video’s te vinden …

Wat zagen we vooraf we op de weerkaarten?

Geniale wis- en natuurkunde! Zelfs uitgezoomd op heel Europa Sardinië precies als hotspot herkend.

Echter… niet meerdan 71mm berekend. Dezelfde reden waarom er lokaal ook altijd ergens wel 2 meter sneeuw valt als er algemeen maar 1 meter is berekend.

Maximaal berekende neerslag per 3 uur kom je op 19mm in het Amerikaanse model. Dat is voor  Nederlandse begrippen een immense plensbui maar geen catastrofe. In werkelijkheid moet het wel 80mm per 3 uur zijn geweest. Zo zie je de kracht en de beperking van weermodellen en van modellen en statistiek in het algemeen.

Voorspellen met modellen en statistiek blijft altijd aanmodderen. Achteraf zaken uitzoeken en verklaren kan echter zeer goed. Dat zie je nu ook bij de Amerikaanse verkiezingen. net zo goed als het 100% zeker is dat op 9/11 drie torenflats met explosieven zijn opgeblazen, zie je nu voor je blote ogen dat Biden de verkiezingen niet legaal heeft gewonnen. Een van de 5 haast angstaanjagende indicatoren zijn de 19 zogenaamde “bellwether counties”. Dat zijn provincies/gemeentes die al héél lang exact gelijk uitkomen met de uiteindelijke gekozen president. Zoals in Nederland de gemeente Ede lange tijd een soort fraai gemiddelde voor heel Nederland vormde. Normaal wijken een of twee van die bellwether counties af van de gekozen President. Nu is het omgekeerd: 18 van de 19 wijzen Trump aan. Knappe jongen die laat zien dat dat geen bewijs voor fraude is. We moeten bedenken dat die verkiezingsnacht de omkering van Trumps landslide gebeurde in een vijftal al decennia door Democraten geregeerde grote steden. Uiteindelijk wist Biden 15 miljoen meer Amerikanen op de been te krijgen dan Obama. Serieus? Maar goed, een directeur van de maker van de meest gebruikte stemmachines is Antifa-man en Trump-hater die tegen een kennis al maanden voor de verkiezingen pochte dat hij de verkiezing voor Biden al veilig had gesteld. Tja als je denkt dat Trump Hitler is, is alles geoorloofd natuurlijk. Dus laten we maar weer snel naar het weer kijken om niet met die knoop in je maag te blijven zitten van in wat voor een bizarre wereld we terecht zijn gekomen.

Te mooi dit! Er komt een beetje sneeuw in de Alpen! Hoezee!

 

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

27 reacties

eri · 29 november 2020 op 13:34

Ben jij niet goed bij je hoofd is dit een complot theorie site of weer site, wat ben jij een sukkel van een goede website met sponsoren en vele bezoekers tot een radicale “XXX” site zonder vele bezoekers en geen adverteerders meer.

Nogmaals wat ben jij dom en ongeloofwaardig, daarom heeft je gezin je verlaten en zullen andere je ook niet zie zitten, sukkel dat je bent

  Karin S · 29 november 2020 op 13:51

  @eri, jouw bericht is een reden voor mij om hier juist weer terug te komen. Ik sluit mij aan bij Frank, maar vind het onnodig en nutteloos om woorden aan jou vuil te maken. Ook ik ben het niet eens met diverse standpunten van Hajo, maar blijf het toch buitengewoon interessant vinden wat hier geschreven wordt over weer en klimaat. Het is in die zin verfrissend om eens een ander geluid te horen. Dus bij deze @Hajo ik ga je weer volgen. Als het mag tenminste…

   Peter himpe · 29 november 2020 op 14:05

   Is het niet mogelijk dat de mensen die zich storen aan Hajo´s gedachten gewoon wegblijven en stoppen met die zinloze haatdragende mails te schrijven. Deze zeggen meer over de schrijver wat voor een persoon hij is.

  Hajo · 29 november 2020 op 16:18

  Boosheid is een van de vijf fasen van rouwverwerking. Begrijpelijk dat je boos bent als je in aanraking komt met de waarheid. Blijf er niet in hangen. Kruip of met de staart tussen de benen terug naar de comfortabele wereld van de leugen, of treedt moedig voorwaarts.

