Met het rustige weer in Europa en in de Alpen kunnen we even niet om de ellende op Sardinië heen. Sinds vrijdag 300mm neerslag. Het Europese en Amerikaanse weermodel zagen wel aankomen dat Sardinië een hotspot zou worden dit weekeinde, maar onderschatten de neerslag een factor 4.

https://twitter.com/sardegna_di/status/1332663697500762113

Wat een toestanden!

En ook op Youtube zijn heftige video’s te vinden …

Wat zagen we vooraf we op de weerkaarten?

Geniale wis- en natuurkunde! Zelfs uitgezoomd op heel Europa Sardinië precies als hotspot herkend.

Echter… niet meerdan 71mm berekend. Dezelfde reden waarom er lokaal ook altijd ergens wel 2 meter sneeuw valt als er algemeen maar 1 meter is berekend.

Maximaal berekende neerslag per 3 uur kom je op 19mm in het Amerikaanse model. Dat is voor  Nederlandse begrippen een immense plensbui maar geen catastrofe. In werkelijkheid moet het wel 80mm per 3 uur zijn geweest. Zo zie je de kracht en de beperking van weermodellen en van modellen en statistiek in het algemeen.

Voorspellen met modellen en statistiek blijft altijd aanmodderen. Achteraf zaken uitzoeken en verklaren kan echter zeer goed. Dat zie je nu ook bij de Amerikaanse verkiezingen. net zo goed als het 100% zeker is dat op 9/11 drie torenflats met explosieven zijn opgeblazen, zie je nu voor je blote ogen dat Biden de verkiezingen niet legaal heeft gewonnen. Een van de 5 haast angstaanjagende indicatoren zijn de 19 zogenaamde “bellwether counties”. Dat zijn provincies/gemeentes die al héél lang exact gelijk uitkomen met de uiteindelijke gekozen president. Zoals in Nederland de gemeente Ede lange tijd een soort fraai gemiddelde voor heel Nederland vormde. Normaal wijken een of twee van die bellwether counties af van de gekozen President. Nu is het omgekeerd: 18 van de 19 wijzen Trump aan. Knappe jongen die laat zien dat dat geen bewijs voor fraude is. We moeten bedenken dat die verkiezingsnacht de omkering van Trumps landslide gebeurde in een vijftal al decennia door Democraten geregeerde grote steden. Uiteindelijk wist Biden 15 miljoen meer Amerikanen op de been te krijgen dan Obama. Serieus? Maar goed, een directeur van de maker van de meest gebruikte stemmachines is Antifa-man en Trump-hater die tegen een kennis al maanden voor de verkiezingen pochte dat hij de verkiezing voor Biden al veilig had gesteld. Tja als je denkt dat Trump Hitler is, is alles geoorloofd natuurlijk. Dus laten we maar weer snel naar het weer kijken om niet met die knoop in je maag te blijven zitten van in wat voor een bizarre wereld we terecht zijn gekomen.

Te mooi dit! Er komt een beetje sneeuw in de Alpen! Hoezee!

 

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.