   Wim · 29 november 2020 op 22:11

   Als Trump & co in geen enkele van hun rechtszaken iets kunnen voorleggen wat op bewijsmateriaal voor verkiezingsfraude lijkt, dan valt er misschien wel helemaal niets te bewijzen? Of je moet al geloven dat ze allemaal mee in dat reusachtig complot zitten. Wakker worden Hajo, Sinterklaas bestaat ook niet.

Frank · 29 november 2020 op 13:45

@eri. Je kunt het met hajo eens zijn of niet. Wat bezielt jou
om zijn gezin er bij te betrekken. En dan durf jij een ander dom en ongeloofwaardig te noemen. Wat moet jou dat een goed gevoel geven. Jij lijkt mij zo’n type die op de pistes maar een regel hanteert, die van jezelf. En in de rij voor de lift ook altijd ruzie krijgt met anderen.

  Wolfie · 29 november 2020 op 14:49

  Hajo, ik heb jarenlang je website met veel plezier gevolgd en hoewel ik het vaak niet eens was met je politieke standpunten vond ik het toch prettig om te lezen.
  Met name je frisse mening over klimaatverandering kon ik wel waarderen.

  De laatste tijd sla je wat mij betreft volledig door en hoewel ik soms nog geprobeerd heb om je berichten te lezen laat ik je bij deze weten dat ik volledig af ga haken.

  Het ga je goed

   Hajo · 29 november 2020 op 14:58

   Cognitieve dissonantie 🙂

    Wolfie · 29 november 2020 op 20:55

    @Hajo

    Ik geef op een nette manier aan waarom ik stop met het volgen van deze website en dan bevestig je met jouw ondermaatse reactie mijn beslissing.

    Dank je wel.

Paul A Club1989 · 29 november 2020 op 17:48

Prima bericht! Een beetje reuring, prachtig.

En óf de verkiezingen zijn gestolen. Heel goed dat er over geschreven wordt!

Loos alarm · 29 november 2020 op 18:22

“” net zo goed als het 100% zeker is dat op 9/11 drie torenflats met explosieven zijn opgeblazen “”

Lees geen enkel feit ?

Vernieuwende site..? , na het weer & klimaat en de pas ingevoerde complot afdeling komt er nu dus ook wat ruimte voor satire ..

Mooi , hou wel van wat grappen en grollen //

Johann · 29 november 2020 op 19:26

Hajo jij weet net zo goed als ik dat de globale modellen met hun grove resolutie(s) dit soort kleinschalige, meest ook orografisch getriggerde, fenomenen, nooit en te nimmer kunnen oppakken. Die gaan dan hopeloos de mist in. Datzelfde zien we ook steeds weer in de Alpen gebeuren. Derhalve moeten we ook heel zorgvuldig omgaan met dit soort DMO materiaal en al helemaal niet klakkeloos 1 op 1 overnemen.

Dat het wel degelijk mogelijk is laten de meso modellen zien met hun veel fijnere resoluties waarvan sommige 1 x 1 km rast. Zo kwam bv het Swiss HD 4 x4 model heel dicht in de buurt met de neerslag. Het model berekende vooraf 298 mm voor de desbetreffende regio.

  Hajo · 29 november 2020 op 20:24

  Gave aanvulling. Dank je!!!!

Kees · 29 november 2020 op 21:10

Ik denk aan 24 november, Hajo schreef: “Heb besloten hier weer minder aan politiek te doen en in plaats daarvan af en toe te verwijzen naar publicaties op hajosmit.nl.”

  Floris · 29 november 2020 op 21:23

  Ik denk dat het 100% zeker is dat Hajo daar gelogen heeft.

   Thomas · 29 november 2020 op 22:17

   Interessant, zeer interessant!

    Floris · 29 november 2020 op 22:33

    Precies. Morgen kunnen we hier lezen dat Corona is ontstaan door de hoge resolutie rekenmodellen en dat MH17 niet is neergehaald door de Russen maar door condensatorkernen rondom een zwerm muonen.

    Het is Hajos site, hij mag schrijven wat hij wil. Maar het is zonde dat de mooie weerberichten en super reacties van weleer plaats hebben gemaakt voor deze complot theorieën. Ik hoopte ook op een scheiding van kerk en staat, zoals aangekondigd, maar helaas zijn we weer terug bij af. Hopen dat de kaarten snel veranderen.

  Hajo · 30 november 2020 op 09:41

  Kees: Goed lezen…. er staat “weer minder”… en dat doe ik ook. De ondertitel is nog steeds wintersportweer en soms wat meer.

Anton Kooren · 29 november 2020 op 22:30

Hajo, er worden op bergfex enorme sneeuwhoeveelheden verwacht voor eind van de week bij ons (vooral achter) in het Ötztal. Nog meer voor Ost Tirol. Is het jou ook al opgevallen? Hier in Oostenrijk gaan nu ook andere media dit melden

BB-King · 29 november 2020 op 22:52

Je blijft een topper Hajo. En ik zou graag een keer een wijntje drinken met je drinken om de wereldproblematiek door te spreken. In veel standpunten ga ik met je mee, maar bij 9/11 denk ik er anders over. En gelukkig maar anders valt er niks te bespreken.

Conspiracy geloof ik op dat vlak niet, hooguit dat de regering van de groteske aanslagplanne geweten heeft en het toch liet gebeuren. Om op die manier Irak en Afghanistan binnen te vallen.

Mbt Trump: de censuur van de MSM en grote tech bedrijven is stuitend en eng. Het pluche, aangevoerd door een select clubje sociaal idealisten, zou keihard afgerekend moeten worden als blijkt dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd. In ben er 100% an overtuigd, maar of de bewijzen voldoende zijn moet blijken.

Ga lekker door met je blog en blijf je ongezouten mening verkondigen, je bent onafhankelijk en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen.

Leo · 30 november 2020 op 00:27

Johann was me al voor zie ik maar ” Zo zie je de kracht en de beperking van weermodellen en van modellen en statistiek in het algemeen.” .. “Voorspellen met modellen en statistiek blijft altijd aanmodderen.” is natuurlijk heel kort door de bocht Hajo. Het moet eerder “de beperking van de (interpretatie door de) weerman zijn 😉 Andere modelruns (en ensembles / kansverwachtingen!) zijn voor dit soort situaties geschikter zoals Johann ook al aangeeft. Het hoge resolutie (1.25 km) AROME model (meteo France) zat er ook bijzonder goed met lokaal >300 mm in de verwachting op exact de juiste plaats .. “Achteraf zaken uitzoeken en verklaren kan echter zeer goed.” is dus nogal wat cherry-picking in deze en feitelijk een beetje liegen. Want zoals Johann ook al aangaf: je weet net zo goed als ik..

  Hajo · 30 november 2020 op 11:51

  Nee ik heb dit soort dingen veel minder paraat dan jullie.

Robert · 30 november 2020 op 19:21

Steek dan wat meer tijd in t weer analyseren. Dat zou je doel moeten zijn anders geen sponsoren en een nog verder afnemend bezoekersaantal. Lange Frans moet ook z’n brood verdienen met zingen. Met ‘de waarheid’ verkondigen ga je geen hout meer snijden denk ik. Je kan nu nog meer passie geven aan t weer voordat je eindigt met een handjevol volgers die je naar de mond praten. Je politieke kennis en status is niet goed genoeg om een breed publiek te houden (hetgeen nodig is om iets te willen veranderen in de wereld). Het weer wel, investeer daar in en kom heeeel af en toe met iets politieks.

Robert · 30 november 2020 op 19:24

T frisse is er een beetje vanaf. Corona discussie was boeiend, maar nu haal je er teveel bij waardoor er veel mensen toch nog even op je site kijken als ‘ramptoerist’. Bezin voordat men voorgoed afhaakt. Deze winter blijf ik je in ieder geval nog volgen….

Mike Mos · 2 december 2020 op 11:22

“Normaal wijken een of twee van die bellwether counties af van de gekozen President”

Nee hoor, in 2016 weken er 14 af. En wat dan nog… het is maar een statistiek, en dan ook nog eens een vrij willekeurige (er is nu nog maar 1 bellwether county over).

Net als met dat weermodel ga je de mist in. Gewoon, omdat je dingen niet goed genoeg uitzoekt. Waarschijnlijk omdat je liever je wereldbeeld bevestigd ziet, dan echt nieuwsgierig bent naar antwoorden. Grappig dan ook, maar ook een beetje treurig, dat je anderen cognitieve dissonantie verwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *